Múltidéző: 1968. január 9.

Egy kicsit mindig irigykedtem azokra, akik az emlékeik raktárából akkor húzzák elő a legkedvesebb pillanatokat amikor csak szükségük van elkalandozni a múlt kacskaringós ösvényein. Bár ha jól belegondolunk, a Ferencváros több mint száz éves történelme során annyi sikert jegyeztek fel és örökí­tettek meg, hogy ezeket még kronológia sorrendbe is komoly munka rendszerezni. Ezért is kedvelem honlapunk naptár funkcióját és néha ezért is vagyok „dühös” magamra, ha egy-egy dátumhoz tartozó dicsőséges győzelem és siker nem ugrik be automatikusan. Valószí­nűleg nem vagyok egyedül ezzel a”képességemmel”, hiszen tegyük a kezünkre a szí­vünkre: a fenti dátumról első ránézésre kinek ugrott be egy angliai mérkőzés, egy varázslatos győzelem mely örökre beí­rta magát a dicsőséges múltunk aranykönyvébe?

Január eleje általában még a pihenésről, a fogadalmakról, és a hólapátolásról szól, ilyenkor még ritkán húz fel a focista stoplis „csukát”, legfeljebb kocogó cipőt, mellyel egy kicsit el lehet égetni a zsí­rokat, melyek az ünnepi lakomák alatt rakodtak a játékosokra és melyek látványától az első edzésen az edzők el szoktak szörnyülködni. 1968 elején nem voltak ilyen problémái a zöld-fehér játékosoknak. Bár az 1967-es bajnokság november végén befejeződött (amit óriási fölénnyel meg is nyertük), de a bajnoki ünneplés sem tarthatott sokáig, hiszen november 28-án még várt egy nagyon fontos VVK mérkőzés a csapatra. Az európai kupasorozat harmadik fordulójában a Liverpoolt láttuk vendégül és bár tartalékosan léptünk pályára (Albert és Mátrai sérült volt), de nyertünk 1:0-ra Katona góljával. Nem volt egy magabiztos előny – bár a helyzetek alapján több góllal is nyerhettünk volna -, de elég volt ahhoz, hogy a csapat optimistán készüljön az angliai visszavágóra, melyre 1968. január 9-én került sor.

1968.01.09., Liverpool, Liverpool – Ferencváros: 0-1, VVK
Ferencváros: Takács B. – Novák, Páncsics, Havasi – Juhász, Szűcs – Szőke I., Varga, Branikovits, Rákosi, Katona
Gól: Branikovits(1)
Edző: Lakat Károly

1968 januárjában hideg és havas tél köszöntött Európára. Az időjárás mellett az is gondot okozott, hogy a friss aranylabdásunk, Albert Flórián sérülése nem jött rendbe, í­gy nélküle kellett kiví­vni a továbbjutást. Jó hí­r volt, hogy Szűcs Lajos felépült és pályára is lépett Liverpoolban. A mérkőzésre végül is kisütött a nap (bár a pályán vastag hóréteg vette körül), mintha látni szerette volna a két csapat összecsapását, mintha nem akarta volna elrontani a foci ünnepét, a Fradi parádés játékát és dicsőséges továbbjutását, Branikovits gólját, a győztes mérkőzés utáni boldogságot az arcokon és hallani akarta a nagyon sportszerű hazai közönség tapsát, mellyel elismerte, a jobbik csapat jutott tovább, ráadásul kettős győzelemmel!

„Remek küzdelem, pompás győzelem!”, „Nagy bravúr! Olyan fegyvertényt hajtott végre a magyar bajnokcsapat, amelyre talán a legderűlátóbb Ferencvárosi szurkolók sem számí­tottak.” – ezekkel a cí­mekkel jelent meg az akkori Népsport, de a hazai sajtó mellett a nemzetközi is elismeréssel í­rt a Fradi továbbjutásáról. Azt már nem nagyon kell ecsetelni, hogy az 1968-as év az egyik legjelentősebb a Ferencvárosi labdarúgás történelmében, de le is zárt egy sikeres korszakot. Bajnoki cí­m, három játékosunk (Albert, Szűcs, Novák) meghí­vása a világválogatottba, VVK döntő a Leeds United ellen (0:1, 0:0 után második hely), a magyar válogatott olimpiai győzelme, melyből Novák, Páncsics, Szűcs és Juhász játszott fontos szerepet, és melyből kimaradt Varga Zoli, aki 1968. október 13-án elhagyta az olimpia falut, ezzel az országot és a Ferencvárost is.

Mindig is vallottam, hogy a jelenünket csak úgy tudjuk megérteni, ha tiszteljük a múltunkat és emlékezünk is rá. Vannak „szürkébb” napok, de nekünk, zöld-fehéreknek számtalan olyan napunk van, melyre az emlékezés nem csak a tiszteletet jelenti a dicsőséges múltunk iránt, de a jelenünkben is örömet ad, hiszen olyan győzelmekről és sikerekről ad számot, mely szerves részévé vált a Fradizmusunknak. 1968. január 9. – egy ilyen nap a történelmünkben.

Kapcsolódó anyagaink:

Muzeális lapszemle: VVK, 1968.I.9. Liverpool – Ferencváros 0:1
1968.I.9. Liverpool – Ferencváros (műsorfüzet)
Az 1968. évi bajnoki szezon mérkőzései
1968 – Adattár

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
04.10.19:30, M4 Sport
04.17.17:00, M4 Sport
04.20.20:00, M4 Sport
04.25. 17:00, M4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ