Pokorny József

Pokorny József

Az FTC első gólkirályát a századfordulón, a Budatétényben nyaraló Békés testvérek “fedezték” fel. A szünidő végén elhívták őt az FTC-be.

Pokorny hátvédként kezdte 17 éves korában, majd a csatársor közepébe került, mint a legígéretesebb fiatal játékos.

Nem tartozott a technikás játékosok közé. Erélyessége tetszett leginkább a híveinek. Úgy rontott előre, hogy mindenen és mindenkin keresztülgázolt és amint lehetett kapura lőtt. Nem ijedt meg a hatalmas termetű ifjú attól sem, ha a kapu szájáig kellett törtetnie, de szívesen lőtt a 16-oson kívülről is. Lőni csak “spiccel” tudott, de azzal óriásit. Nála több gólt spiccel senki sem lőtt. Kitűnően fejelt, Károly Jenő megjelenéséig a legjobban, de főleg a legerélyesebben. Az FTC-ben akkoriban a szárnyak vezették a támadásokat. Igen gyorsan, maguk között rövid, de erőteljes labdákkal haladtak előre, sűrűn váltogatva helyüket. A végén Weisz vagy Borbás illetve Braun vagy Novotny középre vágta a labdát és tankszerűen érkezett a kapu elé Pokorny.

Ő volt az FTC első gólkirálya, 1904-ben 16 góllal végzett az élen! Szintén ő volt az FTC első középcsatára, aki gólt szerzett bajnoki mérkőzésen, mindjárt az elsőn, 1901. április 21-én a MUE elleni premieren. Az első válogatott mérkőzés résztvevője (1902. október 12. Bécs, Ausztria – Magyarország 5:0), így ő volt a magyar válogatott első középcsatára valamint ő szerezte az osztrák-magyarok történetében az első magyar gólt! (1903. június 11. Magyarország – Ausztria 3:2). Ezen a meccsen kétszer is a kapuba talált, ezzel az első olyan ferencvárosi játékos, aki először szerzett egynél több válogatott gólt.

Két bajnok-, és két Ezüstlabda győztes csapat tagja. Gólkirálysága mellett az év labdarúgója cím birtokosa 1903-ban. 22 éves korában hagyott fel a futballal …

Klubjai: Kistétényi SE (1900), FTC (1900-05), Ganz Waggongyári TLE (1901), MAC (1905-)

(Hoppe László, Nagy Béla, Antal Zoltán és Hoffer József írásainak felhasználásával)

Hamvait Kelenföldön, a Szent Gellért Plébánia urna temetőjében helyezték örök nyugalomra

3 hozzászólás a(z) Pokorny József bejegyzéshez

 • Erdekes, hogy a Ferencvàros a hôsidôkben rövid (de gyors) passzokkal rajtolt elôre. Azonban màr akkor a gyors szélsôkre is épült a jàtéka.

  Vagyis egy keverék a skòtos Slavia és az angolos labdarùgàs között ?

  Feltûnô, hogy a BTC is akkoriban nagyon gyors jàtékosokkal rendelkezett.

  Vagyis a két leggyorsabb csapatot talàljuk vagy a bajnoksàg elsô vagy màsodfokàn.

  • Ez pontosan így volt Nagy László. Legendás edzőnk, Mészáros Dodó bácsi úgy fogalmazott, hogy a Fradi stílus a lendület és a kombináció keveréke. Ami azt jelenti, hogy a játékos foci ötvöződött az erőfocival.

   • Igazad van Lóránt, RÉGEN még minden csapatnak meg volt a saját stílusa … akkoriban még nem volt globál-média, kb, a ’70-es-’80-as évekig -- tehát, amíg a világ NORMÁLIS volt-, a menedzserek aszerint hívtak túrára csapatokat, hogy játékuk mennyire felel meg az ottani közönség igényének … EZÉRT járt oly sokszor magyar csapat pl. Dél-Amerikában … évtizedeken át a Fradi harcos volt és lendületes, némi szépséggel fűszerezve, az MTK az “észjátékról” volt világhíres, az ÚTE meg kb. a kettő ötvözete (bocsi, lilák, nem sértésnek szántam, sőt! Dicséretnek!)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 02.22. 19:30 Mezőkövesd-FTC (TV:M4 Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST