Kotász Antal

(Fotó: dr. Kotász Mária archí­vumából)

Kotász (Gottlieb) Antal (1929. szeptember 1., Vasvár – 2003. július 5., Visegrád) a Kőbányai TK (- 1947), a Vasas (1947-48: 45 bajnoki / 1 gól), a Szegedi Honvéd (1948-50: 45 bajnoki / 8 gól), a Sztálinvárosi Vasmű Épí­tők (1950-54 (Ő volt az első dunaújvárosi válogatott labdarúgó)), majd a Bp. Honvéd (1955-63: 179 bajnoki / 7 gól, egy bajnokcsapat tagja) balfedezete. 1954 és 1961 között 37 találkozón kapott helyet a válogatott csapatban. Tagja volt az 1958. évi világbajnokságon szerepelt magyar együttesnek.

A technikailag és taktikailag kitűnően képzett, gyors és sokoldalú játékos a legjobb tizenegyben balhátvédként is jól megállta a helyét. Klubcsapatában néhányszor csatárt is játszott. Pompásan szerelt, ügyesen cselezett és pontosan, ésszerűen adogatott. Bár bebizonyí­totta, hogy fegyelmezett, hasznos csapatjátékra is képes, gyakran vállalkozott könnyelmű megoldásokra.

A Fradiban 1956 júniusában az RC Lens ellen szerepelt a Bp. Honvéd kölcsönjátékosaként Cziborral együtt.

A vendégjátékosok “nagyszerűen illeszkedtek  a szokatlan környezetbe és nagy részük volt a pompás győzelemben”. A franciákat 7:1-re győzték le Oroszék.

(Antal Zoltán és Hoffer József í­rásainak valamint a www.kotasza.eu.pn és a Ki kicsoda a magyar sportéletben? továbbá Vasas, a Szeged és a Dunaújváros kiadványainak felhasználásával)

4 hozzászólás a(z) Kotász Antal bejegyzéshez

  • Kotász “Öcsi” származása okán is tele volt erdélyi játékossággal,egy trükkös cselért,váratlan húzásért a lelki üdvét is odaadta.Megtehette,hisz robbanékony és technikás volt.A “Gottlieb” becenév legendás alkudozó egyénisége kapcsán ragadhatott rá.Túrákon az egész csapatnak ő vásárolt -- sokszor tizedáron.Nagylelkű,gáláns barátja volt mindenkinek.Isten áldja emlékét.

  • Állí­tólag ragyogó futballista volt, de rettenetesen könnyelmű, igaz ez? Más: azt hiszem, világszerte bármely klub példát vehetne krónikásainktól, hogy mindenkiről megemlékeznek, aki akár csak egy percet is játszott a Fradiban, bármely klub igazolt játékosa is volt. Az, hogy a kölcsönjátékosokat is számon tartjuk, azt hiszem, példátlanul emelkedett sportemberi gesztus.

    • De jó, hogy pont itt és í­gy jött szembe ez a kommentár: ez az a Lacimadár, akire célozgatunk és akit hiányolunk azon az ominózus másik fórumon -- és ez az a szellemiség, amiről beszélünk e honlap kapcsán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
EL-csoportkör 12.09. 21:00 M4 Sport
12.12. 16:30 m4 Sport
12.18. 14:45 m4 Sport
01.26. 19:00 m4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ