FTC – Bp. Honvéd: muzeális különlegességek

beharangozo_honved_1947_meszaros

Egy különleges összeállítással hangolunk a pénteki mérkőzésre. Az elmúlt napokban szerkesztőségünk számos régi újságot, könyvet nézett át, melyben a szokásos statisztikai adatok mellett, néhány különleges és konyhai szakszóval élve, pikáns összefüggést, és hírt talált. Azt mindenki tudta, hogy mivel a Kispest-Honvéd egy 100 éves (hivatalosan 1909. augusztus 3.-án alakult) egyesület, így a Fradi számos alkalommal mérte össze tudását a piros-feketékkel (volt időszak mikor a fekete, fehér volt), de az talán kevesen tudják, hogy a két klub élete számos ponton kapcsolódott össze a történelem során.

A tegnapi muzeális lapszemlénkben néhány mondat erejéig már utaltunk arra, hogy az 1995-ös mérkőzésnek is van egy érdekessége, ha ránézünk a Kispestiek összeállítására: Mátyus, Bárányos, Tóth Mihály és Forrai. Közülük egyedül Forrai az, aki mindösszesen 7 mérkőzésen szerepelt csak nálunk, igaz Bárányost sem fogadták el igazából a Fradisták, de Mátyus és Tóth Mihály elég jelentős szerepet játszott, az utóbbi például 66 mérkőzésén 30 gólt is szerzett! Ha már a közelmúltunk emlékeiben kutakodunk, akkor mindenféleképpen meg kell említenünk Fodor Imrét, aki törzsgyökeres Kispestiként, Siófokon keresztül került a Fradihoz és bár csak 46 tétmérkőzésen lépett pályára, de mivel az 1991/92-es bajnoki cím megszerzésében jelentős szerepet játszott, mindannyiunk szívében az emléke örökké megmarad. A kilencvenes évekből még meg kell említeni az 1994-es magyar kupadöntőt, mely nem csak a győzelem miatt maradt meg emlékezetesnek. Erről Nyilasi Tibor így emlékezett:

Gyönyörű befejezése ennek a változatos évnek. Megvertük a Honvédot, a rendőrök meg minket. Ilyet még nem láttam. Még örülni sem hagynak minket. Kardlappal akkorát kaptam, hogy majdnem elestem. Egyébként teljesen megérdemelten győztünk.

A kilencvenes évekből még egy Fradi legendát érdemes kiemelni: Varga Zoltánt, aki 1997 őszén, 4 mérkőzés erejéig volt a Kispest edzője.

soskaroly195758

Ha már visszafelé kezdtünk el kalandoztunk a múltba (vagy vissza a jövőbe?), akkor folytassuk a hatvanas-hetvenes évekkel és a Ferencváros egyik legendás edzőjével, Mészáros „Dodó” Józseffel. Azt minden zöld-fehér hívő kapásból tudja, hogy az 1965-ös VVK győztes csapat edzője volt, de mint edző a Kispestnél is dolgozott, 1970-től 1974-ig. Ebből az időszakból érdemes még kiemelni azt, hogy az 1970/71-es Kispesti csapatnak tagja volt Pusztai László, aki 1974-től már zöld-fehérre váltott, és 1980-ig 217 alkalommal pályára is lépett és 61 gólt szerzett. A 1974/75-ös szezonnal voltak még különleges klubcserék, hiszen ettől az évtől Lakat dr. lett a Kispest edzője, és piros-fehérbe öltözött egy Fradista legenda, Páncsics Miklós, valamint az a Máté János, aki 1974-es Liverpool mérkőzésen az utolsó percben egyenlített.

1963 őszétől a Kispest kispadján találjuk Kispéter Mihályt, a Fradi volt hátvédjét, aki 1947-től 10 éven át szerepelt a csapatunkban, és 222 alkalommal lépett a pályára. Nagyon fiatalon, 47 évesen, még a Kispest edzőjeként hunyt el. Ezekben az években a játékosok között is jelentős mozgást találtunk, hiszen Katona és Perecsi a Honvédból került a Fradiba, az előbbi tagja volt a 67/68-as VVK döntős csapatnak, Perecsi meg a 64/65-ös VVK-t nyert, immáron zöld-fehérben! Érdemes még megjegyezni, hogy 1957 és 1960 között az a Sós Károly volt a Honvéd edzője, aki 1953 és 1957 a Fradi kispadján ült.

gyulailaszlo

Ezzel el is jutottunk a háború utáni magyar történelem leggyalázatosabb időszakához, az ötvenes évekhez, ahol a Rákosi rendszer nem csak a demokráciát akarta elpusztítani, hanem a Ferencvárost is. Mivel ekkor a Bp. Honvéd a rezsim egyik kiemelt csapata lett, így a múltunk talán itt fonódik össze a legjobban. 1948/49-ben még Ferencváros néven nyertünk bajnokságot, a legendás Budai, Kocsis, Deák, Mészáros, Czibor féle csatársorral. Érdekesség, hogy a rá következő évben a bajnoki cím Kispestre kerül, ahol olyan játékosok bontogatták a szárnyaikat, mint Puskás, Bozsik vagy a korábbi FTC játékos Gyulai.

A változások 1949 telén kezdődnek, amikor a Kispesti AC-ot beolvasztották a Bp. Honvédba, és 1950. február 16.-án a Ferencvárost az ÉDOSZ-ba. A Bp. Honvéd számára az első bajnoki év kiemelkedő fontos volt, ezen belül is az FTC-ÉDOSZ elleni mérkőzések a visszaemlékezéseikben is jelentős szerepet kaptak. A következő idézet egy Kispest-Honvéd történelmét feldolgozó könyvből való:

A Bp. Honvéd csapata a Ferencvárossal először 1950. június 11-én játszott bajnoki mérkőzést. Tavasszal a Honvéd tartotta az őszi formáját, a Textiles egy kicsit visszaesett, az ÉDOSZ viszont feljött, s a 18. forduló után kilenc zöld-fehér győzelem következett zsinórban. A 28. fordulóban a Textiles váratlanul 6:1 arányban lelépte az ÉDOSZ-t, s egy héttel később került sorra az első Honvéd – ÉDOSZ (FTC) mérkőzés. A bajnoki cím kérdése még nem dőlt el. Az Üllői úton 32.000 néző előtt így állt fel a két csapat:
ÉDOSZ: Henni – Ombódi, Kispéter, Szabó – Lakat, Dékány – Budai, Guba, Kocsis, Mészáros, Czibor
Honvéd: Ruzsa – Rákóczi, Patyi, Tóth III. – Bozsik, Városi – Horváth, Gyulai, Budai I., Puskás, Babolcsay
Az I. félidőben egyenlő ellenfelek játszottak, szünet után azonban nyomasztó Honvéd fölény alakult ki, gól azonban nem esett. Az eredmény 0:0 lett. Így egy fordulóval a befejezés előtt a Honvéd már bajnok lett. Ez volt az első bajnoki címe…
Idősebb Puskás Ferenc, a Honvéd akkori edzője mondta a mérkőzés után: ”Szünet után sokkal jobbak voltunk, mint az ÉDOSZ. A fiúk nagy lelkesedéssel és szinte egy kapura játszottak.”
Lyka Antal, az ÉDOSZ edzője így nyilatkozott: „Az I. félidőben kellett volna megnyernünk a mérkőzést. Egygólos győzelmet érdemeltünk volna.”

1950 őszén került a Honvédba Budai II., Kocsis és Grosics. A bajnokság egyik érdekessége, hogy a szövetség engedélyezte a kapus és egy mezőnyjátékos cseréjét. Bajnok lett a Honvéd, gólkirály Puskás 25, második Kocsis 24 góllal. Czibor 1950/51 telén került Csepelre, majd ’52 őszén a Honvédba. ’55-ben gólkirály 20 góllal és magyar bajnok.

budaiiilaszlo

kocsissandor

cziborzoltan

A második világháború vége felé (1945. április 22.-én) volt egy barátságos mérkőzés, amit ezen oknál fogva Nagy Béla nem is tartott számon, de az előbb említett könyvben a kispestiek büszkén emlékeznek rá:

1945. április 22. nevezetes dátum a kispesti labdarúgás történetében. A tréfáskedvű április szinte telet varázsolt az FTC Üllői úti pályájára. Csak a legelszántabb szurkolók, kb. 1.500-an vágtak neki az útnak, az előző nap megindult 52-es villamossal. Nagy esemény volt. A felszabadulás utáni nyilvános labdarúgó mérkőzésre készült a vendéglátó, a Ferencváros és a meghívott Kispest. A csapatokat jéghideg öltözők fogadták, de a lelkesedés és a belső tűz minden hiányosságot feledtetett. S ahogy elkezdődött a játék, Barna Béla játékvezető sípjelére, a kispadon ülők úgy izgultak és szurkoltak, mintha a bajnoki pontokért kezdődött volna a küzdelem. Szűcs Nándor intéző, a kispesti labdarúgó rajongók népszerű Nándi bácsija nem is bírta ki szó nélkül és átszólt a Fradi kispadra: „Azért egy pontot mindenképpen szeretnénk ám hazavinni!” Szűcs Nándor óhaja teljesült, 2:2-re végződött a felszabadulás utáni első barátságos mérkőzés és egy pontot tehát valóban hazavitt a Kispest.

A két háború között nem található túl sok közös pont, ezért a képzeletbeli időgépünkkel egészen a kezdetekig repülünk vissza. A két csapat első összecsapására 1916. október 8.-án került sor. A 1:0-ás győzelemmel végződő találkozón csapatunk a következő összeállításba lépett a pályára:
Szamosy – Kiss B., Wiener – Wilheim, Mandl, Payer – Hegyi, Strasser, Binder, Tóth -Potya, Borbás.

Amsel Ignác

Amsel Ignác

A két csapat történetének első neves közös játékosa Amsel Ignác volt, aki 1899. január 17-én született Kispesten. Bár sikereit, és 8 válogatottságát nem a KAC színeiben érte el, mégis talán érdemes megemlíteni, mert Amsel a Kispest saját nevelésű játékosa volt. Kiváló fizikai adottságokkal rendelkezett, nagyszerűen helyezkedett. Biztos kezű kapus volt, a játékostársaitól a “Pók” becenevet kapta. 1921-ben a KAC egyik csabai túráján maradt Békéscsabán, mivel kevés lehetőséghez jutott a válogatott Varga Péter mellett. Az első játékos volt, aki vidékről került a válogatottba. Békéscsabán nem maradt sokáig, mert az FTC hamar lecsapott rá. A zöld-fehérekkel háromszor bajnokságot, négyszer Magyar Kupát nyert. 1928-ban a Közép-Európai Kupa győztes csapat tagja volt. Később a sors Dél-Amerikába sodorta 1937-ban a brazil Sao Pauló edzője lett. Brazília mellette Argentínában is megfordult.

Végül egy érdekességről, mely szintén a két csapat mérkőzése kapcsán robbant ki, 1921-ben, és az országosan is nagy vihart kavart kispesti profi-per néven híresült el.
Az Kispesti egyesület, mivel támogatni akarta valamiképpen a játékosok anyagi követeléseit „fekete pénztárkönyv” –et fektetett fel és ebből adott anyagi juttatást a játékosoknak. Ebbe az úgynevezett „kettes számú pénztárkönyvbe” került a KAC-FTC mérkőzés 6 ezres közönsége által befizetett összeg egy része is. A szakosztályban keletkezett belső viszályok az egész ügyet nyilvánosságra hozták. Ennek eredményeképpen az MLSZ amatőrség elleni vétség címén nyolc kispesti játékost profivá nyilvánított, hármat az amatőrség elleni vétség címén fél évre eltiltott. Később ugyan amnesztiát kaptak a játékosok, de eligazoltak így került Sándor az FTC-hez.

110 éves történelmünk során kevés olyan csapat maradt fent, mellyel olyan sokrétű kapcsolatunk lett volna, mint a Kispest-Honvéd. A legtöbb esetben a történelem, és a politika avatkozott közbe, de mintha játékosok is úgy gondolták, ha egyesületet váltanak, talán a zöld-fehér és a piros-fekete (fehér) színváltást még a szurkolók is elfogadják és talán nem is tévedtek olyan sokat.

Pénteken lezárul a 2009 év őszi szezonja. Egy 110 éves csapat lép pályára egy 100 éves ellen, egy összetett, egy felkavaró és egy kegyetlen évszázaddal a hátuk mögött, de közös emlékekkel, közös kedvencekkel. Sajnos zárt-kapu mellett, mely nem csak a focit kedvelő szurkolókra nézve méltatlan, de a két klub hagyományaira nézve is.

Forrás: Honvéd futball és honvedfc.hu

7 hozzászólás a(z) FTC – Bp. Honvéd: muzeális különlegességek bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 02.29. 19:30 FTC-DVSC (TV:M4 Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST