Horváth György

Horváth György

Magas termetű, gyors mozgású, bátor ka­pus volt. Reflexei kitűnően működtek. Hajlamos volt azonban a mutatós védésre, könnyelműsködésre. A Szombathelyi Lokomotív kapusaként, 1952-ben egy találkozón játszott a válogatott csapatban.

“-  A válogatottba úgy kerültem be, hogy Grosics sérülést jelentett, így Sebes Guszti bácsi engem hívott meg – kutatott emlékeiben a ka­pus. – 1952-ben történt, 5:0-ra győztünk Csehszlovákia ellen. Szeren­csém volt, hiszen kapura is alig lőttek. A következő évben északi túrára utazott a válogatott, én voltam Grosics tartalékja. A svéd-magyaron Hamrin szabadrúgáshoz állította le a labdát.

A lövést Grosics a felső lécre tolta, a kipattanót Hamrin bevágta. Én a kispadon azt mondtam: ez nagy kapushiba volt. A rádiót tudósító Szepe­si György meghallotta, s mondta is az éterbe, Grosics hibázott, a tartalék­kapus is megmondta. Nem volt szerencsés kritika, később éreztem is a következményeit.”

*

Kevesen tudják, hogy a körmendi születésű kapus nem a Haladásban, hanem a Vasasban játszotta első NB I-es mérkőzését 1950 tavaszán. Ugyanezen év őszén már a Szombathelyiek kapuját őrizte egészen 1957-ig.

Évek óta készült rá, hogy a Fradi kapusa legyen, míg végre 1957-ben az MLSZ áldását adta arra, hogy az Üllői útra kerülhessen.

“- Régi-régi vágyam teljesült, amikor a Ferencvárosba jöhettem – mondta Horváth 1957-ben az átigazolása után. – Már háromszor kíséreltem meg, hogy átlépjek ide, de csak negyedszerre sikerült. Sokan azt mondják, már öreg vagyok. Valóban, a 29. évemet taposom, ez azonban szerintem még nem öregkor. Ezt szeretném az Esti Kupa mérkőzéseken is bebizonyítani.”

És Horváth bizonyított!  A Fradi a döntőbe jutásért éppen a Haladás ellen játszott és egykori játékostársai ellen káprázatosan védett. A B-közép az 1-0-ás győzelem után betódult a pályára, és a meccs hősét, Horváth Gyurit a levegőbe dobálták, majd vállaikon vitték be az öltözőbe!

“- Már kissrác koromban is fradista voltam, így elképzelhető a siker utáni örömöm. Ferencvárosi pályafutásom alatt a legtöbbet dr. Csanádi Árpádnak és Tátrai Sándornak köszönhetek. Sokat gyakoroltak velem és még jobban plántálták belém a Fradi szeretetét. Még ma is, ha hallom a Fradi-indulót, egy örömteli borzongás vesz erőt rajtam. Immár túl a hetvenen is imádom a Ferencvárost.”

1957-től 1962-ig védte a ferencvárosi kaput. Több, mint száz alkalommal állt a háló elé és több mérkőzésen remekelt. Egy bajnokcsapat és egy MNK győztes FTC tagja.

a

Horváth védi a kapura tartó lövést

(Nagy Béla, Bodor Ferenc, Antal Zoltán és Hoffer József írásainak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.17.19:30 FTC-Kaposvár (TV:M4)
Következik: 08.22.19:00 EL PLAY-OFF FK Suduva-FTC (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST