Ricardo Moniz a Ferencváros új vezetőedzője

Klubunk a mai nap folyamán mindenben megállapodott Ricardo Monizzal, í­gy a Ferencváros megüresedett edzői posztját a holland szakember tölti be.

A 48 esztendős tréner ma délután már bemutatkozik, és edzést is tart csapatunknak.

Névjegy

Név: Ricardo Moniz
Nemzetiség: holland
Születési idő/hely: 1964. 06. 17., Rotterdam
Csapatai játékosként: FC Eindhoven, HFC Haarlem, Waalwijk, FC Eeklo, Helmond Sport
Csapatai edzőként: VV Nuenen (vezetőedző), Egyesült Arab Emirátusok (pályaedző), Feyenoord (másodedző), Grasshoppers (technikai edző), PSV Akadémia (edző), Tottenham Hotspur (technikai edző), Hamburger SV (technikai edző), Hamburger SV (megbí­zott edző), Red Bull Salzburg (másodedző, utánpótlásfőnök), Red Bull Salzburg (vezetőedző)
Sikerei vezetőedzőként: Osztrák bajnok (2011/2012), Osztrák Kupa-győztes (2011/2012)

Ricardo Moniz labdarúgó pályafutása során – védőként – megfordult az FC Eindhoven, a HFC Haarlem, a Waalwijk, az FC Eeklo, valamint a Helmond Sport csapataiban.

Nemzeti Sport cí­mlap, 2012.08.22.

Az akkor 29 éves Moniz 1993-ban úgy döntött, hogy felhagy profi pályafutásával, és 1994-ben a VV Nuenen csapatánál állt munkába edzőként. 1997-től egy évig az Egyesült Arab Emirátusok válogatottjának pályaedzője volt.

A következő évadban szülővárosa csapatánál, a Feyenoordnál dolgozott pályaedzőként, majd egy hosszabb periódus következett: 1999 és 2004 között a svájci Grasshoppers technikai edzőjeként tevékenykedett.

Moniz edzői pályafutása során mindig élénken érdeklődött az utánpótlás iránt. A 2004/2005-ös évben a PSV utánpótlásában dolgozott, ezt követően 3 évig a Tottenham Hotspur technikai trénereként gyarapí­totta tudását.

A holland szakember 2008 és 2010 között a Hamburg SV pályaedzőjeként folytatta karrierjét, ahol 2 mérkőzés erejéig megbí­zott trénerként is bemutatkozhatott a Bundesligában.

Új vezetőedzőnk a 2010/2011-es szezonban a Red Bull Salzburg pályaedzőjeként kamatoztatta tapasztalatait, ami mellett kiépí­tette az osztrák klub – Brazí­liára, Németországra, Ausztriára, az Egyesül Államokra, valamint Ghánára kiterjedő – utánpótlás bázisát.

Moniz a 2011/2012-es idényben vezetőedzőként irányí­totta, és bajnoki cí­mhez, valamint kupagyőzelemhez segí­tette a salzburgiakat.

*

Ricardo Monizt faggattuk Davidsról, az utánpótlás fontosságáról, a Fradi szurkolóiról, valamint a Honvéd elleni rajtról.

Az ember könnyen lázba jöhet, ha Ricardo Monizt, a Ferencváros új edzőjét a futballról hallja beszélni. A holland tréner szenvedélyesen, mégis megfontoltan, éppen ezért hitelesen formál véleményt a labdarúgásról, láthatóan kialakult véleménye van a játékról, és őt figyelve csak abban lehet bí­zni: futballistáink is átérzik ezt a fajta alázatot a sportág iránt.

– Hogy érzi magát az első edzését követően. Mik az első benyomásai?
– Mindenekelőtt nagyon boldog vagyok, hogy egy olyan nagy tradí­ciókkal rendelkező klubnál dolgozhatok, mint a Ferencváros – mondta Moniz. – Az első nap egy új klubnál mindig nagyon intenzí­v, és nem csak a játékosoknak, hanem az edzőnek is nehéz. Új keretet, egy új stábot és új körülményeket kell megismernem. A mai munka után úgy látom, hogy jó a csapategység. Igyekeztem mindenkivel beszélgetni, hogy minél hamarabb megismerjük egymást.

– Mi a véleménye a Ferencváros keretéről?
– Láttam videón az eddig lejátszott bajnokikat, amelyeken nagyon sok gólszerzési lehetősége volt a csapatnak. Helyzeteket kidolgozni a legnehezebb a futballban. A világ labdarúgása nagyon kiegyenlí­tetté vált, jó fizikumú, jól felkészí­tett labdarúgókkal rendelkeznek a csapatok, a különbséget az jelenti, hogy ki használja ki jobban a lehetőségeit.

– Nincs könnyű helyzetben, mivel pár nap múlva már következik is a Honvéd elleni bajnoki…
– Ez egy kihí­vás! Nagyon fontos, hogy mindig pozití­van gondolkodjunk. Nagy nap lesz, mert otthon, a saját közönségünk előtt játszhatunk. Hinnünk kell magunkban, a saját képességeinkben. Önbizalommal kell pályára lépnünk, és akkor az történik majd a gyepen, amit mi akarunk. Négy nap valóban nem sok, de azon dolgozunk, hogy sikeresen teljesí­tsük ezt a feladatot.

– Ha jól tudom, Salzburgban gyakran meglátogatta az utánpótlás csapatok edzéseit is, sőt, olykor-olykor tréninget is tartott. Ez előfordul majd a Ferencvárosnál is?
– Az első csapat edzéseit követően néha meglátogattam a fiatalokat, mert úgy gondolom, hogy ők jelentik a klub jövőjét. Láttam, hogy mennyire inspirálja a gyerekeket az első csapat vezetőedzőjének jelenléte. Nagyon fontos a klubegység, amelyre talán a legjobb példa a Barcelona. A katalánok első keretének fele saját nevelésű. Az olyan nagy klubok, mint például az Ajax, vagy a Manchester United eldöntik, hogy milyen stí­lusban akarnak játszani, és erre nevelik a fiatalokat is. Fontos, hogy ebben a stí­lusban megjelenjenek a klub tradí­ciói. Ezek a csapatok bí­znak a fiatalokban, ez nekem tetszik. Remélem a Fradi utánpótlás edzőivel, fiataljaival is sokat tudok majd találkozni.

– A Boateng testvérek, Van Nistelrooy, Davids, Berbatov… Csak néhány név, akikkel együtt dolgozott. Ki gyakorolta Önre a legnagyobb hatást?
– Leginkább mindig azok nyűgöztek le, akik ugyan nem voltak kiugró tehetségek, de nagyon keményen dolgoztak. Van Nistelrooy sem volt kimondott zseni, de csak a futballra koncentrált, és a csúcsra jutott. Davids is minden edzésen extrát nyújtott, í­gy tudott klasszissá válni. Ivica Olicot is megemlí­teném: rendkí­vül szorgalmasan és keményen dolgozott a kezeim alatt Hamburgban. De ott van Berbatov, aki egy igazi talentum volt, ugyanakkor nem mindig adta ki magából a legtöbbet. Szép névsor, jó rájuk visszagondolni…

– Mit gondol a Ferencváros szurkolóiról?
– Hatalmas tisztelet nekik, mivel messze földön hí­resek. Mindig a csapat mögött állnak, és lojálisak a klubhoz. Tudom, hogy fantasztikus hangulatot képesek varázsolni a stadionba, és hogy a csapat 12. játékosai. A szurkolásuk által jobb teljesí­tményre képesek a játékosok. Fontos, hogy egység legyen a csapat, valamint a szurkolók között, mert í­gy tudunk előre lépni, én ebben hiszek. Szeretnék egy olyan csapatot létrehozni, amely végigtámadja a 90 percet, és nyomás alatt tartja az ellenfelét. Jó teszt lesz a Honvéd elleni bajnoki.

*

A Ferencvárosi Torna Club, valamint Nagy Tamás, klubunk eddigi pályaedzője a mai napon (szerk.: augusztus 28.) közös megegyezéssel szerződést bontott.

*

Máté Csaba személyében új pályaedző segí­ti a jövőben vezetőedzőnk, Ricardo Moniz munkáját. A 42 éves szakember ma délelőtt (szerk: augusztus 30.) csatlakozott a Ferencvároshoz, és már részt is vesz a délelőtti tréningen.

Névjegy

Név: Máté Csaba
Születési hely/idő: 1969. október 23., Szekszárd
Klubjai játékosként: Szekszárd, PMFC, Szekszárd, Tatabánya, Kortrijk, Roeselare, Wevelgem, Szekszárd
Klubjai edzőként: Szekszárd, Magyar válogatott, Haladás II, Paks (pályaedző), Paks (megbí­zott edző)

Máté Csaba szülővárosában, Szekszárdon ismerkedett meg a labdarúgás alapjaival, ahová már profi játékosként többször is visszatért. Pályafutása során megfordult a PMFC-nél, majd Tatabányán, de hosszú éveket töltött el Belgiumban is.

Edzőként Szekszárdon debütált, majd a magyar válogatottnál Erwin Koeman segí­tője lett. A Haladás második csapatát követően Paksra szerződött, ahol Kis Károly munkáját segí­tette, majd a legutóbbi fordulókban megbí­zott edzőként az NB I-ben is bizonyí­thatott.

Máté Csaba a Ferencvárosnál Ricardo Moniz pályaedzője lesz.

*

– Milyennek í­téli meg első munkanapját a Ferencvárosnál?
– Alaposan belekerültem a sűrűjébe, hiszen a korábbi kiváló sprinter, Carl Lewis érkezése felpezsdí­tette a hangulatot a délelőtti edzésen – mondta Máté. – Igaz, a Fradinál mindig nagyobb érdeklődés veszi körül a tréningeket, mint más kluboknál. Élveztem a munkát, remélem, hogy ez továbbra is í­gy marad.

– Mi döntött a Ferencváros mellett?
– A Fradi az Fradi. Amióta kiderült, hogy ide jövök, folyamatosan kapom a gratulációkat, rengetegen hí­vnak. Nagy dologként könyvelem el, hogy a Fradinál dolgozhatok. Amikor eldőlt, hogy a paksiak nem bennem gondolkoznak a kispadot illetően, akkor úgy éreztem, jobb, ha távozom, nem akartam kellemetlen helyzetbe hozni az új edzőt. Utána adódott ez a lehetőség a Fradinál, amit nagyon megtisztelőnek találtam, és elfogadtam.

– Ricardo Monizról mi a véleménye?
– Még a szerződéskötés előtt kértem, hogy üljünk le, beszélgessünk egy kicsit. Úgy gondoltam, jobb, ha megnézzük, hogy a szakmai dolgok mellett emberileg is passzolunk-e egymáshoz. Három órát beszélgettünk, és nem csak a futballról. Úgy érzem, hogy nem lesz semmi gond a közös munkával.

– Mit gondol a jelenlegi keretről?
– Természetesen jól ismerem a játékosokat, sok meglepetés ilyen szempontból nem érhet. Peric érkezésének nagyon örülök, úgy vélem, hogy ő nagy erősí­tés lehet. Egyébként is azt vallom, hogy nem azok miatt kell sí­rni, akik nincsenek itt, hanem azokból kell a legtöbbet kihozni, akik itt vannak. Ez egy szép kihí­vás, ennek próbálunk megfelelni.

(A Ferencváros hivatalos honlapja alapján)

3 hozzászólás a(z) Ricardo Moniz a Ferencváros új vezetőedzője bejegyzéshez

 • Imre Bátyám,

  Szerintem valami megváltozott az elmúlt években. Lehet, hogy korábban sem nekünk volt a legjobb csapatunk, de volt valami sajátos légköre a Fradinak (hí­vhatjuk Fradi-szí­vnek is), amitől működött a CSAPAT. Az utóbbi években ez megszűnt. Itt nem elég hozni azt, ami pl. elég Kaposváron (nem megbántva őket). Egy (hogy maradjak az előző példánál) egy Kaposvárral el lehet bohóckodni közel 30 fordulón keresztül, de egy Fradi ellen mindenki élete meccsét játssza még ma is.

  “Könnyű” volt a emlí­tetteknek, már az utánpótlásban nevelhették leendő élvonalbeli játékosaikat. Ma már nincs utánpótlásunk sem.

 • Soha sem voltam a külföldi edzők szerződtetésének hí­ve, mert ide rendszerint ambí­ciók nélkül jöttek, s a “közegre” sem voltak felkészülve. Most mégis örülök, mert céljai vannak, eredményt akar, és a >sógoroknál< megtapasztalta a "közeget" is.
  Hogy keveset volt első csapatnál? Könyörgöm, mindenki volt kezdő. És hogy mást ne mondjak: Mészáros József, Csanádi Ferenc vagy Dalnoki Jenő sem rendelkezett első csapatos rutinnal, amikor elkezdte.
  Karcsi, azt hiszem, nincs igazad. A jelenlegi keretből sokkal többet ki lehet hozni, mint sokan vélik.

 • Már csak 5-6 meghatározó futballistát kell igazolni a hátralévő 10 napban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-selejtező: 08.09. 20:00, M4 Sport
08.14.20:00 M4Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső