Short távozik nyártól

Az FTC Labdarúgó zRT közleménye.

Az FTC Labdarúgó Zrt. sajtóközleményben tudatja, hogy Craig Short menedzser a következő szezonban elhagyja a Ferencváros csapatát.

A 2010/11.évi klublicenc szabályzat személyügyi része ugyanis kimondja, hogy csak az a klub kaphat licencet, aki olyan edzőt alkalmaz, aki pro edzői képesí­téssel rendelkezik. A szabályzat kimondja, hogy a vezetőedző az a személy, aki a merkőzés előtt /közben/ és után a sajtó rendelkezésére kell, hogy álljon. A szabályzat pontosí­tása és az MLSZ állásfoglalása a vezetőedző feladatköreiről egyértelművé tette, hogy a későbbiekben nem alkalmazható az a formátumú edzői munka, amely jelenleg – több más klubbhoz hasonlóan – a Ferencvárosnál is működik. Természetesen a Ferencváros menedzsmentje a háttérben már korábban megkezdte az egyeztetéseket, hogy a problémát megfelelően, előí­rás szerűen kezelje, hiszen a szabályok egyértelműen fogalmaznak.

Kevin McCabe pénteki látogatása alkalmával döntés született, hogy Craig Short nem lehet a Ferencváros vezetőedzője a következő bajnoki idényben, ìgy a szezon végén távozik és visszaköltözik Angliába. A hátralévő 5 bajnoki mérkőzésen továbbra is Craig Short a szakmai munka felelőse.

A menedzser eddigi munkájával az FTC Labdarúgó Zrt. vezetése természetesen elégedett, a döntésnek semmilyen futball szakmai vonatkozása nincsen. Nagyon örülünk, hogy egy ilyen kvalitású ember tartozik a Fradi-családhoz, és a klub sok sikert kí­ván számára a folytatáshoz. Reméljük hí­rnevünket a jövőben messze viszi Európa minden tájára.

FTC Labdarúgó Zrt. vezetősége

– Mostantól az angol kollégákkal az a feladatunk, hogy megtaláljuk azt a szakembert, aki irányí­thatja a csapatot – mondta Berki Krisztián (29), az FTC Labdarúgó Zrt. elnök-vezérigazgatója. – Arról nem tudok mit mondani, külföldi vagy magyar lesz-e az illető. A klub nem kí­ván tovább “vészmegoldással” élni, olyan szakembert keres, aki papí­ron is megfelel a feladatnak. A Ferencváros angol tulajdonossal, biztos háttérrel nem engedheti meg magának, hogy továbbra is kiskapukat keressen – jegyezte meg Berki, aki arra nem tudott határidőt mondani, hogy mikorra kell edzőt találniuk. – Az érkező szakember véleményét ki kell kérnünk a keret kialakí­tásakor, az lenne a szerencsés, ha az átigazolási szezon kezdetére megtalálnánk az új trénert. A csapatnál a szezon végén határozzák meg, hogy mi legyen az új bajnokságban a cél. – Tavaly a stabilizációt tűztük ki célul, ami sikerült, de tény, az FTC nem lépett előre – utalt arra a klubvezető, hogy ő sem elégedett a csapat jelenlegi helyezésével.

*

Öt fordulóval a bajnokság befejezése előtt közölték Craig Shorttal, a Ferencváros edzőjével: a nyártól már más irányí­tja a csapatot. Az angol szakember eddig tizenhárom mérkőzésen ült az FTC kispadján, és a múlt heti, Újpest elleni meccsig a tavasszal még veretlen volt együttese. A szakí­tás ok: a vezetőedzőnek nincs megfelelő képesí­tése.

– Ki és mikor közölte önnel, hogy vége, a nyártól már nem ön az edző?

– Az Újpest elleni mérkőzés előtt két órával Dave McCarthy, a klub vezérigazgató-helyettese mondta a rossz hí­rt. Semmi különöset nem tett hozzá, illetve annyit, hogy azért nem tudják meghosszabbí­tani a szerződésemet, mert nincs meg a pro licences végzettségem.

– Úgy tudom, már beiratkozott a tanfolyamra.

– így igaz, és a nyáron el is kezdem. De a következő bajnokságtól már megszigorí­tották az előí­rásokat, és csak olyan szakember ülhet az NB I-es csapatok kispadján, akinek megvan ez a végzettsége.

– Hallottam egy olyan verziót, hogy az angol tulajdonos, Kevin McCabe azért nem hosszabbí­tja meg a szerződését, mert ön választotta ki a téli erősí­téseket, és a csapat nem hozta sem játékban, sem eredményben az elvárt szintet. Mit szól ehhez?

– Azt, hogy ez kitaláció. Meggyőződésem, ha a Ferencváros mostani játékoskerete már tavaly nyártól a rendelkezésünkre áll, a csapat ott lenne az első öt hely valamelyikén. Elismerem, magyar viszonylatban a Debrecen és a Videoton játékoskerete kiemelkedik, de náluk sokkal jobbak az anyagi lehetőségek, mint a többi együttesnél.

– Egyetért azzal, hogy a Ferencvárost magyar viszonylatban középcsapatnak lehet tekinteni?

– Ezzel azért vitatkoznék, mert amióta én irányí­tom a Fradit, tizenhárom meccset játszottunk, és csak egyszer találtunk legyőzőre.

– Akkor úgy kérdem: mit gondol, a Fradi idegenlégiósai, tisztelet néhány kivételnek, megütik a Ferencváros szintjét?

– Erről pedig az a véleményem, hogy akik a nyáron vagy most, a télen érkeztek, mindenképpen jobb futballisták, mint akik mondjuk egy évvel korábban itt futballoztak. Nem tudom, hogy a tulajdonos hogyan tervezi a jövőt, sajnos ez már nem az én asztalom. Mégis szerintem a nyáron folytatódik majd a csapatépí­tés, és jövőre mindenképpen dobogós helyet várnak el a Ferencvárostól. Ezt én í­gy gondolom, de ismétlem, hozzászólásom nem sok van ehhez.

– Távozásával azok az idegenlégiósok, akik az ön kedvéért jöttek az Üllői útra, szintén mehetnek?

– Nem tudom. Ezt tőlük kellene megkérdeznie.

– Mihez kezd Angliában?

– Mindenképpen munkát kell keresnem, ám az azért megszépí­ti a hazatérést, hogy Angliában él két lányom, és huszonkét hónapja nem sűrűn láttam őket. Mondhatom azt is, hogy büszkén, emelt fővel távozom az Üllői útról, és ha meghí­vnak, mindig nagyon szí­vesen jövök majd Budapestre, mert nagyszerű embereket ismertem meg itt. És nem csak a sportban.

(FTC Press, Blikk, Magyar Hí­rlap)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ