Nagy János

Nagy JánosNagy János (1903., Budapest – ?), a szombathelyi Sabaria FC, és a Hungária FC (1929-32: 43 bajnoki / 1 gól) jobbhátvédje, 1926 és 1928 között 3 mérkőzésen volt válogatott.

A hajdan kitűnő Sabaria együttesének Weinhardt, Nagy, Prém összetételű, válogatott játékosokból álló védelmében a jobbhátvéd. Nagyot gyors, bátor, megbízható labdarúgónak tartották. Különösen fejjátékával tűnt ki, rúgó technikájával és helyezkedésével már kevésbé.

A göndör hajú, pompás izomzatú, mindkét szélsőhátvéd poszton otthonosan mozgó Nagy János 1926-tól 1932-ig a Sabaria FC és a Hungária színeiben 99 első osztályú bajnokin játszott. 1929-ben szerződött Szombathelyről Budapestre, a következő három esztendőben egy ezüst- és két bronzérmet szerzett. A válogatottban háromszor játszott, még a Sabaria futballistájaként.

Külföldi szereplését is bajnoki ezüsttel kezdte, amelyet a Cannes csapatával, az egykor szintén hungáriás Köves-Kvasz klubtársaként szerzett az első francia bajnokságban (1933). Három év után azonban hazajött Frankföldről, mert már akkoriban (is) elsősorban a csatárok számíthattak jó szerződésekre, védőt inkább „hazai anyagból” vásároltak a csapatok.Edzői pályáját közvetlenül a háború után Romániában kezdte külföldön, legjobb csapata az első osztályú Prahova Ploiesti volt. 1947-ben hazatért, a SZAC trénere lett, olyan csodálatos játékos mestere, mint a gólkirály Deák „Bamba”.

1948-ban Finnországba szerződött, a kuopiói KuPS együtteséhez. Az első esztendőben megnyerte a csapattal a másodosztályú bajnokságot, a következő évben 8. lett a gárdával, 1950-ben pedig a bajnoki ezüstéremig juttatta együttesét! (Érdekes, hogy egy évvel korábban is volt dobogós együttesnek magyar trénere, a bajnok TPS edzéseit Markos Imre vezette.)

1951-től haláláig másfél évtizeden át (!) Dániában tevékenykedett, több csapatnál (Horsens – kétszer is Boldklub 1903, Bronholm szövetségi edzője). Bajnoki címek, dobogós helyezések ugyan nem szegélyezték útját, de az „időtartamversenyben” (ki töltött több időt egyazon országban) alkalmasint a dobogósok közé tartozik világjáró edzőink sorában.

(Antal Zoltán, Hoffer József, Dénes Tamás, Peterdi Pál, Rochy Zoltán és Selmeci József írásainak valamint az MTK kiadványainak és a magyarfutball.hu felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 05.27. 20:00 Újpest–FTC (Tv: M4Sport)
Következik: 05.31. 21:05 PFLA-FTC (M4Sport)
Következik: 06.07. 21:05 FTC-DVTK (TV:M4Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST