Kökény József

Kökény József

– Hol, hogyan kezdődött labdarúgó pályafutásod?
– Cegléden, 14 éves koromban kezdtem a Vasutasban. Előtte a bátyám is ott játszott, aki nagy-nagy tehetség volt, az ifi válogatottba is meghívták, aztán Szegeden folytatta. Én 18 éves koromban kerültem fel Budapestre, az Előréhez igazoltam. Két szép évet töltöttem ott, amikor megkeresett az SBTC. Már-már úgy volt, hogy Salgótarjánba igazolok, amikor a Fradiból is megkerestek. Monostori Karcsi bácsi és Del Medico Toncsi bácsi hívtak az Üllői útra. Aztán egy Park szállóbeli beszélgetés végén igent mondtam.

– Hogyan sikerült a bemutatkozásod zöld-fehérben?
– Emlékezetesen, hiszen 1961. augusztus 13-án – a 21. születésnapomon – a Népstadionban, a Honvéd ellen játszottam az első bajnoki meccset! Győztünk 3:0-ra, és a Flóri két gólja mellett én is feliratkoztam a góllövőlistára… Az akkori csapatot most is elmondom: Landi – Novák, Mátrai, Dalnoki – Kocsis, Göncz – Kökény, Orosz, Albert, Rákosi, Fenyvesi.

– Gondolom, az egyik nemzetközi meccsed még ennél is emlékezetesebb…
– 1962 decemberében az Üllői úton a Sampdoriát fogadtuk, VVK visszavágón. A genovai 0-1 után 6-0-ra győztünk! A nedves, csúszós füvön nagyon éltem, szinte minden sikerült, két gólt szereztem, és két „gólpasszt” adtam…

– Az egyik gólod igencsak furcsára sikeredett…
– Hát igen, nem minden nap sikerül az ilyen találat. Az történt, hogy az olasz kapus hosszasan pattogtatta a labdát, határozatlan volt, odafutottam, és amikor a labda levegőben volt, elsodortam előle és a hálóba gurítottam… Szóval ez is bejött… A pályafutásom később nem ennyire, bár két bajnokcsapatnak is tagja voltam, sőt az utánpótlás válogatottba is meghívtak.

Állnak (balról): Rákosi, Albert, Mátrai, Ormai, Orosz, Novák. Elől: Kocsis Gy., Kökény, Száger, Vilezsál, Fenyvesi (fotó: Novák Dezső gyűjteményéből)

– A Fradiban ki volt a legkedvesebb játékostársad?
– Varga Zoli állt hozzám a legközelebb, edzőtáborban, külföldön is szobatársak voltunk.

– Melyik külföldi túra tetszett a legjobban?
– Az 1961-62 telén szervezett dél-amerikai túra szép emlékem, nagy élményem. Játszottam Buenos Airesben a Boca Juniors és a River Plate ellen, Montevideóban pedig a Penarol ellen!

– Kedvenc külföldi városod is e távoli tájról való?
– Nem, nekem Genova a legkedvesebb és legszebb külföldi városom. Pedig ott még ki is kaptunk, de a város nagyon szép.

– Melyik volt a „búcsúmeccsed”?
– 1964 novemberében a Népstadionban játszottunk a Wiener SC ellen VVK mérkőzést. Életem legnagyobb esője ekkor zúdult rám, valamennyien bőrig áztunk, de megérte. 2:0-ra győztünk, és az egyik gólt Flóri az én beadásomból szerezte. Győztünk és a Fradi továbbjutott. De én már nem… Ugyanis megnősültem, lakás kellett és nem tudtak adni. Salgótarjánba még ekkor is hívtak, azonnal beköltözhető lakással…

– Mi volt a Fradiban a legnagyobb prémium, amit kaptál?
– Bajnokságnyeréskor – 28 meccsből 23-at játszottam – összesen 3.500 Ft-ot kaptam. Szóval, akkor másként fizették a futballistákat. Igaz, a csapatból majd mindenki többet kapott, mint én…

– Kit tartottál az elmúlt három évtizedben a legjobb ferencvárosi jobbszélsőnek?
– Egyértelműen Szőke Pistát. Ragyogó jobbszélső volt, lövései bombaerősen és pontosan vágódtak a hálóba. Amikor én játszottam, ő még csak ifista volt, de már akkor látszott, hogy óriási tehetség. Biztosan tudtam, hogy ő lesz az „utódom”…

7 hozzászólás a(z) Kökény József bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 09.19.21:00 EL csoportkör Espanyol-FTC (TV:Sport1)
Következik: 09.22.18:00 ZTE-FTC (TV:M4sport)
Következik: MK 09.25. 15:00 Iváncsa-FTC (TV: -)
Következik: 09.29.16:00 FTC-Kisvárda (TV:M4stream)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST