Leonardo és a Favela törvénye

leonardo-vidValószí­nűleg kevesen tudják, hogy a múlt péntek esti derbi hőse, Leonardo milyen körülmények között nőtt fel és vált szenvedélyévé a labdarúgás. Rio de Janeiro szegénynegyedéről már hallottunk és tudjuk azt is, hogy sok játékos pályafutása onnan indult. A holland dokumentumfilmes, Jos de Putter 1994-ben forgatott Favela negyedében. A negyed fiataljainak életét két jóbarát, Anselmo és Leonardo Vitor Santiago történetén keresztül mutatja be. Jóbarátok, együtt nőttek fel, együtt dédelgették álmaikat, hogy egyszer Romairo nyomdokaiba lépnek. Barátságuk töretlen, de a sors külön utakra rendelte őket. Bár együtt vették részt azokon a mérkőzéseken ahol brazil klubok keresték a tehetségeket és együtt mentek a Fluminense FC-hez, de ajánlatot csak Leonardo kapott (Anselmo további sorsáról nem tudunk).

A dokumentumfilm bemutatása után Leonardora Hollandiában is felfigyeltek és 1995-ben, 12 évesen a Feyenoord junior együtteséhez került. Innentől már ismerjük a pályafutását.

A dokumentumfilmet Jos de Putter készí­tette 1994-ben, aki Hollandia egyik legismertebb dokumentarista filmese. Nem csak rendez, de forgatókönyveket is í­r és operatőri munkákat is vállal. Az eredeti film 55 perces, ebből vágtunk össze egy 13 perces kivonatot és tettünk rá néhány tájékoztató feliratot. A film kimaradt részeiben főleg portugál nyelvű, holland feliratozású beszélgetések zajlanak (otthoni környezetben, meccs nézés közben, edzésen…stb), melyek a teljes történet megértéséhez szükségesek lennének, de portugál és holland nyelv ismeret hiánya miatt gondoltunk egy rövidebb változatra.

Néhány mondatot Rio szegénynegyedéről, a Favela-negyedekről, (amit sokan brazil-gettónak hí­vnak, de ez az általánosí­tás ismerve a történelmet és a gettó eredeti jelentését, téves megállapí­tás), ahonnan Leonardo pályafutása elindult. Bár sokáig ezekben a negyedekből irányí­tották a drogkereskedelmet, de 2011-ben a rendőrség és a katonaság elég jól megtisztí­totta a környéket a drogbáróktól, azóta a helyiek jelentős bevételre tesznek szert a turizmusból. Az itt élők őszintén beszéltek a mindennapi élet nehézségeiről, de a vendégszeretetük és a brazil életérzés a szegénységük ellenére is érezhető volt.

A film varázsát is ez a fajta életérzés adja meg igazán. És a foci szeretete, mely kitörési lehetőséget is biztosí­t az ott élő fiatal brazil fiúk számára.

Akik közül az egyiket úgy hí­vták, hogy Leonardo Vitor Santiago.

2 hozzászólás a(z) Leonardo és a Favela törvénye bejegyzéshez

 • 😕 😕

 • Leonardo története valahogy Kocsis Sí ndor, Budai Lí szlò és Czibor Zoltí n (no meg persze Puskí s) életét, vagyis azt amit ròluk olvastam, jutattja eszembe.

  A gettòk — ùgy ahogy értesültem — Budapesten is a 40-es évek romjai közt a fiatal srí cok lelôhelyük és egyben grundjuk is lehettek.

  Szegénység és nyomor, kiszolgí ltatottsí g vagyis sìnylôdés, ezek lennének a labdarùgò elsô sztí rjainak a hí tterük ?

  Sokat lehet hallani azt a megí llapìtí st, hogy manapsí g a focistí k mindent megkapnak és nem is érdekük, valamit is ezért tenniük ?

  A nyomor valòjí ban taní rja egy egyrészt törekvô és önfelí ldozò (Sport stb.) és ki-/megbékült élethez ?

  Vagy a Sport csak az eszköz ahhoz, hogy minnél elôbb ki lehessen jutni abbòl a lyukbòl, melyben nem a sají t hibí jí bòl került az ember ?

  Eszemben jut a nemrég a DUNA-TV-ben kisugí rzott Kocis Sí ndor-film.

  Kocsis-t Barceloní ban nagyon gyötörte a honví gy. Hií ba mondtí k neki, hogy az Üllôi ùton mí r régen egy egész mí s stìlust jí tszanak, mint az ô idejében.

  Kocis Sí ndornak a grund, az Üllôi ùt — bí r a hí borù utí n nem festhetettek tùl szépnek — mindig “valami” maradt, amit a jelen sosem mùlhatott fel.

  Ha Leonardot megkérdeznénk, hogy hogyan gondol vissza ô az ô grundjí ra ?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-selejtező: 07.06. 16:00, M4 Sport
BL-selejtező: 07.13. 20:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső