Gólra és jó szélre vár

Ahogy arról korábban már beszámoltunk: Craig Short csatlakozik a Ferencváros szakmai stábjához. A június 25-én a negyvenedik születésnapját ünneplő szakember elvileg edzőnek jött, és a sérülésből felépülő vagy a kevesebb lehetőséget kapó futballistáknak kell edzést tartania. Ám az sincs kizárva, hogy az aktí­v futballt a vitorlázásra cserélő Craig Short (aki korábban megfordult a Scarborough, a Notts County, a Derby County, az Everton, a Blackburn Rovers és a Sheffield United csapatában) pályára lép a Fradiban…

Mindenekelőtt tisztázzuk: most akkor játékosnak jött vagy segédedzőnek?
Minden Bobby Davisonon múlik… – mosolygott Craig Short. – Az én dolgom, hogy visszanyerjem az erőnlétemet, és a segí­tségére legyek a pályán vagy azon kí­vül. Hosszabb távon nyilvánvalóan már a partvonalon túl jut nekem szerep, de több száz Premier League- és jó néhány UEFA-kupa-meccsel a hátam mögött még érzek magamban kellő erőt a futballhoz. Két kiló felesleg van rajtam, ha ettől megszabadulok, a tavasszal akár be is szállhatok.

Hogy került kapcsolatba a Fradival?
Közel lakunk egymáshoz Simon McCabe-bel, Kevin McCabe fiával, aki a futballvállalkozások egyik meghatározó vezetője, és gyakran együtt is futunk. Ő vetette fel az egyik alkalommal, hogy ha ilyen jó formában vagyok, ráadásul edzői ambí­cióim vannak, csatlakoznom kellene a Ferencvároshoz, és én gondolkodóba estem.

Mit tudott korábban az FTC-ről, a magyar futballról?
Láttam a csapat egyik mérkőzését, éppen a Bőcs ellen elvesztett bajnokit. De azt tudom, hogy az együttes négy hazai meccséből kétszer hat, legutóbb nyolc gólt szerzett, és ez jól hangzik. Édesapám sokat mesélt nekem Puskás Ferencről, s ha valaki angol, s kapcsolatban van a futballal, akkor hallott a legendás hat háromról is. Ismertem még Lipcsei Péter nevét, aki a világhí­rű angol edzőnél, Bobby Robsonnál futballozott Portóban.

A Sheffieldben fejezte be karrierjét, a Fradiban most több, a Unitedhez kötődő játékos szerepel. Ismeri őket?

James Ashmore-ral és Liban Abdival edzettem együtt Sheffieldben. Paul Shaw-val mindig nagy csatákat ví­vtunk. Játszottunk együtt Sheffieldben, de nem ez a legemlékezetesebb. Ő a Burnleyben szerepelt, én a Derby Countyban, és egyszer kiállí­tottak róla. Állí­tom, nem értem hozzá, de ő összeesett mellettem… Most lesz időnk megbeszélni ezt az esetet.

Kik voltak a legjobb játékosok, akikkel együtt és akik ellen játszott, s melyik meccseire emlékszik vissza a legszí­vesebben?

Hosszú lenne a felsorolás. A legjobbak, akik ellen nehéz volt védőként helytállni: Thierry Henry, Paul Gascoigne, Gary Lineker, Wayne Rooney, Ian Wright. Büszke vagyok, hogy ilyen ragyogó futballisták ellen szerepelhettem. Játszottam hat derbin az Everton szí­neiben a Liverpool ellen, és csak egyet vesztettünk el. A legnagyobb meccset mégis az Old Traffordon ví­vtuk 1996 augusztusában az Evertonnal, kettő nullára vezettünk, végül Eric Cantona vezérletével egyenlí­tett a Manchester United. Olyan mozgalmas mérkőzés volt, hogy hat hat is lehetett volna.

Talán kissé szokatlan, hogy a futballt önnél a vitorlázás váltotta…
Az édesanyám nagy vitorlázó volt, a labdarúgás mellett gyermekkorom óta a sportág szerelmese vagyok. Olyannyira, hogy versenyző is voltam, sőt van egy vállalkozásom, amelyben oktatóként dolgozom, és céges ví­zi túrákat szervezek. Az üzlettársam is megértette, hogy a Ferencváros által kí­nált lehetőséget nem hagyhatom ki, majd később visszatérek a hajókhoz.

Ha már itt tartunk: hallott-e már a Balatonról?
Ahogy megtudtam, hogy Magyarországra költözöm, körülnéztem az interneten, és virtuálisan már bejártam a Balatont. Szeretném mihamarabb kipróbálni a valóságban is.

(Nemzeti Sport)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ