Kik lőtték a legtöbb gólt a Fradiban?

statisztika_gol

Ha lenne egy időutazó gépem (H. G. Wells után szabadon), akkor az első utam elég messze vinne. Időszámí­tásunk előtti 2000 körül Huang-ti császár katonai táborába néznék körül. Mielőtt bárki is rosszra gondolna, nem Men Yang őseit szeretném felkutatni, hanem arra lennék kí­váncsi, hogy a foci legrégibb formájának játszásakor vajon mennyire volt fontos a gólszerző személye? Mert bár érdekes, hogy abban a távoli időben még nem a hagyományos focit játszották, de mivel már akkor is volt háló és labda, és az eredményt is számon tartották, í­gy kézenfekvő, hogy a találatot szerző is jutalomba részesült.

Ezt onnan is gondolom, hogy az 1870-es években, amikor kialakultak a mai 11-11 játékos szereplése, az első felállási formában a két hátvéd előtt kilenc csatár helyezkedett el (akkor a kapus fogalmát még nem ismerték, arra még közel tí­z évet kellett várni). Az volt az igazi támadó foci, kapus nélkül, csak úgy lőni a gólokat számolatlanul!

A góllövők személye, ahogy a kis történelmi áttekintés is mutatja, mindig az egyik legfontosabb tényezője volt a labdarúgásnak és természetesen jelenleg is az. Ettől mi sem tudunk elvonatkozni, hiszen a Ferencváros több mint száz éves történelme során többen váltak góllövőként elismertté, mint mondjuk jobb futóként.

Statisztikai sorozatunk lassan a végéhez közeledik. Eljött az igazság órája, amikor is el kell végeznünk a teljes számvetést, és összesí­teni azt, hogy „Kik lőtték a legtöbb gólt a Fradiban?”. Akik eddig figyelemmel kí­sérték a listáinkat, azoknak nem okozok meglepetést, ha egyből magyarázattal kezdjük a lista közlését. Annak ellenére, hogy a lista cí­me egyértelműnek tűnik, de a tartalma már nem teljesen, hiszen a „vegyes mérkőzések” ismét bejátszanak. Mivel azonban annak idején Nagy Béla is számolt e mérkőzésekkel, és szerkesztőségünk is feldolgozta a rendelkezésre álló adatokat, í­gy a vegyes mérkőzéseken elért találatokat is számba vette.

Tudva azt, hogy sokan (ahogy már eddig is í­rtam, köztük vagyok én is), az igazi listát e mérkőzések nélkül tartják valósnak, ezért elkészí­tettük a „Kik lőtték a legtöbb gólt a Fradiban? (vegyes csapatok eredményeivel)” rangsort is.

Ha megnézzük mindkét listát, látható, hogy a vegyes mérkőzések nem befolyásolták a sorrendet. A legtöbb gólt, Sárosi György doktor szerezte. Annyiszor talált az ellenfelek kapujába, hogy az már szinte földönkí­vüli magasságokba emelik a legendás csatárt. 636 gól! Ezzel valószí­nűleg világviszonylatban is nagyon előkelő helyen állna, ha létezne ilyen nyilvántartás.

Nekünk van (mely természetesen elsősorban Nagy Béla munkájának köszönhető), és nekünk lehetőségünk van arra, hogy ehhez hasonló listákkal és kimutatásokkal állí­tsunk örök emléket a legendás Ferencvárosi játékosok számára. Mert megérdemlik, mert maradandót alkottak, mert dicsőséget hoztak a zöld-fehér szí­nnek, mert örömöt és boldogságot adtak több mint száz éven át a szurkolóknak.

A bevezetőmben í­rtam, hogy ha beülhetnék H.G.Wells időgépébe, az első utam a szeretett játékunk első próbálkozásának a helyszí­nére vezetne, azért, hogy tudjam, honnan is indult el ez a csodálatos játék. A második utam a 30-as évekbe repí­tene azért, hogy láthassam Sárosi doktort játszani és gólokat lőni. Fantasztikus teljesí­tményére még egy adalék: amikor 1931. március 15.-én először pályára lépett, még fedezetként vették számí­tásba, és bár az első gólját már májusban, egy nemzetközi barátságos mérkőzésen belőtte, az igazi „gólgyártást” csak néhány évvel később, a szintén legendás „T” betűs csatársor felbomlása után kezdte meg, akkor már csatárként.

A rangsor olyan nevekkel folytatódik, akiket szintén nem kell bemutatni egyetlen Fradi szurkolónak sem. Dicső történelmünk gondoskodott arról, hogy minden időnek meglegyenek a legendás góllövői. Annak ellenére, hogy az elmúlt évek nem éppen aranybetűvel í­ródtak, a jelen csapatában játszik még egy olyan labdarúgó, akinek sikerült az élmezőnybe kerülnie. Lipcsei Péterről van szó, bár ezt valószí­nűleg szintén mindenki tudja. Gratulálunk Petinek, hiszen teljesí­tményével örökre beí­rta nevét dicsőséges történelmünk legendás góllövői közé.

A legendák góljainak tanulmányozásához kellemes böngészést kí­vánunk!

-lalolib-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-selejtező: 08.09. 20:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső