FRADIVAL A FÖLD KÖRÜL (359)

fradival_a_fold_korul_359_2004_z11

Azok a fradisták, akik még élőben láthatták Sárosit, Rudast, Kispétert, s a többi legendát, átszellemült arccal magyarázzák azt a csodát, amit akkor átéltek. Sokszor talán úgy érezzük, mi sosem érezhetjük át azt az összetartást, a 3E szellemiségét, ami évtizedekkel ezelőtt jellemezte a klubot. Aztán egyes győzelmek után bizakodóbbak leszünk, s úgy érezzük, van remény. A fradizmus, a klubszeretet ugyanis sosem vész ki belőlünk, ez még a legnehezebb pillanatokon is átsegítheti nemcsak klubunkat, saját magunkat is.

Évek, évtizedek múltán majd mi adjuk át emlékeinket gyermekeinknek, unokáinknak, s ugyanolyan lelkesedéssel beszélünk az utóbbi évek játékosairól, mint felmenőink. Tizenöt éve is valóságos csodát élhettünk át, amikor bejutottunk a Bajnokok Ligájába. Zürichben Vincze Ottó megigézte a Grasshopperst, s bár Madridban hatost kaptunk a Realtól, ki tudja, mikor adatik meg magyar csapatnak, hogy rangos tétmeccsen szerepeljen a királyi gárda ellen.

Az emlékek persze megkopnak, gólszerzőkre már nem mindig emlékszünk. A Fradi legendás krónikása, Nagy Béla a Fradival a Föld körül című, 2004-ben megjelent munkájában a Ferencváros külföldi mérkőzéseit dolgozta fel méghozzá úgy, hogy amolyan képzeletbeli utazást tehetünk a csapattal a világban, hiszen városok szerint böngészhetjük a Ferencváros eredményeit. Megelevenedhet előttünk, amikor 2009. július 21-én Montevideóban győztük le az egy évvel később világbajnoki címet nyert uruguayi válogatottat. „Átugorhatunk” a kanadai Torontóba, amit a könyv szerint a 19. század első felében Yorknak neveztek. Nos, a városban 1969 nyarán a kanadai ligaválogatottat páholtuk el 8-0-ra.

E mű alapján szembesülhetünk azzal, hogy a Fradi a világ hány fertályán fordult meg. Nem csoda, hogy a Ferencváros neve ma is világhírű, igazi márkanév – mégha ezt itthon egyesek nem is szívesen ismerik el. A könyvet az elmaradhatatlan statisztikák és képek teszik még érdekesebbé.

fradival-a-fold-korul_1911_01

Nagyításhoz klikk a képre!

 

„Kezembe került ez a könyv, és szinte átéltem fiatalkori külföldi meccseimet mind játékosként, mind edzőként” – írta az előszóban Nyilasi Tibor. Reméljük, hogy a nem is olyan távoli jövőben újabb fontos fejezetekkel, külföldi helyszínekkel bővülhet a Ferencváros oly gazdag krónikája.

-R.T.-

(Kiadva:2004)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.22.19:00 EL PLAY-OFF FK Suduva-FTC (TV:M4)
Következik: 08.25.18:00 Puskás-FTC (TV:M4)
Következik: 08.29.20:00 EL PLAY-OFF FTC-FK Suduva (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST