Mesterhármasok, avagy a hét mesterlövész

Mesteremberek a szakma legjobbjai.

Sokan rendelkeznek mesterlevéllel, de sokan köztük bár nem tudják papírral igazolni, hogy a szakma legjobbjai, de teljesítményük, a végzett munkájuk után váltak mesterekké. Magát a mester szót számos egyéb összefüggésben is használjuk, de mindenhol elismerést és rangot jelent. Még John Sturges legendás filmjében a „Hét mesterlövészben” is a pisztolyok kezelőinek nagyjai szövetkeznek arra, hogy megvédjék a banditáktól a védtelen falut. Említhettem volna Kurosawa „Hét szamuráj” című remekművét is, de mivel végül is egy focival foglalkozó oldal vagyunk, a mesterlövész szó meg nem csak a cowboyokra vonatkozik, hanem a foci mestereire is.

Ők szerencsére nem pisztolygólokat lövöldöznek, hanem gólokat, és a szakma igazi nagyjai nem is egyesével, hanem hármasával, vagy ritka esetben ennél többel is megterhelték az ellenfél kapuját. Utalva az „élesben” lövöldözőkre, itt ugyan halált nem okoztak a találatok, de bizony sok edző „élete” került veszélybe egy súlyos vereség után.

Mesterlövészek. A Fradi 110 éves történelme során sokan voltak. Több fajta összeállításunk is volt már a legjobb és a leghatékonyabb góllövőkről, de most egy különleges listával állt elő a statisztikákkal is foglalkozó szerkesztőtársam. Elébem tette a Fradi mesterlövészeinek listáját. Azokat, akik legalább egy alkalommal szereztek három vagy ennél több gólt egy mérkőzésen. Mivel a feldolgozás során több olyan háromgólos játékos került elő, aki háromnál több gólt is lőtt egy mérkőzésen, így ezeket is csatoltuk a táblázathoz.

Ők is igazi mesterlövészek, ők a foci igazi mesterei. Önmagamat hazudtolnám meg, ha ezt a listát nem egy filmes hasonlattal közelíteném meg. Eleve nem véletlenül említettem meg a bevezetőben a „Hét mesterlövészt” sem: Brynner, Wallach, McQueen, Bronson, Coburn, Buchholz, Vaughn – mindannyian a filmes szakma legendás alakjai.

Schlosser, Sárosi, Mike, Albert, Varga, Nyilasi, Lipcsei – a Ferencváros legendás alakjai, és mesterlövészei. Megmaradva a filmes hasonlatnál: a Fradi hét mesterlövésze. Ahogy a lista is mutatja, rajtuk kívül természetesen számos mesterlövész „tette tiszteletét” az ellenfél kapujánál, és köztük többen nem is csak „kétszer csengettek” (már megint egy filmes hasonlat), de talán megbocsájtható, hogy most az előbb említett mestereket külön kiemelem.

Schlosser Imre az egyetlen Fradi játékos, aki egy tétmérkőzésen 8 gólt tudott szerezni (1912.06.09. III. Kerület – Ferencváros 3:11)! Teljesítménye még akkor is zseniális, ha ezt a foci hőskorában érte el. Ha a gólszerzés mestereiről van szó, akkor Sárosi Györgyöt biztosan nem lehet kihagyni. Szinte „földönkívüli” már a teljesítménye: harmincöt alkalommal szerzett mesterhármast, amit megtetézett azzal, hogy három alkalommal is hatszor „sült el” a legendás láb és fej egyetlen bajnoki mérkőzésen (1935, Budafok 10:3, 1937, Szeged 8:1, 1941, Újvidék 13:2)! Néhány napja „csodáltunk” rá Mike robosztus felépítésére, és íme, a bizonyíték: 1945-ben, a Dózsa MADISZ elleni 11:0-lásl mérkőzésen hat gólt lőtt, emellett több alkalommal szerzett három, négy és öt gólt is egy mérkőzésen.

A közelmúltunk legendás gólkirálya, Albert Flórián. Szintén néhány napja mutattunk egy eredményjelző táblát, melyen ez állt: FTC-DVSC 7:0, góllövő: Albert, Albert, Fenyvesi, Albert, Albert, Albert, Albert – még összeszámolni sem könnyű! Flóri ezen a mérkőzésen csatlakozott a „hatlövetűek” legendás táborához. Ezen túl 1966-ban Ózdon egy ötöst „hintet” és volt négy mérkőzés ahol négyszer volt eredményes.

Varga Zoli „csak” négy találatig jutott, de ezt kétszer meg tudta ismételni, ráadásul mindezt egy szezonban, 1968-ban a SZEAC és a Tatabánya ellen. A Nemzeti Sport akkori tudósítójánál ez a teljesítmény “csak” kilences osztályzatot érdemelt. Nyilasi Tibinek 1979-ben sikerült a Tatabánya ellen négy gólt szereznie. A ma még aktív játékosok közül természetesen Lipcsei tudta felmutatni a legjobb statisztikát, Petinek háromszor sikerült mesterhármast elérnie.

A hét mesterlövész. Írhattam volna többet is, de bármennyire is szerettem volna a többi legendás játékosról is megemlékezni, ma csak az általam kiválasztott „hét mesterlövészre” került sor. De a múlt azért is örök, hogy soha ne felejtsük el.

Szerkesztőségünk ezzel a listával tiszteleg a Fradi „nehéztüzérsége” előtt.

– lalolib –

Attention: The internal data of table “73” is corrupted!

Attention: The internal data of table “72” is corrupted!

4 hozzászólás a(z) Mesterhármasok, avagy a hét mesterlövész bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: MK 02.20. 18:00 FTC-Kisvárda (TV: M4)
Következik: 02.23. 17:00 FTC-Puskás (TV:M4 stream)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
FACEBOOK:
HOST