I. Novák Dezső Utánpótlás Emléktorna – Meghívó

emléktorna-etalon-bélyeg“A Fradi az Fradi. Még akkor is ott vagyok, ha nem vagyok ott.” – Ezt az örök érvényű gondolatot, érzést a Ferencvárosi labdarúgás legendás játékosa, Novák Dezső nyilatkozta amikor arról kérdezték, hogy nem hiányoznak-e számára az égig érő Üllői úti fák, melyek talán az 1995-s BL csoportkörében zöldelltek a legszebben. Vagy talán még sem csak akkor? Hiszen a 7 bajnoki cím, két magyar kupagyőzelem, VVK siker, világválogatottság, két olimpia bajnoki aranyérem, EB bronzérem – mind-mind olyan siker a pályafutásában, amit nagyon kevesen tudnak felmutatni a magyar labdarúgás történetében. Mindezeket ráadásul zöld-fehérben, Fradi játékosként. Jákon született, Szombathelyen lett válogatott (1960-ban bronzérmet szerzett a római olimpián), de a szíve mindig is a Fradiba húzta. Nehezen engedték el, de amikor 1961 nyarán beköltözött a Fradi csónakházába és néhány hét múlva pályára lépett a Csepel ellen, egy olyan fejezetet nyitott a Ferencvárosi labdarúgás történetében, melyet örökké tisztelnünk kell. Egy régi bölcselet szerint ha valakinek megakarjuk ismerni az életét, húzzuk fel a cipőjét és sétájuk végig azt az utat amit megtett, éljük át a sikereit, bánatait, kétségeit és sose feledjük, mindenkinek megvan a maga története.

A Tempó Fradi a kezdetőktől kezdve megpróbáltra végig járni Novák Dezső útját, melyhez megkaptuk a “cipőjét”. Személyesen mesélte el a pályafutásának legfontosabb állomásait, betekintést nyerhettünk levelezésébe, fotóalbumaiba, nekünk adta több mint 20 éven át gyűjtött újságjait, melynek teljes feldolgozását már csak halála után tudtuk elvégezni. Így bár a cipőt, amit tőle kaptunk, visszaadni már nem tudtuk, de ismerve őt, a szándéka nem is az volt. Dezső bácsi bízott benne, hogy el fog jönni az idő, amikor már teljes lesz az életműve és az varázslatos “focicsuka” mely játékosként 20 éven át bejárta az egész világot örök lenyomatott hagyott az utókor számára.

Amikor néhány hónappal ezelőtt felvetődött az I. Novák Dezső utánpótlás labdarúgó torna gondolata, még magunkon éreztük Dezső bácsitól kapott cipőt. Úgy gondoltuk, csak úgy tudjuk levetni és méltó helyre rakni a szívünkben, ha nem elégszünk meg a képekkel, videókkal és a “történelmi hűséggel”, hanem elindítunk egy tornát, melyet terveink szerint évente meg szeretnénk rendezni olyan csapatokkal akikhez játékosként vagy edzőként is kötődött. Ezek mentén hívtuk meg a Haladást, a Ferencvárost, a Dunaújvárost, Baját, a torna színhelyét adó Tapolcát (külön köszönjük a város önzetlen segítségét) és a Tempó Fradi Alapítvány kuratóriumi elnökének (Nyilas Elek) csapatát.

a3-plakát-novák

Dezső bácsi Szombathelyen kezdte a pályafutását, majd jött a “szívek csapata” a Ferencváros ahol játékosként és edzőként is a csúcsra ért, közbeeső állományként Dunaújvárosban és Baján is vállalt edzői szerepet. Pályafutása, élete egy kész regény amit lehetetlen belesűríteni egy labdarúgó tornába, de célunk nem is ez. Hanem az emlékezés. Mert ha nincs, aki megerősíthet az emlékeidben, egy idő után elveszíted őket.

Egy ilyen torna megszervezése és lebonyolítása komoly anyagi forrásokat igényel, melynek jelentős részét szerkesztőségünk biztosítja (Tempó Fradi Alapítvány), de az FTC Baráti Köre is is jelezte, hogy támogatni fogja a tornát. Ahhoz, hogy terveinket Novák Dezső emlékéhez méltó módon tudjuk megvalósítani, arra kérjük a Fradi család tagjait, hogy lehetőségeikhez képest nyújtsanak anyagi segítséget a torna lebonyolításához. Az adományokat kizárólag az I. Novák Dezső labdarúgótorna színvonalas megrendezéséhez használjuk fel, melyről utólag részletes elszámolást teszünk közzé, ahogy azt a Toldi Géza síremlék felújításánál tettük. Ajándékként minden adományozónak egy “Tempó Fradi!” sálat küldünk.

Bankszámlaszámunk: Tempó Fradi Alapítvány, 11600006-00000000-51088613
A közlemény rovatba kérjük beírni az adományozó pontos címét, hogy a sálat el tudjuk juttatni a részére.
Köszönjük a segítséget!

domo-novák-sál
Emlékezzünk együtt a Ferencvárosi labdarúgás legendás játékosára. Mindenkit szeretettel várunk Tapolcán, a Csermák József sportcsarnokban, 2015. február 21-én. A részletes programról, a torna szervezésének alakulásáról folyamatosan tájékoztatni fogjuk a Fradi család tagjait.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

 • Tisztelt Szerkesztőség.
  Őrőmmel értesültem a torna megrendezéséről abban bizva hogy az elsőt kővetik az elkővetkezendő
  évek hasonlo tornái.Mint a Fradi korszak egy aktiv résztvevője-s nem utolso sorban a Család barátja
  kőszőnőm mindazoknak akik a magyar labdarugás olyan játékosának állit egy ujabb emléket akinek játéktudása hazai és nemzetkőzi sikerei erre Őt már életében is feljogositották volna….
  Tisztelettel: dr Tőrők Lajos ny.főigazgato az FTC Aranydiplmása

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 02.01.17:00 Kisvárda-FTC (TV:M4 Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST