Rokken Imre

Rokken Imre

Rokken már 16 éves korában az OTE felnőtt csapatában rendszeresen játszott. Rendkívüli tehetségként került a hazai labdarúgás élvonalába. Kitűnő technikája nagy körültekintéssel, ötletességgel és határozottsággal párosult. Pompásan helyezkedett és szerelt, nagyszerű érzékkel adogatott, fejjátéka pedig egészen kiváló volt. Mozgását ritka könnyedség jellemezte.

A tehetséges játékos 1923. novemberében átlépett az FTC-be. Az egy éves kivárás alatt elutazott Olaszországba, és tárgyalt az ottani klubok vezetőivel is. Az FTC-nek azonban sikerült hazahivatnia, s Rokken már az Üllői úton edzett. A bajnokság megkezdése előtti válogatott mérkőzéseken – Ausztria és Németország ellen – Rokken, mint az FTC játékosa került be a nemzeti tizenegybe.

A Fradiban azonban már nem léphetett pályára.

A legnanói futballklub milliárdos elnöke tehát mégis elérte célját. Rokken ha vasárnap az FTC-ben játszott volna, akkor erre a bajnoki szezonra elveszett volna igazolás szempontjából. Ezt persze nagyon jól tudták Legnanóban is, ezért minden követ megmozgattak, hogy ez ne történjen meg. Rokken Imrét egyszerűen elutaztatták. (Nemzeti Sport)

Olaszországban rövid idő alatt rendkívül népszerű lett. 1925. februárjában azonban kétségbeejtő hírek érkeztek róla: Rokken diftériában megbetegedett, állapota életveszélyes! Az ifjú csillag 1925. február 28-án végleg kialudt.

Rokken temetéséről Mario Perazzi, a Legnano egyik vezetője így írt:

Zokogó könnyek közt kíséri útjára minden olasz sportember, aki ismerte és csodálta játékát. Elkíséri őt a mi mérhetetlen fájdalmunk, mi, akik legközelebb álltunk hozzá, kik barátai voltunk rövid olaszországi tartózkodása alatt. A legnanói sírkamra nem az utolsó lakhelye, mert nemsokára megkezdi utazását a magyar hazába.

Az elhunyt Rokken Imrét (az olaszok költségére!) vonaton Budapestre szállították, és 1925. március 16-án tartották temetését az óbudai temetőben. Egy zöld-fehér szalagos koszorú is borította a sírhantot …

 

(Nagy Béla, Antal Zoltán és Hoffer József írásainak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST