Fradista anekdoták: Lázár Gyula

Lázár Gyula

Tanár a havasokból

Az Elektromos Művek „napidíjas tisztviselői” közül mind ez idáig egyetlen egy érdemelte ki a Tanár úr megtisztelő titulusát. Lázár Gyula.

Lázár tanár úr természetesen a zöld gyepen gyakorolta a tanári hivatást. Hogy milyen sikerrel, arról hallgassuk meg a Nemzeti Sport áradozásáról nem híres szakíróját.

… Lázár játéka egyenes folytatása annak, amit elődei honosítottak meg a posztján. Azok az elődök, akiknek sorában Gorszky és Weinber naturalizmusa után Blum, Obitz, Berkessy művészete virágoztatta a Fradi halfsor sok dicsőségének jelentős részét. Lázár nagysága abban tornyosul fel a magyar futball egén, hogy benne mintha sűrítve jelentkezne, amit elődei tudtak. Művésze a labdának a szó egész értelmében, de művésze a játéknak is olyan egyéniséggel, amely bele tud olvadni az egészbe, az együttesbe.

Kompóti Kléber Gábor, a máskor szigorával tüntető szakíró, az ellenlábas Hungária (!) hajdani válogatottja így folytatja:

… Az ő játéka ad színt, tartalmat a Ferencvárosnak. Lapos passzai, keresztlabdái, előre nem sejtett, de a végrehajtás után egészen természetesnek látszó megoldásai a csapat stílusát határozzák meg. Roppant könnyedséggel csinálja meg azt, ami másnak sohasem sikerül. Szép szerelései bámulatba ejtenek. Amikor az ellenfél egy-egy viharzó támadása közepette utolérhetetlen mozdulattal megszerzi a labdát és kiveszi a tömegből, nekem mindig a sebészprofesszort juttatja az eszembe. Mint amikor az operatőr a beteg testéből szakavatott, művészi mozdulattal kiemeli a rosszindulatú daganatot…

Igen, “a havasok királya”, merthogy az 1937-es novemberi “csúszkálós” magyar—svájci meccs után így is becézték, alkalmasint minden idők legnagyobb magyar balfedezete lehetett. Orth Gyuri után Lázár mondhatta el magáról, hogy kék-fehérek, lila-fehérek — a ferencvárosiakról nem beszélve — vita nélkül elismerték csodálatos klasszisát.

Nemtörődömség.

A Tanár úr egyebek között a szereléshez is magas fokon értett, de azt éppen nem mondhatni, hogy rajongott volna a védőmunkáért, a rombolásért. Támadni, menni előre, gólt lőni! —  igen, azt kedvelte igazán. Éppen ezért keltett általános feltűnést egy mérkőzésen a következő kijelentés:

— Felháborító! Ez a Lázár Gyuszi már megint nem törődik a támadással.
— Megőrült? Hiszen folyton elől kalandozik! — ripakodott az illetőre a szomszédja.
— Úgy értettem, hogy nem törődik az ellenfél támadásaival…

-Részlet: Kő András -Török Péter A magyar futball anekdotakincse-

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.22.19:00 EL PLAY-OFF FK Suduva-FTC (TV:M4)
Következik: 08.25.18:00 Puskás-FTC (TV:M4)
Következik: 08.29.20:00 EL PLAY-OFF FTC-FK Suduva (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST