Kertész Géza

kertesz-gezaJátékos korában Kertész IV néven említették, noha csak névrokona volt az MTK-s Kertész testvéreknek. Ő maga sosem játszott a Hungária úti nagycsapatban, első osztályú játékos pályafutása két csapat közt oszlik meg: a BTC-ben szerepelt 1911-től 1919-ig, majd 1924-25-ben, közben pedig az FTC-ben. Az előző csapatából került be egyetlenegyszer a nagyválogatottba (1914. május 5., Bécs, 0:2 Wagner-serleg-mérkőzésen), az utóbbiban tizenkilenc bajnoki meccsen nyolc gólt szerzett az 1920/21-es idényben.

Intelligens, stílusos futballistának ismerték, aki a kapus kivételével minden poszton szerepelt első osztályú találkozón. Játéka egyetlen hibájának a lassúságot tartották, ezért ragadt rá a korántsem hízelgő „Lajhár” becenév.

*

Paradox módon edzőként a kor leggyorsabb futballját játszó olasz bajnokságba került. Itáliában csaknem két évtizeden át trénerkedett, különböző osztályú csapatoknál.

Egy ízben, 1934-ben bajnoki címet nyert a harmadosztályban a Cataniával. Öt évre rá az Atalanta edzőjeként úgy lett csapata harmadik a B-ligában, hogy az első három helyezett azonos pontszámot ért el, s mivel akkor még nem volt rájátszás (spareggio), közülük a legjobb gólkülönbségű Venezia került fel a Serie A-ba. Bergamói munkája elismeréseként az A-ligás Lazióba hívták, Rómában érte el az edzői pályája csúcsát jelentő negyedik helyet csapatával.

csapatkep_192308_koppenhaga

Noha bajnoki címek sora nem ékesítette edzői pályáját, remek játékosok kerültek ki a keze alól. A Speziában (ahol az első idényben játékos-edzőként működött) a későbbi világbajnok Virginio „Gino” Rosetta volt játékostársa-tanítványa, Cataniában egy másik világbajnok, a későbbi bolognai Amadeo Biavati képességeit segített továbbfejleszteni, Bergamóban pedig egy másik Amadeo, az 1949-53 között 13-szoros válogatott Amadéi dolgozott a keze alatt. A háború ideje alatt, 1943-ban tért haza.

1945-ben mártírhalált halt, Tóth-Potya Istvánnal együtt végezték ki.

2015 óta utca őrzi a nevét Cataniában.

(Az összeállítás Dénes Tamás – Peterdi Pál – Rochy Zoltán – Selmeci József: Kalandozó magyar labdarúgók c. könyve valamint Dr. Földessy János, Antal Zoltán és Hoffer József írásainak felhasználásával készült)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 12.08.15:45 FTC-PAFC (TV:M4sport)
Következik: 12.12.21:00 EL csoportkör Ludogorec-FTC (TV:Sport1)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST