Pethő Zoltán – Sárosi Béla: Egy barátság képesalbuma

A mai korosztály számára már nem sokat jelentenek a kézzel írt képeslapok. Az internet világában, amikor már a posta helyett a virtuális szállítócég kézbesíti az üdvözleteket, nem a tintától színesednek el az ujjaink, hanem a billentyűzet nyomkodásától fájdulnak meg az ujjperceink. A képeslapok világában az albumok jelentették a „végállomást”, a jelenünket a különböző adattárolók és közösségi oldalak uralják. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a jelen technikai vívmányai nem képesek visszaadni az emberi érzelmek apró rezdüléseit. Valami azért mégis megváltozott. Egy képeslap elküldése nem egy gombnyomásból állt. Ahhoz először le kellett sétálni a közeli újságosbódéhoz, de előtte el kellett dönteni, hogy kinek és milyen alkalomból küldjük, mert ehhez kellett kiválasztani a képeslapot. Utána tollat kellett ragadni, és saját kézírásunkkal, saját gondolatainkat kellett a papírra vetni. Nem volt előre gyártott „template” (sablon) és nem a számítógép által felkínált betűket használtuk, hanem saját kezünk vezetett a gondolatok szárnyán.

Figyelmeztető naptárfunkció sem volt, a barátok arcképei sem a facebook oldalán mosolyogtak, hanem az íróasztalokon, a fotóalbumokba. Évek óta már mi is ebben a világban élünk és csak akkor törnek ránk ezek az emlékek, amikor kezünkbe fogunk egy régi újságot, fotót, vagy éppenséggel képeslapot. Az elmúlt napokban Pethő Zoli bácsi adománya jóvoltából szerkesztőségünk a képeslapok varázslatos világát fedezhette fel. Azt is már többször leírtuk, hogy a képek mesélni tudnak, persze csak akkor, ha hagyjuk őket, ha mi is átadjuk magunkat ennek a varázslatos érzésnek. Amit ma közzé teszünk, szintén több mindenről mesélnek nekünk. Bár a képeslapokon elsősorban városok láthatók, de ha „megfordítjuk” őket és elolvassuk a gyönyörű kézírással formált mondatokat, egy igazi barátság képe rajzolódik ki.

Pethő Zoltán és Sárosi Béla. Egy lelkes, önzetlen szurkoló és egy nagyszerű labdarúgó. Zoli bácsi közel 75 éves Ferencvárosi ténykedéséről már írtunk, Sárosi III. Béláról, aki 325 alkalommal húzta magára a zöld-fehér mezt és 93 gólt lőtt, talán egy kicsit méltatlanul keveset tudunk. Legendás sportcsaládba született, hiszen bátyja a Ferencvárosi labdarúgás egyik legnagyobb legendája, Sárosi György doktor, másik testvére Sárosi László úszó és vízilabdázó volt. Sárosi Bélának 1946-ban még sikerült legálisan külföldi csapathoz szerződni. Több évet játszott Olaszországban, majd később edzőként dolgozott, de állandó honvágy gyötörte. Bármerre is vitte a sorsa, mindig kereste a magyarok társaságát és a lehetőséget arra, hogy hazautazhasson meglátogatni a régi játszótársakat és új barátokat szerezni.

A nyolcvanas évek elején, amikor az 1983-ban újjáalakult a Fradi Baráti Kör (Losonczi Tibor által 1981-ben megszüntette) egyik rendezvényén találkozott Pethő Zoltánnal. A találkozásból barátság lett és bár Sárosi Béla Spanyolországban élt (1993-ban Zaragozában hunyt el), a nagy távolságot képeslapokból „épített híddal” kötötték össze. Ma ezekből nyitunk egy virtuális tárlatot. Így kapcsolódik össze a kézzel írt múlt és a chipek által irányított jelen. És így válik közkinccsé az, mely nem csak két nagyszerű ember barátságáról szól, hanem egy közös szerelemről is, amit Ferencvárosnak hívnak.

2 hozzászólás a(z) Pethő Zoltán – Sárosi Béla: Egy barátság képesalbuma bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 02.29. 19:30 FTC-DVSC (TV:M4 Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST