Horváth Ferenc

Horváth Ferenc

Biztosan nem tudjuk, hogy 1900 őszén pályára lépett-e, de, hogy játékvezetőként közreműködött az biztos.

1901-ben és 1902-ben kb. tucatnyi mérkőzésen lehetett játékosként az FTC tagja.

Ahogy Malaky Mihálynak, úgy neki sem játékos-pályafutása a meghatározó az FTC illetve a magyar labdarúgás történetében.

“Horváth Ferencnél senki sem volt hí­resebb a századfordulón a magyar futballban. Nemcsak azért, mert már gyerekkorában elvesztett fél-karja miatt ig feltűnt a pályákon a félkarú Horváth, de azért is, mert játéka kitűnő, felfogása, sportszeretete és munkakészsége pedig tökéletesebb volt, mint bárki másé. (…) Már abban a csapatban résztvett mint játékos, amely az FTC szí­neinek legelső képviselője volt. A Malakyakkal fejlesztette hirtelen komollyá az 1899-ben alakult zöld-fehér csapatot, s az egyesületen belül a szakosztály egyik naggyátevője lett. Egyike volt azoknak, akik az MLSZ megalapí­tását sürgették, s mikor Kárpáti Bélával az alakuló közgyűlést 1901-ben egybehí­vta, az őt titkárává választotta. A következő évben már főtitkára az MLSZ-nek! Kitűnő szakértelme, helyes felfogása arra ösztönözte, hogy a futball szervezeti megalapozottságát kiépí­tse. Ezért kezdeményezte a bí­róvizsgáló bizottság felállí­tását. S amí­g szervező erejét, széles látókörét a szövetségi életben érvényesí­tette, addig az FTC-ben is vezérlő fáklya volt a futballcsapat felvirágoztatása terén. Ezekből a fényes jellembeli tulajdonságokból fakadt hí­re-neve, személyének, tekintélyének tisztelete. S ezeket a tulajdonságokat megtetézte az, hogy gondolatait mindig pompásan tudta kifejezni, mert nemcsak a maga korának egyik utolérhetetlen szakértője volt a futballsportban, hanem kitűnő előadókészséggel is meg volt áldva. Igen sokszor hangoztatta, hogy nem a csapat sikere az első és mindenek felett álló cél, hanem a becsületes tiszta sportműködés, a sportoló jellemszilárdsága. Hosszú évekig komoly hatást gyakorolt ezzel a puritánsággal az FTC-re, és az egész magyar futballra is. Sportlapot is indí­tott abban is hirdette meggyőződését. 1914—1916-ig az MLSZ alelnöke is volt. Később azonban egyre jobban bántotta a futball szellemének átalakulása. Egy ideig harcolt felfogásaiért, azután lassan félreállt.” – emlékezik róla a Nemzeti Sport.

2 hozzászólás a(z) Horváth Ferenc bejegyzéshez

  • felfogí s, munkakészség, sportszeretet, aztí n szakértôség és tiszta, becsületes sportmûkôdés és a sportolò jellemszilí rdsí ga.

    Valòjí ban, a Fradi erkölcsét olyan erôs és nemeslelkû emberek képviselhették a hôskorban, mint Horví th Ferenc volt.

    Manapsí g, nem is szabadna leìrni, hogy “nem a csapat sikere az elsô és mindenek fölött í llò cél. “. Fôleg nem is értené meg a legtöbb ember.

    A “tiszta” bélyegzôvel ìrní m körül, Horví th Ferenc lelkesìtését. Az a tiszta, mely nem veszi í t a környezetébôl, ami nem felel meg egészen a célnak kitûzött tisztasí gnak. Csak akkor ví lalja a visszontsí got, ha nem a tisztasí g az í ra érte.

    Mivel a vilí g összetett az idealistí knak csak a visszavonulí s marad meg.

  • Köszönjük, illik rá emlékeznünk, mint az “Alapí­tó atyák” egyikére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
EL-csoportkör 10.06. 18:45 M4 Sport
10.09. 18:00 M4 Sport
EL-csoportkör 10.13. 21:00 M4 Sport
10.16.17:45 M4Sport
FOTELSZURKOLÓ
MK: 10.19. 13:00, M4 Sport
10.22. 18:30 M4 Sport
Novák Dezső
EL-csoportkör 10.27. 21:00 M4 Sport
EL-csoportkör 11.03. 18:45 M4 Sport