Láng Károly

Láng Károly

A Vörös Lobogótól (1949-53: 2 bajnoki / 1 gól) került az Üllői útra. Láng is azok közé a játékosaink közé tartozik, aki Kinizsi mezben kezdte, majd ferencvárosi szerelésben fejezte be Üllői úti szereplését.

A középcsatár legeredményesebb éve 1956-ban volt, hiszen 14 gólt szerzett!

Láng góljai közül a következő kettő sporttörténeti jelentőségű volt: az FTC 1957. március 24-én játszotta történetének egyetlen esztergomi bajnoki meccsét. Terészetesen nem a hazaiak ellen, hiszen ők soha nem szerepeltek az első osztályban.

A dorogi pálya használhatatlansága miatt, a bányászcsapat Esztergomban rendezte mérkőzését. A találkozó egyetlen gólját Láng Károly szerezte! 1957. március 31-én a Ferencváros, ezen a néven először játszott a Népstadionban! Az FTC – SBTC bajnoki meccs első gólját Láng hanyatt vetődve lőtte a hálóba. Az első népstadionbeli „Fradi-gól” í­gy az ő nevéhez fűződik…

Érdekes, hogy a gólerős csatár pályafutása alatt mindössze egyszer szerzett mesterhármast. Azt is nagyon távol az Üllői úttól: az 1957-es ausztrál túrán! A Hongkong válogatott elleni találkozón háromszor is a kapuba talált! Mivel visszatérése után már nem született több találata, í­gy Láng Károly utolsó Fradi-gólját Ausztráliában lőtte …

Élvonalbeli pályafutását Dorogon fejezte be. Visszavonulása után az FTC utánpótlásában edzősködött.

(Nagy Béla í­rásainak felhasználásával)

5 hozzászólás a(z) Láng Károly bejegyzéshez

  • Az 1958-as eltávolí­tásokról Koós Levente most (2019. november) megjelent könyvében végre konkrétum is van.

  • Esetleg az akkori B-közép (a hatalom által folyamatosan inzultált) vezéreine üzentek ezzel? Azt, hogy ha akarják, megint tönkreteszik a Fradit?

  • Soká nem lehetett tudni semmit arról, hogy 1958 nyarán Gulyással és Ombódival együtt miért kellett váratlanul távoznia az Üllői útról. Abban az időben az embernek a saját biztonsága érdekében nem volt célszerű ilyen ügyekben kutakodnia.
    Nagy Bélának csak a nyolcvanas évek elején sikerült megtudnia magát a tényt, de a részleteket nem tudta (vagy nem merte?) nekem elmondani akkor.

  • Mi volt ez a politikai nyomás? Tudhatunk róla valamit?

  • A Vörös Lobogótól (MTK) került hozzánk, mit sokan fenntartással fogadtak. Ám mire én 1954 őszére fradista lettem, már senki sem emlegette ezt fel. Addigra már megszerettük. Sokra becsültük szí­vósságát, odaadását, a játék iránti alázatát. Bár jobbösszekötőben érezte magát igazán jól, mivel abban az időben általában mindössze 13-15 megfelelő szintű mezőnyjátékosunk volt, zokszó nélkül játszott fedezetet vagy hátvédet is.
    Amikor 1958 nyarán eliagzolt, meghökkentünk és sajnáltuk. Csak két évtized múlva tudtam meg, hogy politikai nyomásra kellett távoznia.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-selejtező: 08.09. 20:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső