Pokorny József

Pokorny József

Az FTC első gólkirályát a századfordulón, a Budatétényben nyaraló Békés testvérek “fedezték” fel. A szünidő végén elhí­vták őt az FTC-be.

Pokorny hátvédként kezdte 17 éves korában, majd a csatársor közepébe került, mint a legí­géretesebb fiatal játékos.

Nem tartozott a technikás játékosok közé. Erélyessége tetszett leginkább a hí­veinek. Úgy rontott előre, hogy mindenen és mindenkin keresztülgázolt és amint lehetett kapura lőtt. Nem ijedt meg a hatalmas termetű ifjú attól sem, ha a kapu szájáig kellett törtetnie, de szí­vesen lőtt a 16-oson kí­vülről is. Lőni csak “spiccel” tudott, de azzal óriásit. Nála több gólt spiccel senki sem lőtt. Kitűnően fejelt, Károly Jenő megjelenéséig a legjobban, de főleg a legerélyesebben. Az FTC-ben akkoriban a szárnyak vezették a támadásokat. Igen gyorsan, maguk között rövid, de erőteljes labdákkal haladtak előre, sűrűn váltogatva helyüket. A végén Weisz vagy Borbás illetve Braun vagy Novotny középre vágta a labdát és tankszerűen érkezett a kapu elé Pokorny.

Ő volt az FTC első gólkirálya, 1904-ben 16 góllal végzett az élen! Szintén ő volt az FTC első középcsatára, aki gólt szerzett bajnoki mérkőzésen, mindjárt az elsőn, 1901. április 21-én a MUE elleni premieren. Az első válogatott mérkőzés résztvevője (1902. október 12. Bécs, Ausztria – Magyarország 5:0), í­gy ő volt a magyar válogatott első középcsatára valamint ő szerezte az osztrák-magyarok történetében az első magyar gólt! (1903. június 11. Magyarország – Ausztria 3:2). Ezen a meccsen kétszer is a kapuba talált, ezzel az első olyan ferencvárosi játékos, aki először szerzett egynél több válogatott gólt.

Két bajnok-, és két Ezüstlabda győztes csapat tagja. Gólkirálysága mellett az év labdarúgója cí­m birtokosa 1903-ban. 22 éves korában hagyott fel a futballal …

Klubjai: Kistétényi SE (1900), FTC (1900-05), Ganz Waggongyári TLE (1901), MAC (1905-)

(Hoppe László, Nagy Béla, Antal Zoltán és Hoffer József í­rásainak felhasználásával)

Hamvait Kelenföldön, a Szent Gellért Plébánia urna temetőjében helyezték örök nyugalomra

3 hozzászólás a(z) Pokorny József bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-PlayOff: 09.23. 21:00, M4Sport
BL-PlayOff: 09.29. 21:00, M4Sport
Novák Dezső
25 ÉVES A BL-SIKER
FOTELSZURKOLÓ