Manglitz Ferenc

Manglitz Ferenc

Az FTC egyik markáns egyénisége volt a nyolcszoros magyar bajnok labdarúgó. Nagy lendülettel játszott, kemény játékosnak számított. Imádta a futballt, a Fradit és a távgyaloglást.

Játékában elsősorban testi erejét vetette latba, régi felfogásban játszott. Megbízható lelkes teljesítményével, példás küzdőképességével érdemelte ki a válogatottságot.

Ő is, mint oly sokan akkortájt a labdarúgás mellett más sportágat is űzött. Manglitz atletizált (1900-1901-ben a BpSC. atlétájaként találkozhatunk a nevével, az FTC-be 1901 júniusában lépett be.) a labdarúgás mellett. Azzal a különbséggel, hogy Manglitz nemcsak elindult a versenyeken, hanem kiváló eredményeket ért el. Már első válogatottságát megelőzően 1902-ben, az egymérföldes gyaloglásban országos csúcsot állított fel, amely az FTC történetének első országos csúcsa!

1906. szeptember 8-án Manglitz szerezte az egyesületnek az első egyéni magyar bajnoki címet is, szintén gyaloglásban. A 30 km-es gyalogló-bajnokságot Aradon rendezték, így a távoli erdélyi városból tért haza Manglitz magyar bajnokként. A következő két évben pedig megismételte ezt az egyéni bravúrt!

A labdarúgásban szerzett nyolc magyar bajnoki aranyérme mellé így egy „mesterhármas” gyalogló arany is tartozik (1906 (3 ó 18:10.6), 1907 (3 ó 09:08.0), 1908 (3 ó 16:46.6), ami az FTC történetében egyedi csúcs! Ugyancsak a kuriózumok közé sorolható, hogy 1901-ben ő volt az első FTC – MTK football-match játékvezetője is.

Az FTC első sikerkorszakának átélője és aktív részese a húszas években azt tervezte, hogy feldolgozza a klub addigi történetét. Ez a terv – nem tudjuk miért – sajnos nem valósult meg, pedig bizonyára sok személyes élménnyel színesítette volna írását, hiszen két évtizeden át az FTC tagja volt!

1940. augusztusában tragikus körülmények között hunyt el.

(Nagy Béla, Antal Zoltán és Hoffer József írásainak felhasználásával)

6 hozzászólás a(z) Manglitz Ferenc bejegyzéshez

 • Kedves Gábor, Admin.

  Tudnak-e Manglitz Ferencz első bajnoki aranyérméről amit 1903-ban kapott?

 • Manglitz Ferenc a dédapám volt. Két lánya született, az egyik még él, a nagymamám 101,5 éves(!) most. A a dédapám halálával kapcsolatban szeretnék kérdezni, a nagymamám említette hogy öngyilkos lett, de azt nem hogy amputálni kellett a lábait. Milyen forrásból tudja ezt?

  Köszönettel: Csiki Melitta

  • Kedves Melitta,

   Nagy Béla írta a Fradisták Futballmezben c. könyvsorozat első kötetében, hogy “1940. augusztusában tragikus körülmények között -feltehetően öngyilkosság miatt -- hunyt el. írtam a Fradi futbal(évszázad című könyvemben, ennyit tudott a külvilág, s természetesen találgatták vajon miért tette? Politikai okok, anyagi dolgok, vagy más titokzatos háttér miatt? Nos, a könyv megjelenése után felkeresett a család egyik késői leszármazottja, s elmondta az okot. Betegség következtében amputálni kellett lábait! Az ízig-vérig sportember még idősebb korában sem tudta elviselni a mozgásképtelenséget, a már-már tehetetlenséget, s önkezével vetett véget életének… A Fradi első bajnoka így sajnos szomorú és tragikus véget ért.”

   • @admin

    Manglitz Ferenc a nagyapám volt.

    Manglitz Ferencnek nem amputálták a lábát, legalábbis nagyanyám erről soha nem tett említést, pedig sokszor érdeklődtem nagyapám életéről. Éppen úgy soha nem hallottam Anyámtól (a 101 éves Melitta-Nagymama már elhunyt testvérétől) sem nagyapám betegségéről ill. lábamputációjáról.

    A “család egyik késői leszármazottja” feltehetőleg nem családtag volt, félreértett információt próbált magyarázni. (Nagyanyám lánytestvérének férjének lábát kellett amputálni)

    Melitta 101 éves nagymamája, Manglitz Ferenc egyik lánya is ismerné az állitólagos betegség történetét, erről Jutkának (Melitta édesanyjának) biztosan beszámolt volna.

    Meg fogom keresni húgomat, aki -tudomásom szerint- beszélgetést folytatott a Fradi-könyv megjelenése után az FTC több funkcionáriusával. Lehet, hogy a testvérem többet tudott?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.22.19:00 EL PLAY-OFF FK Suduva-FTC (TV:M4)
Következik: 08.25.18:00 Puskás-FTC (TV:M4)
Következik: 08.29.20:00 EL PLAY-OFF FTC-FK Suduva (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST