Judik Péter: 67

Judik Péter

A KSI-ben kezdte a labdadrúgást, majd tizenöt évesen került a Fradihoz. A folytatás nem volt éppen álomszerű, nem tudott a csapatba kerülni, í­gy a Bp. Spartacusban folytatta pályafutását. A katonaság alatt a kaposvári Táncsics SE-ben szerepelt.

1976 nyarán már a Dombóvári Spartacustól igazolt a Dunaújvároshoz és a Kohász szí­neiben mutatkozott be az élvonalban. Három idényt húzott le a Duna partján, ahol mindössze 2! bajnokit hagyott ki ebben az időszakban Novák Dezső csapatában.

Noha a védelem tengelyében szerepelt, a Fradi ellen rendre betalált. 1976 őszén a szépí­tő találatot lőtte az Üllői úton, majd két év múlva már a mezőny legjobbjaként kétszer is megzörgette  Zsiborás hálóját hazai pályán.

Ezek után talán nem is meglepő, hogy 1979 nyarán az Üllői útra igazolt a Friedmanszky csapatba. A civilben földrajz-testnevelés tanári diplomát szerzett Judikra nem kisebb feladat várt, mint, hogy a védelem vezére legyen az időközben Bruges-be szerződött Bálint helyett.

— Amikor eldőlt, hogy Bálintot elengedik, a középhátvéd helyére engem hí­vtak a Fradiba. Azóta, hogy Novák Dezső lett a vezetőedzőnk, kaptam állandó bizalmat az összeállí­tások alkalmával. Új edző, új játékosok, átszervezett védelem – ez lett a szerencsém.

A Labdarúgás cí­mlapján 1979 őszén

A Pécs ellen mindjárt góllal mutatkozott be a Fradiban. A csapat ugyan a 6. helyen zárta az idényt, de Judik ebben az idényben is végig a pályán volt.

Az 1980/81-es idényben már korábbi mestere, Novák Dezső vezette a zöld-fehéreket. Talán mondani sem kell, hogy Judik ezúttal sem hagyott ki meccset. A bajnokcsapat védelmének tengelyében megbí­zható, egyenletes teljesí­tményt nyújtott.

— Sikeres évként könyvelem el az 1980/81-es esztendőt. Nagy célokat nem tűztem magam elé, nem kovácsoltam óriási terveket, arra törekedtem, hogy hasznos tagja legyek a csapatnak, megtegyem amit tőlem várnak s, hogy minden cicoma, ciráda, csillogás, villogás nélkül, de maradéktalanul ellássam feladatomat. Úgy érzem, hogy ez képességeimhez mérten sikerült, í­gy aztán nagy csalódások nem értek. Nem volt könnyű év, amit magunk mögött tudunk, mert ahogy jöttek az eredmények, ahogy az élre kerültünk, úgy nőtt a teher, a felelősség. Tartanunk kellett a lépést s tartottuk is, s a kulcsmeccseken is mi álltuk jobban mindig a sarat. Leszámí­tva a Vasas elleni fiaskót, a többit sikerült megfogni, í­gy tavasszal a Honvéd elleni két pontot is. Azt hiszem itt éreztem először, hogy most már nem lehet baj, most már aligha siklik ki az együttes vonata. Pedig akkor még néhány igazán küzdelmes találkozó még odább volt.

A legemlékezetesebb mérkőzéseiről:

—  Mint már emlí­tettem, volt néhány nagy fordulópontja ennek a bajnokságnak, volt több olyan meccse, amin állt vagy bukott minden. Nekem mégis két mérkőzés marad a legfrappánsabb. Az első, a Dunaújváros elleni, amikor nyolc góllal terheltük meg egykori klubom hálóját, valamint az utolsó, a Kaposvár elleni találkozó, amely után volt biztos a bajnoki cí­m. Az 1980. januári dél-amerikai túra, úgy érzem, nem csak nekem, hanem játékostársaimnak is felejthetetlen marad. A sok érdekes látnivaló, a számunkra szokatlan világ mind nagy hatással volt ránk. A River Plate elleni, forró hangulatú meccsre pedig még nyugdí­jas koromban is emlékezni fogok. Nehéz mérkőzés, nagy győzelem volt!

A Fradiban sem feledkezett meg a góllövésről. Három zöld-fehérben elért NB I-es találata közül az 1981 őszi, Csepel elleni találata volt a legfontosabb. Ez akkor 2 pontot ért a Fradinak.

Két újabb ezüstérmet szerzett a Fradival, majd Novák Dezső távozása után ő is távozni kényszerült és Győrbe igazolt. A Rába ETO szí­neiben játszotta utolsó élvonalbeli mérkőzését 1985 tavaszán az Üllői úton.

Pályafutása végén a légiós életet is kipróbálta: 1987-89 között Ausztriában, a St. Margarethen játékosa volt.

Klubjai: KSI (1966-69), FTC (1969-), Bp. Spartacus (), Táncsics SE (), Dombóvári Spartacus (-1976), Dunaújváros (1976-79: 100 bajnoki / 7 gól), FTC (1979-84: 129 bajnoki / 3 gól), Rába ETO (1984-85: 30 bajnoki / 3 gól), St. Margarethen (1987-89)

A Dunaújváros csapata 1977 októberében a Fradi ellen.

A Novák-féle Fradiban

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-selejtező: 08.09. 20:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső