FRADI VOLT, FRADI LESZ, MÍG A FÖLDÖN EMBER LESZ

Megjelent az FTC  labdarúgó szakosztály 88. születésnapja alkalmából.


A FERENCVÁROSI TORNA CLUB labdarúgó szakosztálya 88 éves története során a magyar futball egyik kiemelkedő klubjának számított. Eredményei, közismert sikerei tiszteletet parancsoltak mind a hazai, mind a nemzetközi sportéletben. Népszerűsége közismert, szurkolótáborának rajongása szinte legendás. A „Fradi-szív” dobbanása nem ismer országhatárokat, nem ismer távolságokat. A kaliforniai magyarok például a Golden Gate vándordíj alapításával is bizonyították, hogy bár távol vannak az Üllői úttól, de szívük szeretete a ferencvárosi fiúk felé száll.

Az Üllői úti stadionban pedig hétről-hétre tízezrek buzdítják a zöld mezeseket, a szeretett csapatot. Ezt a klubot a szeretet, az együvétartozás érzése táplálta mindenkor a sikerek és a balsikerek idején egyaránt. Elmondhatjuk, hogy sikereink elsőszámú éltetője a klubszeretet. Az a klubszeretet, amely az idők végtelenjén át minden igaz fradistának jellemzője. A klubszeretet egyedi megnyilvánulását látványosan és szépen, művészi szinten nyújtotta át egy ferencvárosi dalpályázat díjnyertes művével a Fülöp Kálmán— Wolf Péter szerzőpáros. Daluk címe: Fradi volt, Fradi lesz — míg a Földön ember lesz!

Ez a cím megrendítően tömören mondja el jelennek, jövőnek a sokak számára fontos lényeget.

A dal szerzőinek engedélyével választottuk jelen kötetünk címadójának a szívhezszólóan szép mondatot. Labdarúgó szakosztályunk 88. születésnapja alkalmából más „dalok” kapcsán is merengtünk múltról, jelenről, múltat és jelent idéző mondatokról, adatokról.

Így könyvünk egy-egy fejezetének címét ferencvárosi „nóták” és természetesen a mindenkori Fradi induló — Sallay Mihály 40 évvel ezelőtti szerzeménye — jelöli.

A „meccstelen” napokon lapozzák érdeklődéssel és figyelemmel futball-történetünk egy-egy, ezúttal inkább „újkori” darabkáját. Mindenekelőtt pedig Fülöp Kálmán vallomásából elolvashatják, hogy születik egy Fradidal…

.

*

.

TFU_19890415_Fml_000 - 0004Azt mondta a Béla: . . . (Ha „Fradi múltidőről” van szó, mindenki tudja, hogy Béla pótolhatatlan krónikásunkat jelenti) . . . „Kálmán! — kellene néhány sor a dalotok elé, annak születéséről, a Fradi iránti érzéseidről.”

Kérése parancs! Neki is ülök, de nehezen indul. Mi a csudát lehet írni a Fradiról, amit legalább százszor le nem írtak már? Felsőfokkal dicsérjem a legendás Fradi-szívet?! Zengjek ódát arról, hogyan kapaszkodunk a méltatlan mélyből a minket megillető csúcsok felé? Dicsekedjem a ténnyel, hogy a focit szeretők döntő többsége országszerte a mi csapatunkért szorít? Vagy búslakodjam azon, hogy a fent említett okok miatt, aki nem fradista, az Fradi-ellenes?!… Vagy meséljem el, hogyan lettem hat éves koromban a „csapat’ igaz híve, Budapesttől 200 kilométerre, Sárváron?…

Megszokott történet, nincs semmi titka. A gyerekek szeretik a győzteseket és a Fradi akkor, és azóta is mindenkinél többször diadalmaskodott. A fiamnak még egyszerűbb volt a dolga. Neki már pólyás korában megtanítottam (a papa—mama szavakkal egyidőben) a ,,Hajrá Fradit!  Általában így verbuválódik ez a hatalmas tábor. A fele már fradistaként születik, a másik fele azzá válik. Belőlük szerveződik az a szurkoló-had, mely fagyban, kánikulában jóban, rosszban kitart a zöld-fehér színek mellett. Amely teli torokból űzi, hajtja a mindenkori csapatot. Ez a lelkes közönség megérdemli, (20—30 szégyellnivaló kölyköt leszámítva) hogy a csapat megtegyen mindent a közös siker érdekében.

Szerzőtársamat Wolf Pétert és engem is ez a szurkolói hevület vezérelt, amikor a meghirdetett pályázatra megírtuk az elmúlt évben megismert Fradi „himnuszt .. Ez a dal a szurkolók érzelmeinek megvallása. De mielőtt elkapna a pátoszos hév, kissé könnyedébb hangnemben folytatom.

Ahogy a bennem lévő költő mondja: „Fradi volt, Fradi lesz, míg a Földön ember lesz! … Ugye milyen egyszerű, túlzásoktól mentes, ibolya-szerény mondat? Mint az örök igazságok általában. Máig sem értem, hogy ezeket a pofonegyszerű sorokat előttem még senki sem használta fel csapatunk lelkesítésére. De most, hogy sikerült, így hát kiáltsuk világgá közösen, az Üllői úti stadion ötös szektorában bérlettel rendelkező síró, vigadó, őrjöngő, ujjongó szerzők gondolatát, mely szerint:

Fradi volt, Fradi lesz
míg a Földön ember, míg egy ember,
míg egy magyar lesz!!!

Fülöp Kálmán

,

,

*

,

SALLAY MIHÁLY (Tapolca, 1910. október 27- Budapest, 1970. március 5.) Cigányprímás, nótaszerző. Pécsett, Baján, az 1940-es években Ungvárott muzsikált. 1945-ben került Budapestre. A zürichi Paprika Csárdában vendégszerepelt. (1967-1969). Nótaszerzéssel Budapestre költözése után kezdett foglalkozni. Nemcsak muzsikált, hanem énekelt is, szerzeményei először saját előadásában váltak ismertté. Zenész körökben második Dankó Pistának hívták. Híressé lett dalai: Este, ha lefekszik, álmodozzon rólam, Cifratornyos házikó, Késő minden kisöreg.

(Magyar életrajzi lexikon)

.

Az életrajzi lexikon nem említi, hogy Sallay egyik legismertebb szerzeménye a Fradi induló és a Fradi öregfiúk tiszteletére írt „Mit mesél egy régi sportlap? c. dal volt.

Rudas Feriék, Albert Flóriék egy-egy összejövetelen napjainkban is meghatódva éneklik.

.

.

Írta és összeállította: Nagy Béla

Készült: A HÁLÓZAT LAP- ÉS KÖNYVKIADÓ KFT gondozásában – 1989

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 10.20. 19:30 PAFC-FTC (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
FACEBOOK:
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
HOST