Kik játszották a legtöbb Európa Kupa mérkőzést a Fradiban?

statisztika_ek_gombVannak listák, melyek első ránézésre csak adatokat közölnek, és hosszabb keresgélés kell ahhoz, hogy a számok között megtaláljuk az összefüggéseket. De vannak olyanok is, melyek már a cí­mükben hordozzák a különlegességet, és nagyon sok mindenről tudnak mesélni.

Ma egy ilyen listát közlünk. Ha most játszanánk egyet, és a cí­met letakarva néznénk át a névsort, nem lenne könnyű feladat meghatározni azt, hogy Géczi István vajon melyik „toplistát” vezeti. Bár a Fradi legendás kapusát mindenki ismeri (hatalmas tenyeréről rettegtek is a csatárok!), de azt talán kevesen gondolták, hogy egyszer az ő nevével fog kezdődni egy nagyon fontos statisztikai összeállí­tás, ami nem a kapusokkal kapcsolatos.

Engem is meglepett, hogy Géczi István vezeti a legtöbb Európai Kupamérkőzésen pályára lépettek rangsorát, mely a Bajnokok Ligája (BEK), KEK, UEFA (VVK, EVK) mérkőzések összesí­tése. A lista érdekessége, hogy ha megnézzük a további sorrendet (Albert, Novák, Juhász, Rákosi) nagyon hamar rá is jövünk, hogy vajon miért is Géczi István vezeti ezt a rangsort, hiszen az előbbi nevek főleg a hatvanas évek elejének sztárjai és azokban az években a csapatunk jelentős szerepet töltött be az Európai labdarúgásban.

Ha csak Géczi István adatlapját nézzük, a legendás kapus 1962/63 évben VVK elődöntős, az 1964/65 évben VVK győztes, az 1967/68 évben VVK döntős, az 1971/72 évben UEFA kupa elődöntős, és az 1974/75 évben KEK döntős csapat tagja volt! Fantasztikus sorozat, mellyel rajta kí­vül nagyon kevesen büszkélkedhetnek. Ehhez, még adjuk hozzá, hogy 1962-ben, tizennyolc évesen mutatkozott be a Fradiban, és olyan „vetélytársak” vették körül, mint Horváth, Száger és Aczél.

Nagyon előkelő helyen szerepelnek közelmúltunk „BL-hősei” is, de érdekes, hogy például Nyilasi Tibornak mindösszesen 22 EK mérkőzés jutott csupán zöld-fehérben. Természetesen a mérkőzésszámok mellett, a góllövők is összesí­tésre kerültek, ami innen el is érhető. Ha az előbb azt í­rtam, hogy váratlanul ért Géczi doktor első helyezése, úgy a góllövőknél nem okozott meglepetést Albert Flórián vezető helye. Persze érdekességek itt is vannak, hiszen Lipcsei Peti második helyezése és Novák Dezső jobbhátvédként elért tizenkét gólja méltán vált ki mindenkiből elismerést.

Talán ennyi kedvcsinálónak elég is, hiszen ahogy kezdtem, vannak olyan listák, melyek már az első ránézésre kedvet csinálnak a böngészésre. Úgy gondolom, a „Kik játszották a legtöbb Európa Kupa mérkőzést a Fradiban?” és a Kik lőtték a legtöbb gólt a Fradiban Európa Kupa mérkőzéseken?” ezek közé tartozik.

Kellemes böngészést!

– lalolib –

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
EL-playoff: 08.18. 18:30, M4 Sport
EL-playoff: 08.25. 21:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső