A Gabrovitz fivérek

gz-0002-1Gabrovitz Kornél (1873. április 1., Budapest – 1947. december 24., Budapest).

“Az egykori Mester utcai diák Prágából hazaérkezve, tisztán látta a századvégi sportviszonyokat. A prágai Slaviánál már megismerte a klubéletet és hazaérkezve kiadta a jelszót: alakítsunk mi is klubot a Ferencvárosban! Elsőként a végzős Mester utcai diákokat toborozta, majd a kerület polgárait mozgósította. És amikor elérkezett az idő a klubalapításra, felkérték Dr. Springer Ferencet, a IX. kerület ismert ügyvédjét a vezető szerepre. Az FTC klubalapításának gondolata és az első lépések Gabrovitz Kornélt dicsérik.” – írja az idősebbik Gabrovitz testvérről Nagy Béla A Fradisták Futballmezben I. kötetében.

A Gabrovitz családdal kapcsolatban egy legendát is ismerünk. Gebauer Imolát idézzük: “Szintén családi hagyomány, hogy az FTC eredeti színe a lila-zöld volt, mégpedig azért, mert az egyik alapító tag, Gabrovicz Kornél, aki a tulajdonos Stefánia nevű lányának udvarolt, színes karikákat dobott a biliárdasztal zöldjére menyasszonya elé, aki a zöld mellé a lilát választotta. Sapkát-sálat is a Gebauer-lányok horgoltak a játékosoknak, ám a mezek színe a mosásban kifakult, és így változott az ismert fehér-zöldre a klub színe.”

“Amikor kialakult a “Tizenegyek bandája”, már a zöld-fehér színt vallották magukénak, és ez lett az FTC hivatalos színe az 1899-es megalakuláskor.” – teszi hozzá Nagy Béla.

(A Gebauer-családnak jelentős szerepe volt a kezdetekkor. Gabrovitz Kornél menyasszonya, 1900 augusztusától a felesége Gebauer Stefánia, az alapítók egyikének, a “kávés” Gebauer Józsefnek a lánya volt. A Gebauer-kávémérés 1909-ig az FTC klubirodájaként is szolgált. „A labdát és a kapufélfákat minden meccsre a Gebauer kávéházból szállították ki a Rezső térre, majd a lágymányosi gyepre.” – írta Nemzeti Sport 1925. márciusában.)

Gabrovitz Kornél csak rövid ideig játszhatott az általa is létrehozott egyesületben. 1901-től segédtanári állást kapott Erdélyben és egy kőfaragó iskolában tanított Zalatnán, így díjmérkőzésen nagy valószínűséggel már nem – a sportsajtó alapján sem – szerepelt.

1925-ben az FTC tiszteletbeli tagjává választotta.

*

TFU_00000000_Fforf_ 03_003-3

Gabrovitz Emil (1875. június 3., Budapest – 1947. június 5., Budapest)

1898-tól a BTC tagjaként több sportágat is űzött (kerékpározott, atletizált és futballozott is), de bátyjával együtt ő is jelen volt az FTC alakulásakor, később a klub választmányának tagja is volt.

Kornél és Gábris alkotta az első barátságos mérkőzés(ek) ferencvárosi hátvédpárját. 1900 és 1902 között számtalan mérkőzésen szerepelt, de bajnoki mérkőzésen csak az 1901-es idényben.

1902-től a Budapesti Posta- és Távírda-tisztviselők SE egyesületben (ugyanis a Postánál kapott hivatalnoki állást…) rúgta tovább a labdát (a nemzetközi meccseken azért vissza-vissza tért az FTC-hez…). A Postásoktól került be az első válogatott tizenegybe is.

“Hatalmas felszabadító rúgásaival kápráztatta el a magyar labdarúgás őskorának híveit. Hosszú lábával elérhetetlennek vélt labdákat is elkanalazott ellenfelei elől.” – írja róla az Antal-Hoffer szerzőpáros az Alberttől Zsákig c. könyvében.

Az FTC-t később sem hanyagolta el: a klub első teniszversenyén, 1903. októberében Gabrovitz Emil nyerte a férfi egyest ill. a győztes férfi párosnak valamint az ugyancsak az élen végzett vegyes párosnak is tagja volt!

Fia, Gábori Emil, mint sokszoros tenisz-bajnok írta be nevét a magyar sport történetébe.

A labdarúgást később felváltotta a játékvezetés és számtalan bajnoki és nemzetközi mérkőzést dirigált.

Klubjai: BTC (1898-), FTC (- 1901), Postás (1902-)

(Fotók: Gabrovitz Zoltán családi gyűjteményéből)

8 hozzászólás a(z) A Gabrovitz fivérek bejegyzéshez

 • Gabrovitz Kornélra minden igaz Fradistának tisztelettel és szeretettel kell megemlékeznie. Nélküle és testvére nélkül, nem lenne a mi hőn szeretett Ferencvárosunk.

 • Csak pár meccset játszottak a Fradiban, még is klubunk egyik legnagyobb alakjai.

 • Nagyon hálás vagyok ezért a cikkért. A lila nyilván csak egy fatális véletlen következtében kerülhetett képbe…
  UTÓLAG is HÁLA a GABROVITZ-fivéreknek !

 • Meu sobrenome é Gabrovitz, será que sou descendente deles ?

 • Tisztelt K@rcsi !
  Őszintén örülök a fentieknek ,mivel nem szokták, sőt egyáltalában nem emlitek a nagypapámat a Fradi megalakulásával kapcsolatban.Minden ismert forrás szerint a mai Fradi nélküle nem létezne.Szerintem és nem akarok senkit sem megbántani de az egyesület megalapításának gondolata és az alapítási döntés a vendéglőben vagy a kávéházban született meg,kiegészitve még az ott választott vezetőségi / Malaky,Weisz,Békés,Varsányi/tagokkal. Ő nélkülük semmi nem történt volna. Az ezt követő Dr.Springer Ferenc korszak már egy másik történet, amellyel beírta a nevet a klub örök történelmébe.
  Még egy kiegészitésem lenne-- Gabrovitz Emillel kapcsoltban.Az biztos,hogy nem Budapesten és nem 1947-ben halt meg, de ez egy másik történet.
  Még egyszer köszönöm a megemlékezést.
  Gabrovitz Zoltán

  • Tisztelt Gabrovitz Úr!

   E-mailben reagálok.

  • Tisztelt Gabrovitz Ur!
   Mint tudjuk Gabrovitz Emil az egyike volt azon játékosoknak akik szerepeltek az első hivatalos válogatott mérkőzésen Bécsben. Kérdésem a következő: Nem maradt véletlenül a családi hagyatékban olyan fotó ami erről a meccsről készült? Tisztelettel: Kapási Attila -- gyűjtő.

  • Kedves Gabrovitz Zoltán!
   Igazán büszke lehet a nagyapjára.

   “Még egy kiegészitésem lenne-- Gabrovitz Emillel kapcsoltban.Az biztos,hogy nem Budapesten és nem 1947-ben halt meg, de ez egy másik történet”
   Esetleg ezt kifejtené részletesen, nagyon érdekelne.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 10.24.18:55 EL csoportkör CSZKA Moszkva-FTC (TV:Sport1)
Következik: 10.27.17:15 MOL Fehérvár-FTC (TV:M4sport)
Következik: MK 10.30. 12:30 BKV Előre-FTC (TV: -)
Következik: 11.02.17:00 FTC-Mezőkövesd (stream:M4sport.hu)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST