Toldi Géza – Felújított emlékezés

„Aki tiszteli a múltat, az tudja honnan jött.” – egy ókori mondás, mely több ezer év után is tükröt tart elénk. Mert a múlt nem csak a tovatűnő éveket jelenti, hanem azt is, hogy bebocsájtást kapunk oda, ahol őseink élték az életet és megteremtették a lehetőséget arra, hogy részesei lehessünk a jelennek. E nélkül még porszemek sem lehetnénk, e nélkül nem lenne lehetőségünk megvalósítani saját és őseink álmait. Ezért kell tisztelnünk a múltat, ezért kell óvni és félteni azokat, akik egyedül maradtak a csillagok magányában. Ennek a gondolatnak a mentén vállalta fel a TempóFradi Alapítvány a FRADI SZÍV ÉS SZELLEM MEGTESTESÍTŐJÉNEK, a Ferencvárosi labdarúgás legendás alakjának, Toldi Géza síremlékének a felújítását.

Méltóak akartunk lenni ahhoz a múlthoz, melyre a honlapunk támaszkodik és melyből napról napra erőt merít a zaklatott jelenünkhöz mely olyan gyorsan próbál átszáguldani mindenen, mintha a múlt nélkül bármire is hivatott lenne. A síremlék felújításához segítséget is kértünk, hiszen az Alapítványunk saját erőből nem tudta volna méltó módon rendbe hozni Toldi Géza végső nyughelyét.

Egy hónappal ezelőtt felhívást tettünk közre, kérve a Fradi család anyagi segítségét. A felhívásunk közzétételéhez többen is csatlakoztak (NS Online, DigiSport, Üllői129.hu…..). Köszönjük segítségüket, hiszen a minél szélesebb nyilvánosság tette lehetővé, hogy alig egy hét alatt összejött annyi adomány, mely az Alapítványi hozzájárulással együtt lehetővé tette a munkálatok elindítását. A felújítás elkészült, a síremléket a mai napon, 2011. november 20-án, déli 12 órakor avatta fel a TempóFradi Alapítvány, Nyilas Elek kuratóriumi elnök avató beszédét (távollétében) Miskolczi József mondta el.

Az adományozó Fradi-család nevében Hargitai Károly a kuratórium tagja, a Ferencváros volt ügyvezető elnöke, és Rudas Ferenc egykori játékostárs méltatta pályafutását és emberi nagyságát, és az avatáson résztvevők elhelyezték a megemlékezés virágait.

Hargitai Károly, Rudas Ferenc

A mai déli harangszó nem csak a nándorfehérvári hősök emlékére szólt és nem csak az Úrangyala imádságára hívott, hanem Toldi Gézára, a Ferencvárosi labdarúgás legendás játékosára is emlékezett. Elkészült és átadásra került egy síremlék, mely az emlékezés mellett szólt az összefogásról és a múltunk tiszteletéről. Legyünk rá büszkék, viseljük méltósággal azt az örökséget amit Toldi Géza ránk hagyott.

Köszönjük a Fradi-család támogatását. Erkölcs, erő, egyetértés – Mindörökké Ferencváros!

***

Felavatták Toldi Géza felújított síremlékét

(a sajtó részére kiadott hivatalos közlemény)

Ma rövid ünnepség keretében avatták fel a Tempó Fradi Alapítvány által felújított Toldi Géza síremléket, a Farkasréti temető 30/2-es parcellájában. Nyilas Elek kuratóriumi elnök avató beszédét (távollétében) Miskolczi József mondta el. Megköszönte a Fradi-család adományait, kiemelte hogy mindez egy bő hónap alatt jött létre, majd Rudas Ferenc egykori játékostárs elevenítette fel a múltat. Az ünnepség végén Hargitai Károly, az első elkészült Toldi vándordíj átadója emlékezett a múltra.

Rudas Ferenc

* * *

A fentiekben megfogalmazott bensőséges, illetve hivatalos tájékoztató mellett még ígéretünknek megfelelően közzé tesszük a sír felújításának adományozóit, illetve költségeit.

Köszönjük!

5 hozzászólás a(z) Toldi Géza – Felújított emlékezés bejegyzéshez

 • Köszönöm, hogy részese lehettem ennek a csodálatos kezdeményezésnek. Nagyszerű munkát végeztetek.

 • Az FTC Baráti Kör Elnöksége és a magam nevében megköszönetem a Tempó Fradi Alapítványnak és természetesen mindenkinek, aki bármilyen formában hozzájárult Toldi Géza síremlékének felújításához.

  Ma is büszkeséggel tölt el, hogy Toldi Gézát személyesen ismerhettem, s hogy az Ő -- néhány játékostársa: Háda, Korányi, Sárosi dr. és a hála Istennek még közöttünk élő Rudas Ferenc -révén, legalább visszaemlékezésük szintjén átélhettem az általuk reprezentált régi nagy Fradi sikereit.

  Egyben felajánlom az FTC Baráti Kör segítségét minden hasonló kezdeményezéshez, valamint ahhoz , hogy közösen összeállítsunk egy, az elhunyt fradisták hazai és külföldi nyughelyeit tartalmazó regisztert, melynek alapján azok kerek évfordulók vagy pl. halottak napján felkereshetők, az elhanyagolt sírhelyek felújithatók, a hozzátartozók nélküliek megőrizhetők lehetnek.

 • Gratulálok! Minden elismerésem.

  Hajrá Fradi!

 • Gratulálok a kezdeményezéshez és a gyors, Toldi Gézához méltó, szépségdíjas megvalósításhoz. Csak így tovább! Hajrá Fradi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST