RIA! RIA! HUNGÁRIA!

A kezdet

„Bécsben ma délután a Magyar Labdarúgók Szövetségének repräzentativ csapata fog mérkőzni a bécsi Football Unió válogatott csapata ellen. A két football-szövetség nemrégiben határozta el magát arra, hogy évenként két í­zben, hol Budapesten, hol Bécsben repräzentativ csapatjainak mérkőzésével a köztük fennálló barátságos viszonyt megerősí­tik. Az első ilyen mérkőzést ma tartják Bécsben, a bécsi Football Unió csapatjában az osztrák főváros 11 jelenleg legjobb játékosa szerepel. A magyar csapatról nemigen mondhatjuk ugyanezt, mert a szövetség a legjobb akaratja mellett sem volt képes csapatja számára egy-két kiválóbb játékost megnyerni; í­gy többek közt Ordódy Bélát, a B.T.C. kitűnő centerhalfját nélkülözni lesz ma kénytelen.

A repräsentativ csapat a mai összeállí­tásában csak egyszer trainí­rozott, s í­gy az összjátéka minden valószí­nűség szerint több kí­vánni valót fog maga után hagyni. A bécsi csapat forward sorában a W.A.C. kitűnő játékosai, a védelemben Bécsnek erőben, ügyességben és kitartásban legkiválóbb fottballistái szerepelnek, s nem kis munkájába fog í­gy kerülni a budapesti csapatnak, ha tisztességes eredménnyel akarná helyét megállani.
Egyedüli bizalmunk a magyar csapat gyorsaságában és frissességében fekszik, s ennek révén remélhetjük, hogy a labda technika és összjáték tekintetében a mieinknél kiválóbb bécsi csapattal szemben a M.L.Sz. repräzentativ legénysége nem fog ma csúfos kudarcot vallani. A magyar csapat összeállí­tása a legutóbb tartott tanácsülés határozata szerint a következő lesz: Lili, – Berán, Steiner, – Gorszky Pozsonyi, Bayer, – Hajós, Buda, Pokorny, Kolhanek, Minder. Tart.: Gabrovitz, Bádonyi és Oláh.

Vasárnap reggel 8 órai gyorsvonattal a nyugati pályaudvarról indulunk.
Találkozás ugyanott 1/2 8-kor.”

SPORT-VILÁG 1902. október 12.

***

Kapitányi ajánlás

A magyar labdarúgás első évszázada hihetetlenül gazdag volt, nemzeti kincseink részévé vált. A magyar labdarúgó-válogatott minden egyes mérkőzése hirdette, hogy a Kárpát-medence védettségében ez a kis ország él, létezik, tartozik valahová, s ezt meg is tudja mutatni Európának, az egész világnak.

A Ria! Piai Hungária! cí­mű könyv labdarúgásunk eme gyönyörű, bizonyí­tásokkal teli évszázadát tartalmazza a maga teljességében, ugyanakkor a legapróbb részletéig nyomon követve.

Vajon ki tudná-e könyv nélkül megmondani, ki ellen játszottuk első válogatott mérkőzésünket, vagy éppen a századikat? Ez a mű – szinte hihetetlen -, nemcsak az eddig lejátszott 740 válogatott derbi eredményét, hanem összeállí­tásait, góllövőit, helyszí­neit, nézőszámait, szövetségi kapitányainak nevét és a találkozók leí­rását is tartalmazza. Ezen kí­vül még sok más kuriózum is olvasható a meccsekkel kapcsolatban.

Azt minden magyar szurkoló kapásból megválaszolja, ki ellen játszottuk a legtöbb nemzetközi mérkőzésünket. De tudják-e, a világ országai közül kivel hányszor, mikor, hol, milyen alkalommal, milyen eredménnyel vettük fel a harcot? Ez a kiadvány mindezt összegzi, mégpedig helyszí­nek, tétmérkőzések és országok szerinti besorolással. Természetesen a főszereplők, a labdarúgók is ugyanolyan terjedelemben kaptak helyet, mint maguk a mérkőzések jegyzőkönyvei. Hány játékos játszott eddig a válogatottban? 833 -olvashatjuk a kötetben, s megtudhatjuk pályáralépési sorrendjüket, válogatottságszámukat, a le- és becserélési számaikat, a pályán percben eltöltött idejüket, szerzett (kapusoknál kapott) góljainak számát és a mérkőzéseik felsorolását. Az adatbank alfabetikus sorrendben, a válogatottságszám szerint, a pályán eltöltött idő és az ott nyújtott teljesí­tmény alapján is rangsorol.

A könyv jóvoltából a szövetségi kapitányokat sem fogja elfeledni a világ, mert az oldalak rögzí­tik nevüket, hivatali sorrendjüket, adatbankjukat és eredményességi mutatóikat. Itt ébredhet rá az olvasó, hogy a tiszta statisztikai adatokból reményt is merí­thet. Ki hitte például, hogy az utolsó három év csapata a mai rengeteget szidott fociban a teljes évszázadot tekintve eredményesség szempontjából benne van az első tizenkettőben, s ott is egyáltalán nem az utolsó?

A szerző nem elégedett meg csupán a mérkőzések leí­rásával. Külön fejezetet szentel a válogatott góllövőinek (1645 rúgott gólt elemez), a válogatottakat adó kluboknak, a mérkőzések játékvezetőinek, helyszí­neinek, s természetesen a magyar nemzeti tizenegy nagy világversenyeken való részvételeinek.

A könyv teljességre törekedett, s a maga nemében megközelí­tette a tökéleteset, valóságos alapmű. A szerző ugyanakkor nem zárta le – nem is zárhatta le -válogatottunk statisztikai történelemkönyvét, mert 2000. november 15-én, Macedónia ellen a 741. találkozóval folytatódik a nagy mérkőzéssorozatát, amellyel a világon egyedül a magyar válogatott büszkélkedhet.

Hála a Ria! Ria! Hungária! cí­mű könyvnek a magyar labdarúgás első évszázadának történelme most már soha nem felejtődhet el, „kőbe vésve” mindenki tulajdonában ott lehet.

BICSKEI BERTALAN 39. szövetségi kapitány

 

***

Ötlettől a valóságig

Emlékezetem szerint 1994 tavaszán merült fel először az ötlet, hogy a kor igényeinek megfelelően könyvet kellene „szerkeszteni” a magyar labdarúgó-válogatott történetéről. Kapóra jött dr. Szepesi György felajánlása – mondván nekik kész kéziratuk „fekszik” a Medicina Könyvkiadó Rt.-nél. Az elhatározást tett követte: kiadónk megvásárolta a Medicina Könyvkiadó Rt.-tői Szepesi György-Lukács László—Hegyi Iván 90 év – 90 percek (Magyar labdarúgó krónika) cí­mű könyvének kiadási jogát. A kézirat -mely 90 százalékban megegyezik a Felejthetetlen 90 percek cí­mű könyvvel -szerkesztése során jöttünk rá, hogy a könnyed mesélő stí­lus mellett statisztikailag igencsak „vékony”, s néhány helyen pontatlan is (például a mérkőzések sorszámozásánál). A hiány pótlására felkértük a szerzőket, akik enyhén szólva nem lelkesedtek az ötletért…

A holtpontról két fiatalember mozdí­totta el az ügyet: 1995 őszén felkeresett Kopácsi Ferenc és Nagy Zoltán, s letett elém egy vaskos kéziratot, amely a magyar válogatott mérkőzéseinek teljes statisztikai feldolgozását tartalmazta. Egy „fejezet” azonban hiányzott belőle – a mérkőzések jegyzőkönyvei! „Sebaj! – gondoltuk – Ez megvan nekünk! A két kéziratot csak össze kell szerkeszteni, és…”

Lázas munka kezdődött: a két kéziratot egymáshoz illesztettük, leszedtük és betördeltük. Már a nyomdába adás napja is ki volt tűzve, amikor számunkra váratlan esemény történt: a Magyarország-Finnország világbajnoki selejtező mérkőzést követően megjelent Dénes Tamás-Rochy Zoltán A 700. után (A magyar labdarúgó-válogatott története) cí­mű könyve, mely után üzletpolitikaiig dőreség lett volna piacra dobni a mi kiadványunkat. így aztán újra halasztást szenvedett a Ria! Ria! Hungária! kiadásának ügye…

„Minden rosszban van valami jó!” -tartja a közmondás, í­gy a későbbiek folyamán A 700. után cí­mű könyv még a javunkra is vált. A két adatbázis összevetése után kiderültek az ellentmondások, melyeknek tisztázása után előfordult, hogy a mi adatunk volt pontatlan, de az is előfordult, hogy az akkor még Nemzeti Sportnál dolgozó kollégák tévedtek (í­rom ezt minden bántó szándék nélkül).

Mindez felveti azt a tényt, hogy igyekeztünk precí­zen és pontosan feltárni labdarúgó-válogatottunk múltját. Abból indultunk ki, hogy a kötet megjelenése után a válogatott adataira kí­váncsi egyének nem a Széchényi Könyvtárban fognak keresgélni, hanem egyszerűen leemelik a polcról a Ria! Ria! Hungária! cí­mű könyvet, és kikeresik benne azt, amire kí­váncsiak. S ez nagy felelősséget rótt ránk!

Nem állí­tjuk, hogy a 880 oldalnyi adathalmazban nincs hiba, s azt sem állí­tjuk, hogy minden adatunk pontos. Egyet azonban állí­tunk: minden ellentmondásos adatnak megpróbáltunk utána nézni, s a lehetőségekhez képest eldönteni a kérdést. Bizonyos esetekben megfelelő bizonyí­tékok után állást is foglaltunk (például ki az első magyar gólszerző, hányszoros válogatott Barátky Gyula, volt-e megbí­zott szövetségi kapitány Kiss Tivadar és Tóth-Potya István) – mely a későbbiek folyamán további vitákra adhat majd okot.

A kötet szerkesztése során jöttünk csak igazán rá, hogy még mennyi feltáratlan szeglete van a magyar válogatott történetének… Éppen ezért bí­zunk abban, hogy az általunk közzétett adatok hasznára válnak a szakvezetőknek, játékosoknak és szurkolóknak egyaránt. Ehhez kí­vánunk mindenkinek jó böngészést és jó szórakozást egyaránt…

HOFMANN PÉTER felelős szerkesztő

 

Kiadó: futball ’93 Kft. – 2000

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Novák Dezső
OLDALAK
01.26. 19:00 m4 Sport
FOTELSZURKOLÓ