Bajnoki beharangozó – 25. alkalommal gyÅ‘zhetjük le a Pécset az ÃœllÅ‘i úton

94. alkalommal mérkőznek meg a csapatok. Fókuszban a fővárosi mérkőzések.

1955-ben került fel a Pécsi Dózsa néven szereplő gárda a legjobbak közzé, így 1955. március 13-án először láthatta az Üllői útra kilátogató közönség a baranyai csapatot, bár nyilván Kispéterék hozták inkább tűzbe a nézőket.

Totónyelven szólva a következő harminc év úgy telt el, hogy ha a két csapat mérkőzése rákerült a szelvényre, akkor ezt biztosan fix 1-esre vehették a sportfogadók. Huszonnyolc (23-5-0, gólarány: 76:22) fővárosi összecsapás után sikerült először győzni a vendégeknek. 1984. október 20-án 1:0-ra verték a vendéglátókat Toma Árpád góljával.

Azért a két időpont között is történtek említésre méltó dolgok.

Mindjárt a rajton megszületett az eddigi legnagyobb arányú hazai gyÅ‘zelem (5:0) Vilezsál 2, Ombódi valamint a két ifjonc Kertész és Fenyvesi találataival. (A félbeszakadt ’56-os bajnokságban mindkétszer a Fradi bizonyult jobbnak 3:1 és 1:0 arányban)

Négy góllal mutatkozott be Juhász Pista.

Az 1963-as félidényes bajnokságban egy másik ifjú gondolhatta úgy, ha már egyszer a csapattársnak sikerült maradandó belépőt alkotni az élvonalba, Ő is megpróbálja. A játékostárs ekkor már a védelemben állta a rohamokat és a villanyújságra is ritkábban került fel a neve a góllövők közé. A jobbösszekötő helyén Mészáros mester a 18 éves Juhászt dobta be, aki rögtön 4 góllal mutatkozott be az NB I-ben, lekopírozva Mátrai Sándor produktumát.

1957 és 1960 között háromszor mérkőztek meg az ország legnagyobb stadionjában a csapatok, mindháromszor FTC siker született. Az Üllői úti stadion építése miatt 1964-től 1973-ig a Népstadion lett a Ferencváros otthona. A vendégek mindössze kétszer vittek el egy-egy pontot, a többi alkalommal zöld-fehér győzelemmel ért véget a találkozó.

A már említett első pécsi siker óta 19 alkalommal mérkőztek meg a csapatok a fővárosban. Ugyan a vendégsikerek száma ötre növekedett, de két döntetlen mellett tizenháromszor is a zöld-fehérek hagyták el győztesen a pályát.

Az utolsó hazai mérkőzésnek ismét a Puskás Ferenc stadion adott otthont és ezúttal a Pécs megfricskázta a Ferencvárost (góllövők: Böde ill. Mateos (öngól), Koller).

A Ferencváros bajnoki örökmérlege a Pécs ellen:

201415_11_PMFC

Mérkőzésszámok, gólok, edzők:

A két csapat bajnoki mérkőzésein Mátrai Sándor és Albert Flórián szerepelt a legtöbbször a Ferencváros csapatában, 24 alkalommal. Az Üllői úton Keller József (11), a Népstadionban Albert Flórián (13) lépett pályára a legtöbbször.

A PMFC elleni képzeletbeli góllövőlistát Albert Flórián vezeti 19 góllal (12-őt a Népstadionban, 7-et Pécsett lőtt). Az Üllői úton Lipcsei Péter a legeredményesebb játékos hat góllal. Jelenlegi keretünkből Böde háromszor vette be a baranyaiak kapuját.

A leghatékonyabb mesterlövész a már említett Juhász Pista mellett, természetesen a Császár, aki 1965 szeptemberében szintén négyszer tudta bevenni a vendéglátók kapuját.

A Ferencváros kispadján az a Novák Dezső ült a legtöbb alkalommal (12), aki a pécsiek ellen debütált edzőként az élvonalban.

3 hozzászólás a(z) Bajnoki beharangozó – 25. alkalommal gyÅ‘zhetjük le a Pécset az ÃœllÅ‘i úton bejegyzéshez

  • Kedves lacimadár egyetértek magácskával,de a 30 ezret egy kicsit sokallom 🙂 én viszont heti kalóriapénzt adnék nekik,régen az NB I-ben 200 ft.volt, a Fradinál lehet,hogy több.Viccet félre téve most az a lényeg,hogy ma este jó mérkÅ‘zést lássunk.Lassan múlik az idÅ‘,jó lenne már túl lenni raj
    ta.

    • Kedves Gabriella, a lényeg, hogy gyÅ‘ztünk … Értem én, tudom, hogy az Ön édesapja is dolgozott még a profi-szerzÅ‘dése mellett … mintha ma Iniesta még a civil állásában is dolgozna -- ezt csak fiataloknak, mert az Ön Édesapja a saját korában kb. egy Xavi vagy Iniesta volt-, de azért 30 ezret ne sajnáljunk tÅ‘lük … 🙂 Hajrá Fradi, ha gyÅ‘zünk, rögtön szebb az élet! 🙂

  • Hát akkor le is kell gyÅ‘zni Őket, bár nem lesz könnyű. Szimpatikus csapat a “Pamacs”, tradicionális nagymúltú vidéki klub, százszor inkább helyük van az NB I-ben, mint a …..-nak, a ….-nak, a …..-nak, a ….-nak … hadd ne soroljam …
    Az meg elgondolkodtató, hogy pénz alig van, magyar szinten mégis van foci … TÖBB, MINT ELGONDOLKODTATÓ! Mi lenne, ha visszatérnénk az alapokhoz? Minimálbér, gyÅ‘ztes meccs után kb. 30 e Ft prémium, de az AZONNAL (másnap) kifizetve! EZ lenne a motiváció!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

OLDALAK