Gallowich Tibor

(A Gallowich család archívumából)

Gallowich Tibor (1900. november 3., Szeged – 1952. július 13., Gyula) az NSC (1917-19), a BAK (1919-22) kapuvédője, a Vasas (1941-43), az MTK (1945) edzője, 1945-48 között a magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya.

Gallowich Tibor – vagy ahogy később még az idős szurkolók is nevezték: Tibi bácsi – egyik jellegzetes, kiemelkedő egyénisége volt az 1920-as és a későbbi évek labdarúgásának. Budapest „Csikágó”-nak nevezett kerületében nőtt fel, tulajdonképpen a lakásukhoz közel fekvő ligeti „Fáskörben” jegyezte el magát – mindhalálig – a labdarúgással. Kapusként kezdte az NSC-ben.

És az e poszton tanúsított vakmerősége az élet minden viszonylatában megnyilvánult. Változatos játékospályafutás után kivételes sikereket ért el mint edző is. A csapatok nagy részéhez akkor került edzőnek, amikor ezek az együttesek rosszul álltak. Számos esetben Gallowich mentette meg ezeket a csapatokat a kieséstől. Volt olyan eset is, amikor az NB II.-ben kiesésre álló csapattal bajnokságot nyert.

Legendák fűződnek ahhoz a szuggesztív erőhöz, amellyel Gallowich serkenteni tudta csapatát. A szünetben elmondott néhány szenvedélyes hangú biztató mondata és az ellenfél gyengéit feltáró megjegyzése fellelkesítette a játékosokat és az együttes vesztésre álló mérkőzést fordított meg a maga javára. Természetesen szakmailag is értett a csapat felépítéséhez, a taktikai változatok beidegeztetéséhez. A mérkőzés közben adott utasításai sok esetben vezettek sikerre.

A Vasas csapatában a legnehezebb időkben vállalta az edzői munkát. Ezzel egyidőben az „Esti Kurir” sportrovatában lelkesítő, gyújtó hangú cikkeket írt. A kettős szerepet eggyé forrasztotta. Baloldali, demokratikus felfogása, „lázító” beszédei miatt évekig állt megfigyelés alatt, s csak a népszerűsége mentette meg az internálástól. A Vasas-játékosokat jól ismerte, hallgattak is rá a fiúk! Erőt öntött közepes tudású játékosokba is. Gallowichnak nagy szerepe volt abban, hogy a Vasas, amelyben viszonylag kevés klasszisjátékos szerepelt, feljutott az NB I.-be és ott sikereket aratott.

(A Vasas kiadványainak, az Új Magyar Életrajzi Lexikon valamint a magyarfutball.hu felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
    Húsvéti...
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 04.30. 19:30 FTC-MOL VIDI FC (TV:M4)
Következik: 04.27. 19:30 Honvéd-FTC (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST