Kiss László

Kiss III. László

Szinte napra pontosan 20 éves volt, amikor az FTC labdarúgói közé igazolták. Ez az igazolás azonban kicsit eltért a szokásostól. Az történt ugyanis, hogy „jelzések” érkeztek Miskolcról, hogy van ott egy jó felépítésű játékos, akit Kiss Lászlónak hívnak.

Valaki megnézte a miskolciak egyik meccsét és megerősítette, hogy a Kiss nevű labdarúgó jól játszott (itt játszott ekkor Kiss II. László). Az átigazolási határidő lejárta miatt gyorsan kellett cselekedni… Felkeresték tehát Kiss Lászlót, hogy a Ferencváros szeretné leigazolni. A játékos boldogan írta alá az átigazolási lapot, hiszen gyerekkora óta szimpatizált az FTC-vel. Aztán csak hetek múlva derült ki, hogy az ajánlólevél ugyan Miskolcról jött, de az a Kiss diósgyőri színekben játszott …

Az már más kérdés, hogy a a szimpatikus labdarúgó megállta a helyét és igen sokszor volt hasznára a csapatnak. Egy emlékezetes nagy hibájáért azonban sokat hallgatott. A balszerencsés mérkőzés a Ferencváros – Glasgow Rangers kupameccs volt, ahol a továbbjutás szempontjából döntő hibát vétett.

1962 decemberében játszott utoljára az FTC első csapatában, majd látva, hogy válogatott szintű vetélytársai vannak a védelemben, átigazolását kérte Budafokra. Sajnos ez az átigazolás lett a végzete…

*

Öt év múlva a Budafok a Fehér úti pályán játszott az Egyetértéssel. Óriási felhőszakadás zúdult a pályára, így a szünet hosszúra nyúlt. A rendkívüli idő ellenére a játékosok kimentek a folytatásra. Néhány perc múlva hatalmas csattanás, villámlás, és ettől többen a fűben maradtak. Kiss Laci nem is kelt fel többé, a villám halálra sújtotta.

Állnak (balról): Landi, Orosz, Kiss III., Mátrai, Novák, Varga, Göncz, Fenyvesi, Kökény, Kocsis Gy., Vilezsál (fotó: Novák Dezső gyűjteményéből)

(fotó: Kocsis György gyűjteményéből)

(fotó: Kocsis György gyűjteményéből)

(Nagy Béla írásainak felhasználásával)

4 hozzászólás a(z) Kiss László bejegyzéshez

  • Szegény Kiss Laci halála mégsem volt teljesen értelmetlen. Ezután írták ugyanis elő, hogy villámveszély esetén tilos folytatni a mérkőzést.

    • Hasonlóan villámcsapás áldozata lett John White (Tottenham és skót válogatott) 1964-ben golfozás közben, Szucsányi András (MTK) 1970-ben edzés közben, Erik Jongbloed (DWS Amsterdam és holland válogatott; VB-döntőn is védett 1974-ben, a Győr ellen a BEK-ben 1965-ben kiestek) mérkőzés közben, illetve Gaviria és Cordoba kolumbiai játékosok edzés közben 2002-ben. (Wikipedia: mérkőzés közben elhunyt labdarúgók)

      • Jongbloed esete nem hagyott nyugodni, hiszen a legnagyobb névnek számít(ana), ezért utánanéztem jobban, a wikipédia ezúttal megbízhatatlan volt. A kétszeres vb-ezüsérmes, Jan keresztnevű kapus 74 éves és még közöttünk van szerencsére -- az ő fia volt Erik, aki ’84-ben járt ilyen módon szerencsétlenül.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 02.23. 17:00 FTC-Puskás (TV:M4 stream)
Következik: MK 02.26. 20:00 Kisvárda-FTC (TV: M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST