Rudas Ferenc

Rudas Ferenc

A legkiválóbb magyar hátvédek közé sorolható. A zöld-fehérek nyúlánk termetű, nagyszerű alakú labda­rúgójának játékát nagy gyorsaság, kitűnő technikai felkészültség és taktikai érettség jellemezte. Rendkí­­vüli könnyedséggel, elegánsan, magabiztosan játszott. Kiváló képességei azonban olykor könnyelműségre csábí­tották, ami főleg pontatlan helyezkedésben nyil­vánult meg. Gyakran „elengedte” szélsőjét. Ilyenkor villámgyorsan eredt utána. Az esetek többségében utol is érte és látványosan szerelte ellenfelét. De — nem mindig… Éveken át Európa legjobb hátvédjei között emlegették — méltán.

Az 1920-as évek vége felé történt.

Az egyik hétköznapon az I. osztályban egy elmaradt bajnoki mérkőzést játszott a Hungária a Nemzetivel. Igen sok nézője volt az összecsapásnak, mert mindkét csapat jó formában volt. A Nemzeti nagyszerűen küzdött és a Hungária hiába volt fölényben, nem tudott boldogulni a szí­vósan védekező ellenféllel szemben. Az első félidőben történt aztán, hogy az egyik kék-fehér támadás alkalmával a Nemzeti játékosa, Ruck szerelni akarta Orthot, a Hungária középcsatárát. A két játékos összecsapott és a következő pillanatban óriási csattanás hallatszott, majd a nemzetiek játékosa kétségbeesett kiáltással zuhant a földre. Orth halálsápadtan hajolt le Ruck-hoz. Rucknak eltört a lába… Ruck gyógyulása hónapokig tartott, utána ismét pályára lépett. Amikor szögre akasztotta a futballcipőt, sem lett hűtlen a futballhoz. Játékvezetőként szolgálta a labdarúgást.

A Kőbányai TC, a Törekvés után fiatal focistaként a Fradi amatőr csapatához igazolták és a tehetséges játékos 1942-ben profi szerződést kapott. Élete első NB I-es gólját még, mint amatőr szerezte, első bajnoki meccsén az SBTC ellen.

Hamarosan a legjobb Fradi-játékosok szintjét érte el tudása, és meccsről meccsre remekelt. 1944-ben az alábbi hí­r jelent meg a Nemzeti Sport oldalán:

Mintegy két évvel ezelőtt a Ferencváros új, fiatal hátvédet próbált ki a csapatában. Rucknak, később Rudasnak hí­vták. Jó alakú, kissé még nyers játékost ismertünk meg benne. Az első mérkőzésén érthető lámpalázzal küzdött, de a mozgása biztató volt. A bí­rálat is jóindulatú volt és megemlí­tette a játékos gyorsaságát. Rudas játékával elégedettek voltak a Ferencvárosban. A fiatal fiú hamarosan megszokta az NB I légkörét, pompásan rúgott, rengeteg munkát vállalt és még a gyorsasága is fejlődött.

— Nemcsak az apja volt jó futballista, de a fia is nagyszerű játékos lesz mondogatták sokan a lelátón a zöldfehér szurkolók közül. Mert tudni kell, hogy Rudas apja a lábát tört Nemzeti-játékos Ruck volt. Hiába, az alma nem esik messze a fájától.

Rudas és Ferrari IV. harca a labdáért (fotó: Rudas Ferenc gyűjteményéből)

1944-ben már ő volt az Év Játékosa idehaza. A magyar válogatottban a II. világháború után ő szerezte az első gólt. Az Üllői úton Rudas tizenegyesből talált a kapuba.

Az Üllői út neki nem csak a sportot, a megélhetést is jelentette. Az FTC vezetőitől ő kapta meg az Üllői úti klubház éttermének, büféjének az üzemeltetési jogát. De igazi nagy sikereit nem a „Rudas kocsmában”, hanem a zöld gyepen aratta. Tagja, vezéregyénisége volt a legendás 1948/49-es „aranyfradinak” és állandó tagja a magyar válogatottnak.

Egészen tragikus lábtöréséig, amelyet az akkori orvostudomány nem tudott úgy meggyógyí­tani, hogy Rudas ismét a régi legyen, í­gy ebben a tekintetben is megismétlődött a családi „történelem”. Rudas pályafutását ugyanis édesapjához hasonlóan ez a lábtörés törte ketté. Ez annál tragikusabb, mivel Rudas a II. világháborút követő időszak kiemelkedő hátvédegyéniségévé fejlődött. A hallatlanul gyors játékos a felfutó hátvédek előfutára volt, aki számtalan nagyszerű alakí­tás után érkezett el a tragikus naphoz. A gyászos eseményre í­gy emlékezett vissza:

— 1950. március 19. életem legszomorúbb napja. Az Üllői úton a Postással (SZAC-cal) játszottunk. A II. félidőben egy hosszú labda után futottam, kinéztem a partjelzőre, aki beintette a lest. A játékvezető azonban továbbot intett, s mire megfordultam, mintegy 20 méter előnye volt ellenfelemnek. Futottam utána, a 16-oson belül utolértem. Közben Henni Géza kifutott a kapuból, s annak dacára, hogy én már a labdát elértem, tehát becsúsztam, Géza nem tudott megállni, s a sarokkal kitámasztott lábszáramra az ő 80—90 kilójával rávetődött. Az utolsó pillanatban egy nagy fekete testet láttam, s önkéntelenül arra gondoltam, hogy ebből hogyan kerülök ki. Sajnos, már csak ájultan, törött lábbal.

Egy évvel a sérülése után megpróbálkozott a játékkal, de mindössze két meccsen szerepelt az 1951-es évben. Visszatérésére 1952 márciusáig várni kellett, de megközelí­teni sem tudta már korábbi, nagy formáját. A villámgyors hátvéd pályafutása súlyos sérülése után hamarosan befejeződött. És ahogy lekerült a csúcsról, a nevezetes vendéglőt is államosí­tották … Rudas a hetvenes években a Fradi öregfiúk csapatának vezetője volt. Aa pályaavató mérkőzésen, 1974. május 19-én, ő is ott lépdelt kortársai között, amint a kezdőkörbe vonult az old boy gárda.

1974. május 19.: A Fradi-pálya avatása (fotó: Novák Dezső gyűjteményéből)

Edzőként az Egyetértésben, a Láng-gépgyárban valamint a Budafoki MTE csapatában fordult meg. Évek óta az FTC Baráti Kör vezetőségi tagja, majd elnöke.

(Nagy Béla, Antal Zoltán, Hoffer József és Hegyi Tamás í­rásainak felhasználásával)

18 hozzászólás a(z) Rudas Ferenc bejegyzéshez

 • Feri bácsi! Ön mindig itt marad közöttünk, amí­g Fradista él a Földön!
  Ui.: Elnézést az “ordenáré” stí­lusért …

 • Ma is hihetetlen, hogy nincs már köztünk … 😥
  az az EMBER volt, akiről valahogy úgy gondoltuk, éreztük: ÖRÖKKÉ fog élni! Ugye, Ő volt az utolsó abból a ’48-49-es csodacsapatból??? Rudas Feri bácsi! Áldja meg Isten -ma már odaát- az idők végeztéig minden jóval!!!

 • Igen, egy EB-döntő közben í­rom (nézhetetlen!), hogy hol vannak a RUDASOK a mai futballból?? Akik nemcsak mindent tudtak, de szí­vük-lelkük, egész életük benne volt … Feri bácsi, utólag is köszönöm, hogy azok közé tartozott, akik miatt -- gyerekkoromtól tanulva- megtanultam, hogy mi a FRADIZMUS, mi a SPORT! Legyen NEKI könnyű a föld … egy hérosz volt … mai fiatalok el sem tudják képzelni, hogy már rég nem játszott, amikor én még meg sem születtem, de nem volt nap, hogy ne hallottam volna a nevét: “Igen, a Rudas … ” és óvónéniktől, taní­tónéniktől is, bizony ám! :-DDD Persze, lehet, hogy nekik nem a becsúszó szerelései miatt maradt meg az emlékezetükben :-)))

 • Isten nyugosztalja… De szomorú az előző évek jókí­vánságai után most már ezt leí­rni, most először megemlékezni születésnapi köszöntés helyett… Ma már csak Nagymamámnak tudok boldog születésnapot kí­vánni e napon, aki 7 év különbséggel született mindnyájunk áldott emlékű Feri bácsija után, és hétvégén gyújtottuk meg tortáján a két 8-as számgyertyát.

  • Ó, Istenem, ez a nyári bejegyzésem, hogy júliusban Feri bácsit már nem, csak mamókámat köszönthettem… És mostanra: Őt ezen a hétfőn búcsúztattuk el… 🙁

   • Fogadd részvétemet … sajnos, mindannyiunkra EZ vár … reményeim szerint a Teremtőn és a Hazán kí­vül csak a Ferencváros örök!!! A Ferencváros túlél mindannyiunkat!!! (Láng Gyuri bácsi halhatatlan szavai, vagy 45 év távolából …)

 • Szinte mindent elmondtunk már az elmúlt években, ma már csak ismételni tudjuk, de micsoda öröm, hogy megtehetjük: Isten éltesse még sokáig a mi drága Feri bácsinkat és az ő hatalmas Fradi-szí­vét!

 • Kedves Olvasóink!

  Feri bácsit az imént köszöntöttem 93. születésnapja alkalmából telefonon és reményét fejezte ki, ha egészsége (orvosai) engedi és a Fradi is azt szeretné, akkor aug. 10-én szeretné elvégezni a kezdőrúgást.

  • Megtudhatunk valamit az egészségéről, tehát hogy konkrétan van-e valami probléma, vagy csak a kora miatti elővigyázatosságról van szó?
   Az egyesület pedig, remélem, tudja a kötelességét, és nem a legtöbbet fizető vezérigazgató kapja meg tí­z évre a kezdőrúgásokat, de most nagyot nyilallt a májam.

   • Ebben a korban már sok minden nyavalyával meg kell időnként küzdeni, de Feri bácsi ennek ellenére jó fizikai és szellemi állapotbon van. Bár én köszönthetném 40 év múlva egy fiatal barátom í­gy, hogy “Szerbusz Józsikám…”!

 • Éljen soká minden fradista Feri bácsija! Ugye, jól sejtem, hogy mind csapatunk, mind a válogatott valaha volt játékosai közül ő a korelnök?

 • Feri bácsi, nagyon sok boldog születésnapot kí­vánok Önnek, pedig még akkor sem születtem meg, amikor Ön már az edzősködést is abbahagyta.. Nagybátyámtól soha mást sem hallottam, mint Rudas í­gy, Rudas úgy…Ön egy ÖRÖK LEGENDA marad, ahogy tavaly is í­rtam, szeretném, ha mindketten megélnénk egy megközelí­tőleg olyan jó -- és olyan szellemű -- Fradit, mint amilyenben Ön játszott…Hosszú évek óta a holland Moniz az első edzőnk, aki megérezte: a Fradi nemcsak egy klub, hanem egy “vallás”, nem is az az első, hogy győzzünk, hanem hogy “megrohadjunk” a pályán… A világ nagy klubjai közül még a Bilbao képvisel hasonló filozófiát: nem a győzelem, hanem a küzdés, a harc az elsődleges, de ez magával hozza a csodálatos győzelmeket is! ISTEN ÉLTESSE MÉG 100 ÉVIG!

 • Isten éltesse Feri bácsit!

 • Számunkra is sokat jelent Feri bácsi jelenléte aki 91 évesen is segí­ti az oldalunk munkáját. Szerkesztőségünk számára külön megtiszteltetés volt, amikor a felújí­tott Toldi sí­r avatóján nem csak mint a Baráti Kör elnöke, hanem mint a legendás csatár barátja mondott örök érvényű mondatokat.
  Legyünk büszkék rá, hogy köztünk van, hogy jelenléte egyet jelent a Ferencváros dicsőséges múltjával.

  Boldog születésnapot Feri bácsi!

 • Drága Feri bácsi, nagyon sok boldog, egészséges évet kí­vánok, és lásson még olyan Fradit, ami csak megközelí­ti azt a ’48-as csodacsapatot!!!
  Emberek, itt él köztünk egy valóban élő legenda, aki Sárosi dr., Lázár Tanár Úr, Gyetvai Laci bácsi stb. között kezdte, Hennivel, Kispéterrel, Dalnokival, Mátraival, Fenyvesivel, Orosszal fejezte be. Nagybátyámnak a mai napig ő a HÁTVÉD (még esetleg Facchetti szegény). Képzeljük el, micsoda forradalmat jelenthetett abban a világban egy GÓLERŐS hátvéd!!! Ha nincs a sérülés, az Aranycsapatban játszott volna. Igaz, lehet, (sőt szinte biztos) hogy akkor Őt is megkörnyékezi, megzsarolja a Honvéd. Ha három névben kellene a FRADIZMUST összefoglalni, akkor a többszáz legendából kiemelném: Rudas, Kispéter, Dalnoki.

 • Sokáig éltesse még Isten, Feri bácsi, hajrá Fradi!

 • Boldog születésnapot Feri bácsi!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
10.02. 16:30 m4 Sport
EL-csoportkör 10.06. 18:45 M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
10.09. 18:00 M4 Sport
EL-csoportkör 10.13. 21:00 M4 Sport
Novák Dezső
EL-csoportkör 10.27. 21:00 M4 Sport
EL-csoportkör 11.03. 18:45 M4 Sport