Horváth Ferenc

Horváth Ferenc

Biztosan nem tudjuk, hogy 1900 őszén pályára lépett-e, de, hogy játékvezetőként közreműködött az biztos.

1901-ben és 1902-ben kb. tucatnyi mérkőzésen lehetett játékosként az FTC tagja.

Ahogy Malaky Mihálynak, úgy neki sem játékos-pályafutása a meghatározó az FTC illetve a magyar labdarúgás történetében.

“Horváth Ferencnél senki sem volt híresebb a századfordulón a magyar futballban. Nemcsak azért, mert már gyerekkorában elvesztett fél-karja miatt ig feltűnt a pályákon a félkarú Horváth, de azért is, mert játéka kitűnő, felfogása, sportszeretete és munkakészsége pedig tökéletesebb volt, mint bárki másé. (…) Már abban a csapatban résztvett mint játékos, amely az FTC színeinek legelső képviselője volt. A Malakyakkal fejlesztette hirtelen komollyá az 1899-ben alakult zöld-fehér csapatot, s az egyesületen belül a szakosztály egyik naggyátevője lett. Egyike volt azoknak, akik az MLSZ megalapítását sürgették, s mikor Kárpáti Bélával az alakuló közgyűlést 1901-ben egybehívta, az őt titkárává választotta. A következő évben már főtitkára az MLSZ-nek! Kitűnő szakértelme, helyes felfogása arra ösztönözte, hogy a futball szervezeti megalapozottságát kiépítse. Ezért kezdeményezte a bíróvizsgáló bizottság felállítását. S amíg szervező erejét, széles látókörét a szövetségi életben érvényesítette, addig az FTC-ben is vezérlő fáklya volt a futballcsapat felvirágoztatása terén. Ezekből a fényes jellembeli tulajdonságokból fakadt híre-neve, személyének, tekintélyének tisztelete. S ezeket a tulajdonságokat megtetézte az, hogy gondolatait mindig pompásan tudta kifejezni, mert nemcsak a maga korának egyik utolérhetetlen szakértője volt a futballsportban, hanem kitűnő előadókészséggel is meg volt áldva. Igen sokszor hangoztatta, hogy nem a csapat sikere az első és mindenek felett álló cél, hanem a becsületes tiszta sportműködés, a sportoló jellemszilárdsága. Hosszú évekig komoly hatást gyakorolt ezzel a puritánsággal az FTC-re, és az egész magyar futballra is. Sportlapot is indított abban is hirdette meggyőződését. 1914—1916-ig az MLSZ alelnöke is volt. Később azonban egyre jobban bántotta a futball szellemének átalakulása. Egy ideig harcolt felfogásaiért, azután lassan félreállt.” – emlékezik róla a Nemzeti Sport.

2 hozzászólás a(z) Horváth Ferenc bejegyzéshez

 • felfogàs, munkakészség, sportszeretet, aztàn szakértôség és tiszta, becsületes sportmûkôdés és a sportolò jellemszilàrdsàga.

  Valòjàban, a Fradi erkölcsét olyan erôs és nemeslelkû emberek képviselhették a hôskorban, mint Horvàth Ferenc volt.

  Manapsàg, nem is szabadna leìrni, hogy “nem a csapat sikere az elsô és mindenek fölött àllò cél. “. Fôleg nem is értené meg a legtöbb ember.

  A “tiszta” bélyegzôvel ìrnàm körül, Horvàth Ferenc lelkesìtését. Az a tiszta, mely nem veszi àt a környezetébôl, ami nem felel meg egészen a célnak kitûzött tisztasàgnak. Csak akkor vàlalja a visszontsàgot, ha nem a tisztasàg az àra érte.

  Mivel a vilàg összetett az idealistàknak csak a visszavonulàs marad meg.

 • Köszönjük, illik rá emlékeznünk, mint az “Alapító atyák” egyikére.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST