Lakat Károly, a játékos

Lakat Károly

Lakat Károly Győrött született 1920.11.27.-én.

A GYAC-ban kezdett focizni, majd Szegedre került, és az ottani egyetemi csapatban, majd a Szeged FC-ben játszott. Kitűnő csapat volt akkor Szegeden. Diplomája megszerzése után jött csak hozzánk.

Igen szí­vós fedezet, ma úgy mondanánk „védekező középpályás” volt. Jellemző korai Fradi-időszakára, hogy a korábbi, még az akkorinál is „lovagiasabb” futballfelfogást képviselő idősebb játékosok nem nézték ezt a szí­vósságot jó szemmel. Lázár Gyula pl. í­gy szólt rá egy mérkőzésen, amikor mérkőzésen folyamatosan letámadta az ellenfél labdás emberét: „Na idefigyeljen maga Lakat! Ez úriemberek sportja, eddig mi támadtunk, most ők jönnek.”

Az alacsony fedezet nem szólt vissza, ám Lázár Gyula néhány mérkőzéssel később visszavonult, és ő tovább keserí­tette az ellenfél támadóinak életét. Pedig kifejezetten sportszerű játékos volt, csakhogy akkoriban a szoros emberfogáshoz és a letámadáshoz nem voltak hozzászokva.

Tanári működésével játékosként sem hagyott fel. Egyik taní­tványa évtizedek múlva í­gy emlékezett vissza rá.

„Intelligens, kemény, igazságszerető embert ismertem meg benne, akire több évtized távlatából is szí­vesen emlékezem.”

Egy másik visszaemlékezés egyeneses anekdotába illő epizódot tartalmaz:

Nyolcadik általánosban Lakat Károly lett az osztályfőnököm a Hernád utca 3-ban. Még aktí­v játékos volt, de már-már visszavonulóban. Sosem felejtem el, egyszer Gabi barátommal kimentünk egy téli edzőmeccsére. A pályát övező rács mögül szurkolunk a tanár úrnak. Gabi lelkesen kiabált be a szerelni készülő Karcsi bácsinak:

– Menj rá! – Majd, mert Lakat tanár úr egy pillanatra felnézett, azt mondta zavartan: – Illetve…tessék rámenni!

Felmerülhet az a kérdés, hogy miért taní­tott középiskolai tanári diplomával általánosban? Nos, erre a választ a kor „káderpolitikájában” látom. Ugyanis az 1950-es években a káderlapon (személyi minősí­tés) szerepeltek a negatí­v tulajdonságok, és külön terhelő volt az illetőre, ha Fradi (ÉDOSZ, Kinizsi) szurkoló volt. Hát még ha ott játszott…

-YSE-

8 hozzászólás a(z) Lakat Károly, a játékos bejegyzéshez

 • Tesi tanárom volt a Hernád 3-ban. Egyszerűen imádtuk.

 • Tetszett ahogy a statisztikai adatok és a személyes élmények keveredtek. Szép munka.

 • jackie!
  ahogy í­rtam én is olvastam, megpróbálok utána nézni, hogy hol. 

 • Az utóbbi évek Fradija is úgy érzem kezdi visszahozni a “lovagias úriemberek sportját”: nem támadjuk meg az ellenfelet, engedjük gólt rúgni ellenünk, sőt odáig megyünk, hogy még azt is megengedjük nekik, hogy győzzenek ellenünk…

 • Santiagó !
  Hogy lehetett megosztó személyiség,aki edzője lehetett az MTK-nak, .a Honvédnak és a Fradinak is !
  Edzőként Fradival két bajnoki és egy harmadik hely,Tatabányával harmadik hely ,az olimpiai csapattal két aranyérem…Őt mindenki szerette Tudod abban az időben nem gyűlölték egymást pl.a Fradisták és nem fradisták…

 • Még egy történet Róla: Éppen a Honvéd edzője volt,és több meccsen sem nyertek.
  Erre több tábornok kérdőre vonta,hogy mikor nyernek végre,mire Karcsi bácsi válasza: ” Miért,maguk mikor nyertek utoljára háborút? ”
  Ja,és a Honvéd gondnokának volt egy kutyája,azt elnevezte Tábornoknak és mindig í­gy szólt rá : Ne ugass Tábornok ! ”
  Egyébként nyí­ltan szidta a kommunistákat,a rendszert….

 • Én valahol azt olvastam, hogy eléggé megosztó személyiség volt. Játékosként jelentős sikereket ért el, de edzőként, ha jóltudom, több csapatnál is megfordult. kiváncsian várom az edzői áttekintést.

 • Nagyon emberközeli, baráti megemlékezés. A személyes élmények és a pályafutásának adatai együttesen adják vissza Lakat doktor (milyen furcsa leí­rni egy játékos-edzőnél) emberi nagyságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-selejtező: 07.06. 16:00, M4 Sport
BL-selejtező: 07.13. 20:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső