Kéri Károly

Huszonhárom évesen, 1943 októberében Újvidéken szerepelt először az FTC első csapatában a MÁVAG-tól érkezett játékos. Ezt további 312! fellépés követte, ahol három gólt szerzett. Sokoldalú labdarú­gó volt: hátvédként, fe­dezetként egyaránt megállta a helyét. Pontos helyezkedés, határozott szere­lés, jó fejjáték és a labda ésszerű továbbí­tása jellemezte. Egyetlen hiányossága a gyorsasága volt. Jól tűrte a megpróbáltatáso­kat, türelme után jogosan becézték “Birkának”.

A Fradi­ban sok-sok mérkőzés megbí­zható “szürke” játékosa volt, a válogatottban a csehek ellen csereként lépett pályára. Kéri még arról is nevezetes, hogy ő szerezte a Fradi utol­só világháborús gólját … (1944. december 17.-én). Tagja az 1948/49 évi bajnok-, és az 1943/44 évi kupagyőztes csapatnak. 1953 decemberében búcsúzott a csapattól, a Vasas Izzóban rúgta tovább a labdát.

Visszavonulása után vendéglősként dolgozott, jellemzően a Fe­rencvárosban. A lakása is a Mester utcában volt. Teme­tésére egy nappal 79. születésnapja után volt. Dr. Fenyvesi Máté, mint az FTC ügyvezető elnöke bú­csúztatta, akivel még az ötvenes évek elején együtt rúgta a labdát.

(Nagy Béla, Antal Zoltán és Hoffer József í­rásainak felhasználásával)

8 hozzászólás a(z) Kéri Károly bejegyzéshez

 • Imre bácsi, igen, ez csak í­gy lehetett a gyakorlatban, ahogy í­rod, irigyellek is érte, hogy láthattad ezeket a hihetetlen finomságokat!
  Pedig az az meccset én is “láttam”, mert biztos, hogy kint voltunk (hol lettünk volna máshol?…), de három évesen finoman szólva nem igazán érzékeltem a pályán történteket…

 • Kedves Karcsi (és minden érdeklődő)!

  Mivel akkor még én sem jártam meccsre, a felállást a különböző tudósí­tások összevetéséből következtettem ki.
  Hivatalosan: Gulyás G. -- Ombódi. Kispéter, Dalnoki -- Szabó L., Dékány -- Orosz, Kéri, Mátrai, Mészáros J. Fenyvesi.
  Valójában: Gulyás -- Ombódi, Kéri, Kispéter, Dalnoki -- Szabó L, Mészáros J., Dékány -- Orosz, Mátrai, Fenyvesi.
  De a második félidőben változott a helyzet: Mátrai hátrament hátvédnek (Czibort fogni, de valószí­nűleg inkább második beállós volt), Ombódi átment a baloldalra (Budait fogni), Dalnoki előrébb került (papí­ron) egy sorral (lehet, Mátraival felváltva fogták Czibort), Orosz beljebb húzódott, s a végén a teljesen kimerült Mészárost Csoknyai váltotta fel, aki remekül helyettesí­tette.
  Mészárosról még annyit, hogy védekező feladatát csatár létére is jól tudta megoldani. Igen, a Puskással folytatott párharca nem mindennapi élmény lehetett, azt hiszem Mészárosban személyes érzelmek is közrejátszottak…

 • Nemcsak Imre bácsinak, de a téma okán elsősorban neki…
  És az is milyen érdekes, hogy akkoriban a fedezetpár jobboldali tagja húzódott hátra a védelmi vonalba ugymond beállósnak, holott ez később (Szűcs, Berendi, Noskó, s sorolhatnám…)áttevődött a baloldali fedezet/középpályás játékosra.
  Bár…ha Kéri állandó fedezettársát veszem, aki a baloldalon játszott, szigorú emberfogó lévén szintén felfogható a Kispéter/Csanádi mellé hátrahúzódó “beállósnak”.
  Imre bácsi!
  Lehet, hogy két beállóssal játszottunk?…
  Tisztelettel:
  Lakat T. Károly
  Utóirat:
  Azért Imre bácsi példájánál maradva (Mészáros kontra Puskás) az sem lehetett semmi, amikor az egyik vérbeli balösszkötő fogta a másik vérbeli balösszeköőt…

  • Karcsi kérdésére hosszas tünődés után csak most találtam meg — az egyébként egyszerű -- választ. Mivel a középhátvédek zöme jobblábas volt, érthetően balrol vontak hátra valakit. Viszont Kispéter ballábas volt, mellé feltétlenül egy jobblábas kellett a védelembe. És Kéri számára nem volt idegen a védekező játék.

 • “Raktározok” is mindent, amit Imre bácsi megoszt velünk.

 • Imre bátyám!
  Mi lenne velünk nélküled? Elképedve és ámuldozva olvastam a kiegészí­tésedet. Ezt az infót vajon melyik fiókodból húztad elő? Ez tényleg fantasztikus.

 • Kérit fedezetként tartják számon, ám valójában legtöbbször a hátvédsorba visszavonva “beállóst” játszott. Élete talán legjobb játékát utolsó meccsén nyújtotta: 1953. december 6-án a legfeljebb “középcsapatnak” elkönyvelt Kinizsi 0:0-at játszott a Bp. Honvéddel. Kéri akkor jobbösszekötőnek nevezve 8-as számmal valójában beállósként Kocsist őrizte, aki meg sem tudott moccanni. (Ugyanazon a meccsen Mészáros Puskást semlegesí­tette.) Mondanom sem kell, a Népsport felháborodottan í­rta, hogy a futball szellemével ellenkezik 4 hátvéddel és 3 fedezettel játszani… Ám ez a szurkolóinkat nem zavarta.
  Tőlünk a Vasas Izzóba igazolt, és még néhány évet az NB I-ben játszott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

BL selejtező: 07.23.20:00 FTC-The New Saints (walesi) / FK Decic (montenegrói) TV: M4Sport
OLDALAK
08.03.19:45 TV:Duna
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ