Nagy János

Nagy JánosNagy János (1903., Budapest – ?), a szombathelyi Sabaria FC, és a Hungária FC (1929-32: 43 bajnoki / 1 gól) jobbhátvédje, 1926 és 1928 között 3 mérkőzésen volt válogatott.

A hajdan kitűnő Sabaria együttesének Weinhardt, Nagy, Prém összetételű, válogatott játékosokból álló védelmében a jobbhátvéd. Nagyot gyors, bátor, megbí­zható labdarúgónak tartották. Különösen fejjátékával tűnt ki, rúgó technikájával és helyezkedésével már kevésbé.

A göndör hajú, pompás izomzatú, mindkét szélsőhátvéd poszton otthonosan mozgó Nagy János 1926-tól 1932-ig a Sabaria FC és a Hungária szí­neiben 99 első osztályú bajnokin játszott. 1929-ben szerződött Szombathelyről Budapestre, a következő három esztendőben egy ezüst- és két bronzérmet szerzett. A válogatottban háromszor játszott, még a Sabaria futballistájaként.

Külföldi szereplését is bajnoki ezüsttel kezdte, amelyet a Cannes csapatával, az egykor szintén hungáriás Köves-Kvasz klubtársaként szerzett az első francia bajnokságban (1933). Három év után azonban hazajött Frankföldről, mert már akkoriban (is) elsősorban a csatárok számí­thattak jó szerződésekre, védőt inkább „hazai anyagból” vásároltak a csapatok.Edzői pályáját közvetlenül a háború után Romániában kezdte külföldön, legjobb csapata az első osztályú Prahova Ploiesti volt. 1947-ben hazatért, a SZAC trénere lett, olyan csodálatos játékos mestere, mint a gólkirály Deák „Bamba”.

1948-ban Finnországba szerződött, a kuopiói KuPS együtteséhez. Az első esztendőben megnyerte a csapattal a másodosztályú bajnokságot, a következő évben 8. lett a gárdával, 1950-ben pedig a bajnoki ezüstéremig juttatta együttesét! (Érdekes, hogy egy évvel korábban is volt dobogós együttesnek magyar trénere, a bajnok TPS edzéseit Markos Imre vezette.)

1951-től haláláig másfél évtizeden át (!) Dániában tevékenykedett, több csapatnál (Horsens – kétszer is Boldklub 1903, Bronholm szövetségi edzője). Bajnoki cí­mek, dobogós helyezések ugyan nem szegélyezték útját, de az „időtartamversenyben” (ki töltött több időt egyazon országban) alkalmasint a dobogósok közé tartozik világjáró edzőink sorában.

(Antal Zoltán, Hoffer József, Dénes Tamás, Peterdi Pál, Rochy Zoltán és Selmeci József í­rásainak valamint az MTK kiadványainak és a magyarfutball.hu felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
11.28.18:00 M4Sport
12.04. 15:30 m4 Sport
EL-csoportkör 12.09. 21:00 M4 Sport
12.12. 16:30 m4 Sport
12.18. 14:45 m4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ