Schwarcz Ernő

Schwarz Ernő

Az „amerikai magyar futball” Henni Géza mellett másik nagy klasszikusa, sőt időben az első. Az FTC ificsapatában tűnt fel az 1916/17-es idényben, gyorsasága mellett rendkí­vüli gólérzékenységével.

A nagycsapatba 1920 szeptemberében került be. Az FTC-ben mindössze két évet játszott. Nem volt gyors csatár, de a kaputól 30-35 méterre már veszélyesen “tüzelt”. Óriási erejű lövéseiből igen sok gólt szerzett. Majdnem annyi gólt lőtt ahány Fradi-meccsen játszott!

1922-ben a válogatottba is bekerült, a finnek ellen két gólt is szerzett.

Ugyenezen évben, már Ma­gyar Kupa-győztesként igazolt a brünni Makkabiba, ahol magyar válogatott játékosok (Feldmann, Hirzer, Weisz, Obitz stb.) között fejlődött tovább játék­tudása.

1924-ben a bécsi Hakoahba szerződött, amellyel többek közt Fábián, Guttmann és Nemes-Neufeld társaságában osztrák bajnoki cí­met nyert. A bé­csiekkel utazott Amerikába 1926 nyarán, sok más társával együtt ott is ragadt az Újvilágban. Előbb három esztendőn keresztül a New York Giants mezét vi­selte, majd két évig a Hakoah All Starsban játszott (US Open Challenge Cupot nyert, Lewis Cup-döntőig jutott Guttmannékkal), majd megalapí­totta saját csapatát, a New York Americanst, amelyet 26 esztendőn keresztül veze­tett. Előbb a pályán csapatkapitányként, majd játékos-edzőként, végül mene­dzser-tulajdonosként igazgatta szeretett klubját, amellyel 1937-ben ugyancsak eljutott az amerikai egyesületi futball akkori csúcsát jelentő Challenge Cup-győzelemig. Saját statisztikái szerint e több mint negyedszázad alatt az Americans 7 bajnoki cí­met és 4 kupagyőzelmet szerzett, közben a honi porond mel­lett nemzetközi túrákon (Mexikó, Kuba, Dél-Amerika, Costa Rica, Kanada) is megmutatta tudását. E „kalandozások” során Schwarz kiváló kapcsolatokra tett szert, í­gy 1934-től az American Soccer League üzletvezetőjeként jó né­hány jeles csapatot vitt vendégjátékra az Államokba. Kimutatásai szerint 18 ország több mint 50 csapatát, több mint 70 alkalommal „léptette fel” Ameri­kában!

1951-ben különleges megtiszteltetés érte: beválasztották az amerikai Lab­darúgó Hí­rességek Csarnokába.

A szakmai munkával sem hagyott fel teljesen: 1953 és 1955 között a szö­vetség felkérésére a válogatott szakmai munkáját is vezette. Az 1954-es vb selejtezőin azonban Mexikó – akárcsak három vb-ciklussal később Henninek -neki is túl nehéz falatnak bizonyult.

1960-ban, korábbi kiváló eredményeire tekintettel megbí­zták az ISL (Inter­national Soccer League) általános menedzseri feladatainak ellátásával. Kiváló munkáját dicséri a Liga csaknem évtizednyi virágzása, amelynek során Schwarz az MTK, az Ú. Dózsa és az akkor VVK-győztes Fradit is New Yorkba csábí­totta …

1922_csapatkep_civilben

(Az összeállí­tás Dénes Tamás – Peterdi Pál – Rochy Zoltán – Selmeci József: Kalandozó magyar labdarúgók c. könyve valamint Antal Zoltán, Hoffer József, Mészáros József és  Nagy Béla í­rásainak felhasználásával készült)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-selejtező: 08.09. 20:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső