Sí­pszó előtt: Ferencváros – Újpest | A derbik 116 éves története

sipszo-elottA magyar labdarúgás legtöbb bajnoki összecsapását hozta a Ferencváros és az Újpest 116 éves rivalizálása. A két csapat 233. bajnoki mérkőzése következik a Groupama Arénában.

A derbi. Arról pontos információnk nincs, hogy mikortól alakult ki ez a Fradi-Újpest “őrület”, de tény, hogy már a harmincas években is derbiről í­rtak az újságok (az MTK-Hungária elleni mérkőzéseket is derbinek “becézték”), mely mindig is többet jelentett egy labdarúgó mérkőzésnél. Sokan megpróbálták már megfejteni a titkot, de nem sikerült. Ezért mi sem kí­sérletezünk vele. Ha véletlenül rá is találnánk a megoldásra, azzal megölnénk a bizsergést, a feszült izgalmat is, amit mindkét csapat szurkolótábora érez, ha zöld-fehér és lila-fehér mezben kifutnak a csapatok a pályára. Ez egy külön világ, a derbik világa, melynek hangulata, körí­tése egyedülálló a magyar labdarúgás történetében. Mielőtt az izgalmak a tetőfokára hágnak, ismerjünk meg a két csapat közös múltjával.

Az eddigi 232 bajnoki mérkőzés Ferencvárosi mérlege: 109 győzelem, 62 döntetlen, 61 vereség, 433 lőtt és 314 kapott gól.

ute-newAz Újpest FC a második legrégebben alapí­tott magyar sportegyesület labdarúgócsapata, melynek székhelye, Budapest IV. kerülete, Újpest. A lila-fehérben szereplő csapat 20-szoros magyar bajnok, 9-szeres magyar kupagyőztes, 3-szoros magyar Szuperkupa-győztes és két alkalommal nyerte meg a KK-t. Magyarország harmadik legsikeresebb labdarúgócsapata, csak a Ferencvárosi TC, és az MTK előzi meg bajnoki cí­mek, illetve kupagyőzelmek számában. Az első stadiont a Népszigeten épí­tették 1903-ban, majd 1922-ben Hajós Alfréd által tervezett stadiont vették birtokukba a lila-fehérek a Megyeri úton. Az Újpest első aranykora a 30-as évekre esett (5 bajnoki cí­m), majd negyven év a “Mágikus Újpest”, a Fazekas–Göröcs–Bene–Dunai II–Zámbó csatársor, majd jött Törőcsik András és Fekete László, a kispadon meg Baróti Lajos és Várhidi Pál. 9 bajnoki cí­m, több mint 500 gól. 1969-ben VVK döntő (vereség a Newcastle-től), 1974-ben BEK elődöntő (a Bayern München jutott tovább). A klub neve többször változott, de a csapat “székhelyének” neve csak az ötvenes években hiányzott (Budapesti Dózsa). 1949-ben keresztelték el Dózsának (belügyminisztérium alá tartoztak), amit 1991-ig meg is tartottak. A labdarúgó csapatot működtető gazdasági társaság 2014 tavaszán közel került a megszűnéshez, de MLSZ jóindulatával és egy törvény módosításnak köszönhetően megmenekültek a felszámolástól. Az anyaegyesület és a labdarúgást működtető belga tulajdonos között napjainkban is dúl a “címerháború”. A Fővárosi Törvényszék az anyaegyesületnek adott igazat, ennek ellenére továbbra is az új cí­mert használják a labdarúgók. Ráadásul a 2018 őszétől mintha “csendesedett” volna a cí­mer vita, nem hallani perekről, bár a szurkolók még mindig nehezen viselik el a tradicionális cí­merük lecserélését. Néhány napja az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Törvényszék határozatát és törvénytelennek minősítette az Újpest FC címerváltoztatását. A címer-saga tovább folytatódik…

További érdekességek a két csapat közös múltjából:

1905. február 19. óta í­ródik a zöld-fehérek és a lila-fehérek közös, a magyar labdarúgást meghatározó bajnoki történelme. A Soroksári úton lejátszott mérkőzésen a Fritz – Berán, Ullerich – Lissauer, Bródy, Gorszky – Takács D., Pákay, Pokorny, Weisz, Braun összetételben pályára lépő FTC 2:0-ra győzte le az újonc újpestieket. A mérkőzés góljait Weisz Ferenc szerezte. A krónikák í­gy emlékeznek a mérkőzésről: “A mérkőzés kielégí­tette a várakozást, erős, de különösen az I. félidőben igen szép küzdelmet hozott. Különösen szépen játszott mindkét csatársor. Szünet után 10 percig még az UTE bí­rja a nagy tempót, csakhamar azonban az FTC lesz a helyzet ura, s a 17. és a 23. percben két goalt lő. Mindkét esetben Braun ügyes játéka juttatta a labdát Weiszhez, aki 35 méterről élesen, védhetetlenül rúgta a labdákat a hálóba.”

A bajnoki visszavágóra az Újpest egykori otthonában, a Népszigeten került sor szeptember 17-én. A mérkőzést ismét az FTC nyerte, ezúttal 3:1 arányban Pákay (2), Koródy valamint Petz góljaival.

Az 1906 tavaszán debütáló Schlosser Imre, azaz Slózi 1910. október 30-án mesterhármassal búcsúztatta a Soroksári úti pályát az UTE elleni 7:1-es találkozón, majd 1911. április 30-án hat gólig jutott az első Üllői úton rendezett, ugyancsak 7:1-gyel végződött mérkőzésen. Tizenkét éven át, egészen 1917 nyaráig nem tudott pontot elvenni a UTE az FTC-től. 15 győzelem, 63 rúgott és 12 kapott gól.

A stadionavatón Blum Zoltán az FTC kapitánya lila fehér csokrot nyújt át Fogl Károlynak az UTE kapitányának

A stadionavatón Blum Zoltán az FTC kapitánya lila fehér csokrot nyújt át Fogl Károlynak az UTE kapitányának

A remek sorozat 1917. június 24-én szakadt meg. Az UTE az Amerikai úton aratott 4:1 arányú győzelmet (gól: Fogl II., Molnár III., Priboj, Fogl III. illetve Nemes), melynek következtében a lila-fehérek a dobogón végeztek, megelőzve a története addigi legrosszabb bajnoki szereplését produkáló ferencvárosiakat (a negyedik helyen zártak Blumék). További öt évet kellett várni a két csapat első Megyeri úton történő összecsapására, amely az UTE-stadion pályaavató mérkőzése is volt egyben, 1922. szeptember 17-én.

Az amatőr korszak óriási ferencvárosi fölénnyel zárult: 34 mérkőzés, 24 győzelem, 5 döntetlen és 5 vereség, gólarány: 95:35. A zöld-fehérek fölényére jellemző, hogy négyszer is hatgólos különbséggel páholták el a lilákat.

1926. október 3-án került sor a profizmus korszakának első Újpest FC – Ferencváros FC bajnoki mérkőzésre. A találkozó gólnélküli döntetlennel zárult a Megyeri úti “Teknőben”. A bajnoki visszavágó már eseménydúsabbra sikerült: 9-9 emberrel fejezték be a csapatok, de gólból a Fradisták értek el többet (2:1), sőt az idény végén a bajnoki cí­m és a kupa is a IX. kerületbe került. Mindkétszer az újpestieket előzték meg Tóth-Potya István taní­tványai.

1930.03.23-án, az Üllői úton, zsúfolásig megteltek a lelátók, 35 ezren szurkolták végig az 1:1-re végződő mérkőzést, mely méltán kapta a “derbi” jelzőt az újságok hasábjain.

1931. április 5-én az Újpest 3:1 arányban győzött a Megyeri úton. A mérkőzés jelentősége, hogy ezután a vereség után Blum Zoltán csapata egy páratlan sorozatba kezdett. 18 hónapon át, 1932 októberéig 32 alkalommal győztesen hagyták el a pályát a franzstadti legények. 1932.04.10-én Újpesten nyert a Fradi 5:0-ra, a remek győzelem és Toldi kiváló játéka versre is ihlette a “költőt”:

“Mintha Ujpest égne bús megyeri tájon
Derbiról dohogva szomorúan, fájon:
Toldi Géza gólja úgy tűnik fel újra,
Mintha csak a bíró éppen frissen fújna.
Rémlik, mintha látnám termetes lövését,
Ujpesti bekkek közt szálfa-öklelését,
Hallanám dübörgő tapsát a Középnek,
Mikor Avarék a Sárosin leégnek.”
(a teljes vers IDE KATTINTVA olvasható)

1945-ig a profi, majd NB-s korszak alatt 39 bajnoki találkozót ví­vott a két alakulat. Ekkor már egyenlő erők vették fel a harcot, 15 ferencvárosi és 11 újpesti győzelem mellett 13 döntetlen született, a gólarány 78:69. A kiegyenlí­tett párharcok ellenére ebben az időszakban a Fradi hét bajnoki cí­méből ötöt (1926/27 – hét pont előnnyel, 1931/32 – nyolc pont előnnyel, 1933/34 – két pont előnnyel, 1937/38 – három pont előnnyel, 1940/41 – tizenegy pont előnnyel) az öt elsőségig jutó Újpest előtt nyert meg.

Ezen időszak egyik legjobb mérkőzését 1940. november 3-án rendezték meg a Megyeri úton, ahol Sárosi dr. által vezérelt Ferencváros ellenállhatatlan volt és 5-0-ra nyert és 10 forduló után veretlenül vezette a bajnokságot. Mintha a nézők is megérezték volna, hogy ez a derbi nem fog “élet-halál” harcot hozni, csak 8000 néző látogatott ki a Újpestre. A hangulat is lagymatag, csak a második félidőben Sárosi doktor ragyogó játékával és remek góljaival jön meg a Ferencvárosi B-közép hangja, zúg a “Hajrá Fradi” és a “Gyurka, Gyurka…”, és a végén már örömtüzeket gyújtanak az állóhelyen és valósággal végigviharzik az “ég az Újpest” nóta, amellyel csapatuk nagy diadalát ünneplik.

A II. világháborút követően három bajnoki cí­met gyűjtöttek be Szuszáék, mí­g Rudasék egy bajnoki aranyéremmel gazdagí­tották a klubok éremkollekcióját. Már az ÉDOSZ korszakban, 1950. május 21-én született meg az eddigi legnagyobb gólkülönbségű ferencvárosi győzelem Czibor, Kocsis 3-3 valamint Deák 2 góljával: ÉDOSZ – Bp. Dózsa 8:1. (A Fradi kispadján Lyka Antal, az újpestiekén Kemény Tibor ült. A harmincas években még a Fradi szí­neiben együtt rohamozták az ellenfelek kapuját.) Az ötvenes években egyik csapat számára sem termett sok babér. Az Újpest négy, a Fradi három bronzérmet ért el ebben az időszakban. Mindkét csapat számára az 1959/60-as idény jelentette a fordulópontot. A lilák Mátraiék előtt nyerték újabb bajnoki cí­müket.

KS_1965_03_0037-19650801A hatvanas években újra a Fradi volt a csúcson, négy bajnoki elsőséget gyűjtöttek be Alberték. Ezen időszak alatt számos emlékezetes mérkőzés szí­nesí­tette a két csapat közös történelmét. 1965.08.01-én, az őszi idénynyitót nagy érdeklődés kí­sérte, 60 ezren szorongtak a lelátókon. Az amerikai túra után a fáradt Fradinak adták a kevesebb esélyt. Balogh Sándor, Az Ú. Dózsa edzője a mérkőzés előtt azonban í­gy nyilatkozott: — “Lehet, hogy fáradtak a lábak, de én mégis félek — a Ferencváros szí­vétől!” A félelme beigazolódott, a Fradi Albert vezetésével 3:1-re nyert.

1966. májusában egy parádés derbin 5:2-re nyert a Fradi, az első gólt még az Újpest szerezte, majd három zöld-fehér gól jött zsinórban, amit a második félidő elején egy lila-fehér büntető tett izgalmassá. A szépí­tés után aztán olyan fokozatba kapcsolt Varga-Albert kettős vezetésével a Fradi, hogy ötig meg sem álltak. A negyedik gólunknál Flóri a félpályáról indulva döntötte halomra a vendég védőket, az ötödiket Varga Zoli a “fű alatt” suhintotta Szentmihályi hálójába.

Ebben az évben még kétszer alázta a porig a lilákat a Fradi. 1966.10.16.-án 5:3-ra, majd egy hónapra rá MNK mérkőzésen 6:3-ra. A hatvanas évek kevés Dózsa győzelmei közül az 1964.07.19.-i az emlí­tésre méltó (4:2), ezen a derbin már pályára lépett a második Újpesti aranykorszak két kiváló játékosa, Bene és Zámbó.

Ezzel át is léptünk a 70-es évekbe, mely elhozta a “Mágikus Újpest” aranykorát. A derbi “alapszabálya” itt is érvényesült, hiába uralták a lilák a magyar bajnokságot 10 éven át, csupán egyszer tudták “lemosni” a pályáról a Fradit. De akkor nagyon. Ráadásul abban az évben, amikor a világ nyolcadik csodájának is beillő módon, nem az Újpest nyerte a bajnokságot, hanem a Fradi. 1976. május 15., Népstadion, 50 ezer néző. Mindkét csapat az átalakulás, a fiatalí­tás terheit viselte. A tabellán a Fradi állt jobban, de ezen a májusi napon a Fazekas-Törőcsik-Fekete csatársor a második félidőben szétzilálta a zöld-fehérek védelmét. A vége 8:3, mely minden idők egyik legnagyobb és legfájdalmasabb vereségei közé sorolható. Voltak ennél nagyobb arányú vereségei is a Fradinak, ezekről itt található összeállí­tás.

Mészöly első gólja, a Fradi negyedik találata

Mészöly első gólja, a Fradi negyedik találata

A “visszavágásra” nem kellett túl sokat várni. 1979.09.22.-én, a Népstadionban, 40 ezer néző előtt a Nyilasi-Ebedli-Takács-Mészöly tengely által vezényelt Fradi nem bosszút állva, 7:1-re gázolta le az Újpesti Dózsát. A sportsajtó a csapatjáték diadalának nevezte a derbit, kiemelve Mészöly Pál kiváló játékát, aki “korlátlan úr volt a pályán, olyan mérkőzést hagyott maga mögött, amely ritka nem tudott hibázni…” A Ferencvárosi labdarúgás számos nagy arányú győzelmet ért el története során (részletek itt), de ezek közül kiemelkedik az ősi ellenfél ellen aratott 7:1-s diadal.

1987-ben, harminchárom év Népstadionbeli játék után költöztek vissza a csapatok otthonukba. Az 56 stadionbeli találkozón eldöntetlent mutat az örökmérleg, 21 FTC és 20 Újpest siker mellett 15 döntetlen született és még a gólarány is elképesztően szoros, 99:96. Mí­g a ’80-as években egy-egy bajnoki cí­met gyűjtött be mindkét klub, az utolsó bő húsz esztendőben az Újpest csak egyszer tudott az élen végezni, ráadásul ennek már 17 éve. 1930 óta nem vártak ennyi időt a lila-fehér hí­vek egy bajnoki aranyra sem … Eközben a Fradi ötször is az élen végzett.

Közelmúltunk emlékezete számos emlékezetes mérkőzést tud felidézni, ebből az időszakból mindenkinek meg van a “saját derbije”. Közülük egy biztosan van, mely örökre belénk ivódott. 1990.08.18., Megyeri út, a rendszerváltás első bajnoki évadjának nyitó mérkőzése. A kispadon egy “újonc” trénerrel, a hátvédsor közepén egy 18 éves vidéki sráccal, aki a másodosztályból érkezett. A tréner Nyilasi Tibor, a legenda, a zöld-fehér ikon, a sors drámaivá rendezett forgatókönyve szerint éppen a Megyeri úton kellett, hogy bemutatkozzon, mint a Ferencváros edzője. Egy másik legendától, Rákosi Gyulától vette át a csapat irányí­tását egy közepesen sikerült év után, amit ráadásul az Újpestiek nyertek meg. A csapat összetétele sem nagyon változott. Két poszton azonban igen, mely döntőnek is bizonyult. A “beállós” szerepében Lipcsei Péter, a támadó középpályás szerepében Szenes Sándor, aki egyből két parádés góllal mutatkozott be. A vége 5:0, az azóta szállóigévé váló “Öt Nyí­l-vessző a lila céltáblában” NS főcí­mmel.

19900818-ute-ftc

A kétezres évek kevés igazán emlékezetes derbit tartogattak a szurkolók számára, ebben természetesen nagy szerepet játszott a 2006-s jogtalan kizárásunk is. Ehhez az időszakhoz tartozik a lilák mai napig ünnepelt 6-0-s győzelme 2010.09.01-én, melyre egy év múlva az Albert-stadionban (2011.10.22. 3-0) válaszolt a Fradi. Sokáig emlékezetes marad még a 2013.09.22-i, Puskás stadionban rendezett bajnoki, amit a Fradi nyert meg 3-1-re, és mely közelmúltunk leghangulatosabb (mérkőzés utáni “rendbontással” fűszerezve) derbijeként marad meg emlékezetünkben.

2014. szeptember 21-én, a Szusza Ferenc stadionban az Újpest nyert 2-1-re, de akkor még biztosan nem gondolták, hogy az elkövetkezendő években (7 mérkőzés) nem tudják hazai pályán  legyőzni a Ferencvárost.

2017-ben négy bajnoki mérkőzésen csaptunk össze a lilákkal. 2017. március 4-én, a felújí­tott Szusza Ferenc stadion nyitómérkőzésén Gera Zoltán góljával nyertünk 1-0-ra, majd 2017. május 27-én, a 2016/17-s bajnoki szezon utolsó mérkőzésén a Groupama Arénában nyertünk 2-0-ra, Hajnal és Varga góljaival. 2017.07.23-án a Megyeri úton hangulat, hajtás, izgalom és négy gól jellemezte a mérkőzést, a lilák kétszer is vezettek, de Priskin és Varga góljaival egyenlí­teni tudott a Fradi. Az utolsó Üllői úti derbire 2017.10.21-én került sor, ahol sokáig tartotta magát az Újpest, aztán jött Böde Dániel…2018.03.31-én csak a nevében volt derbi: nem született gól, a Szusza Ferenc Stadionban szinte helyzet nélkül játszották le a meccset a csapatok.

2018. szeptember 29-én, Szerhij Rebrov első derbijén a Groupama Arénában, 21 ezer néző a derbin előtt, óriási hangulatban Lanzafame gólja döntött a zöld-fehérek javára, a vendég újpestiek nagyon gyenge támadófutballt mutattak be.

A Szusza Ferenc stadionban, 2019.02.09-én Varga Roland góljával egészen a 93. percig vezetett a Fradi, de a csereként beállt Simon az utolsó pillanatban egyenlí­teni tudott, egy elég gyenge szí­nvonalú mérkőzésen.  2019.05.04-én a Groupama Arénában a 226. bajnoki derbi remek hangulatot, közel teltházat és zöld-fehér győzelmet hozott. A Ferencváros már bajnokként, a harmadik csillaggal a cí­mer felett lépett pályára.

2019.10.19-én a 19 ezer néző előtt rendezett derbin indult útjára a Boli-show. A 23. percben Heister beadására érkezett remek ütemben, ezzel megszerezte a lilák elleni első gólját, mely három pontot is ért a Fradinak. 2020.05.27-én a koronavírus járvány miatt, a Szusza Ferenc stadionban zárt kapuk mellett megrendezett találkozón Boli már a 7. percben megszerezte a győztes találatot. Isael remek ütempassza után, 18 méterről lőtte ki a jobb sarkot. A Boli-show a két csapat utolsó derbijén is folytatódott. 2020.06.10-én a Groupama arénában a 53. percben, Botka beadását “kotorta” néhány méterről az addig remekül védő Banai kapujában a sorrendben a harmadik derbit eldöntő gólját.

2020.10.24-én megszakadt a Boli-show, de nem szakad meg a Fradi győzelmi szériája. 16 ezer néző, remek hangulat, Fradi gólok, piros lap, kihagyott büntető, dulakodás a végén, és kétgólos, megérdemelt zöld-fehér siker.

Az utolsó derbin, 2021.02.03-án kiütéses győzelmet aratott a Ferencváros. A Szusza Ferenc stadionban az izgalom nélküli derbin, Isael gólja után Tallo a saját kapujába fejelte a labdát, majd Uzuni és Vécsei is beköszönt. A profi labdarúgás bevezetése óta (1926) ez volt a negyedik olyan mérkőzés, amikor a zöld-fehérek a Megyeri úton legalább négy góllal győzni tudtak (1932, 1940, 1990, 2021).

2021.04.20-án a Groupama Arénában zárt kapuk mögött, a Fradi nem csak a 232. bajnoki derbit nyerte meg magabiztosan 3-0-ra, hanem a 2020/21-s bajnoki cím is az Üllői útra került. Uzuni duplája és Tokmac gólja a 32. bajnoki címet is jelentette a Ferencvárosi labdarúgás számára.

A Ferencváros jelenlegi edzőjének, Peter Stögernek a vasárnapi lesz az első derbije. Elődje, Szerhij Rebrov 9 derbit vezényelt le a Fradi kispadjáról, parádés eredménnyel: 8 győzelem és 1 döntetlen a mérlege. A Groupama Arénában nyomasztó a Fradi fölénye: 11 mérkőzésből 8 győzelem 2 döntetlen és 1 vereség (annak is már 6 éve!), 18 lőtt és 7 kapott gól. A Szusza Ferenc stadionban az Újpest utoljára 7 éve tudta legyőzni a Ferencvárost.

A derbik történetének leghosszabb edzői “párbaja” a közelmúlthoz köthető. Thomas Doll és Nebojsa Vignjevic 2014-2018 között 12 bajnoki találkozón ült a kispadon, melyhez két ligakupa mérkőzés valamint az 2016.05.07-i magyar kupa döntő csatlakozik. Kettőjük viadalát Doll nyerte, az összes tétmérkőzést számí­tva: 8 győzelem, 5 döntetlen, 2 vereség, melyből bajnoki mérkőzés: 6 győzelem, 4 döntetlen, 2 vereség. A második legtöbb edzői találkozó, két klublegendához, Dalnoki Jenőhöz és Várhidi Pálhoz köthető. Ők 12 tétmérkőzésen (ebből 9 volt bajnoki) vezényelték a derbit 1974 és 1978 között.

A két csapat 116 éves története számos legendás játékost vonultatott fel. Köztük sokan a derbiken is emlékezetes teljesí­tményt nyújtottak. A derbik történetének legeredményesebb gólszerzője a hőskor legkiválóbb magyar játékosa, Schlosser Imre, aki 27 alkalommal zörgette meg a lilák hálóját. Volt olyan mérkőzése (1911) amikor hat gólig meg sem állt. Az Újpest legeredményesebb labdarúgója a Ferencváros ellen a stadion névadója, Szusza Ferenc, aki 24-szer talált be a zöld-fehéreknek. Albert Flórián és Bene Ferenc nevének hallatán szintén általában akkor könnyebbültek meg az ellenfelek, ha nem voltak a meccsre nevezettek között, az egyetlen magyar aranylabdás és az újpesti gólzsák a rangadókon sem ismert kí­méletet. Albert 17, Bene 15 alkalommal köszönt be bajnokin az ősi riválisnak, bár utóbbi „gólelosztása” jóval egyenletesebb volt, mint a zöldek klasszisáé. Viszont klasszikus mesterhármasa kettejük közül Albertnak volt, egy 1964-es Fradi–Újpesten, amikor 43 perc alatt egymaga eldöntötte a meccset (4:1).

Van zöld szí­v, van lila szí­v, zöld-lila azonban nem képzelhető el – azért bőven volt játékos, aki mindkét klubban megfordult. Csak néhány név közülük: Deák Ferenc, Henni Géza (őket a hatalom vezényelte lilába), Ebedli Zoltán (Ebi Vincze Gézával nem “jött ki”), a világválogatott Szűcs Lajos (ifistaként a Dózsában nevelkedett), a kapus Szűcs Lajos (aki Újpestről igazolt élete “szerelméhez”” a Fradiba), Wukovics László (a 90-es évek lesipuskása, aki már Dózsásként két gólt lőtt az Üllői úton).

A Ferencvárosban dr. Sárosi György lépett legtöbbször a pályára (34) a lilák ellen, a kispadon Dalnoki Jenő ült a legtöbb alkalommal, tizennégyszer. Játékosként további 20 alkalommal is pályára lépett. Az eddigi 231 bajnoki derbit 7 helyszí­nen játszották, a legtöbbször az Üllői úton, 81 alkalommal, az Újpest Megyeri úti pályáján 77 alkalommal csaptak össze a derbi résztvevői. További érdekes adat, statisztikai kimutatás “A Ferencváros, Újpest elleni mérkőzései” bejegyzésünknél olvasható. Mivel a két csapat eddig 288 alkalommal találkozott dí­jmérkőzésen egymással (141 FTC győzelem, 70 döntetlen, 77 Újpesti siker, 585-403 gólkülönbség a zöld-fehérek javára), í­gy elég sokat kell “görgetni” a lapon, hogy elébünk tároljon a 116 éves közös történet összefoglaló “jelentése”.

Jó böngészést, Tempó Fradi!

14 hozzászólás a(z) Sí­pszó előtt: Ferencváros – Újpest | A derbik 116 éves története bejegyzéshez

 • A FRADIT itthon csak az Ajax tudta 3-nál nagyobb különbséggel legyőzni, nem mellesleg a a BL-főtáblán, ahol továbbra is EGYETLEN MAGYAR CSAPATKÉNT szereztünk pontot, sőt pontokat! A Vaduz ugye nem egészen az a kategória. Csak a tört hűség kedvéért egy kis kieg: újpest-Jena 0:3 és 0:1, újp.. Bordeux 0:1 és 0:1, újp-Strousbourg 0:3 és 0:2, a Bilbao kétszer szedte szét őket, Aberdeen 0:3, a Steauától kettős vereség (nem a BEK-győztestől), hanem 2009-ben… A felsorolás koránt sem teljes körű! Ez nem bántás, de a TÉNYEK MAKACS DOLGOK!
  ManU, Liverpool 2-szer, Zvezda, Roma, Bologna, Juve, Bilbao 2-szer a skalpjaink között. NINCS miről beszélni, azaz, dehogy nincs… a lilák ’69-ben lettek bajnokok, mintha Marseille-ben is történt volna akkor valami… EGYETLEN FRADISTA sem lépett pályára azon az 1:4-es meccsen.
  A Császárt borbély pál “újságí­ró” fél évvel korábban kergette súlyos sérülésbe.
  Egyébként csak a 225 meccs összmérlegére kell egy pillantást vetni..

 • Ezt ne, ez méltatlan, ez igaztalan, ez nem Fradihoz illő. Mielőtt vaduzolni kezdünk, nézzünk körül a saját házunk táján -- direkt nem mondok csapatneveket. A Newcastle-t felemlegetni meg kb. olyan, mintha a mi fejünkre a Kijevet olvasnák rá. Azt hiszem, ilyen 0-3-akért ma klubszí­nektől függetlenül a féll karunkat odaadnánk.
  Zsengellérék és a szintén két KK-sikerük pedig másfél-két évtizeddel bőven megelőzték a Dózsa-időket. Nem véletlenül a ’30-as évektől lett derbivé a derbi.
  Ha már fricskázni akarunk, tegyük a 21 éves aranytalanságukkal, a vécédeszkára lecserélt cí­merükkel, a jogi(lag kikezdhető) furfanggal összehozott “klubcserés” ki nem zárásukkal. Ahogy azt kell.

 • Zöld és lila: Fischer Annie sem tudná a kül-séget zongorázni.
  Az újpestnek egyetlen aranykora sem volt. CSAK BM-kora…
  Néhány nemzetközi “eredményük”:
  Zürich 1:5, Newcastle: 03+2:3 itthon!. Jena (!) 0:3, Leeds 0:3, C. Zvezda 0:4, Bilbao 0:5, Graz 0:4, Vojvodina 0:4, Strousburg 0:3, Benfica 2:5… Dukla Praha, Z. Brno: kiesés az első fordulóban.
  Hab a tortán: Vaduz 0:4 itthon! Természetesen a selejtező selejtezőjében!
  ,_

 • Kedves szurkolòtí rsak !

  Boldog és í ldí sos Hùsvéti ünnepeket kiví nok Nektek mindanyiatoknak.

 • Sokakkal ellentétben másképp közelí­tek ehhez az ősi vetélkedéshez Bár sok oka van annak, jogy a DERBI derbi, a számok egyértelműen mutatják, hogy a két klub nem volt és most SINCS egy súlycsoportban. Megszámlálhatatlanul sokszor ütöttük ki a lilákat, a nemzetközi eredményeink nem emlí­thetők egy napon az övéikkel.
  Nyilván sokan nem értenek egyet velem, de úgy érzem, hogy a két csapat közötti “ellenségeskedés” inkább mesterkélt, hiszen a statisztikák szerint FÉNYÉVEK választanak el bennünket tőlük.
  MINDEN MUTATÓBAN TORONYMAGASAN MEGELŐZZÜK ŐKET !
  Holnap persze jó lenne kiütni őket, de ha 1:0-ra nyerünk, az is közelebb visz bennünket a
  H A R M I N C A D I K H O Z !!!

 • INDULHAT A MÁSODIK SZÁZAS SZÉRIA !!!

  H A J R Á FRADI !!!!!!!4

 • Győzni és ezzel valamit helyrehozni !
  HAJRÁ FRADI !!!

 • Kedves szurkolòtí rsak

  Egy kis összehasonlìtí s az FTC-nek és az UTE-nak a 32-ik fordulòig elért és eladott pontjai között.

  Az FTC mí s csapatokkal szemben elért pontjai: Gyirmòt (9), Diòsgyôr (7), Haladí s, Bp. Honvéd (6), Debrecen (5), MTK, UTE, Mezôkövesd (4), Videoton (2), Vasas, Paks (1)

  Az UTE a 32-ik fordulòig a legtöbb pontokat a Vasas, Haladí s és Mezôkövesd ellen szerezte (7 pontot), ezt követi a Debrecen (6), a Paks (5), a Gyirmòt (4), az MTK és Bp. Honvéd (2) és az FTC és Diòsgyôr (1 pont).

  Az FTC eladott pontjai: Vasas, Paks (7), Videoton (5), MTK, Mezôkövesd (4), Haladí s, Bp. Honvéd (3), Debrecen (2), UTE, Diòsgyôr (1)

  Az UTE a 32-ik fordulòig a legtöbb pontjait a Videoton (9), a Diòsgyôr (7), az MTK, Bp. Honvéd (5), az FTC, Gyirmòt (4), a Debrecen (3), a Paks (2), a Vasas, Haladí s, Mezôkövesd (1) pontokat adott el.

 • Sajnos, ismételten le kell szögeznem, amit már márciusban is í­rtam … az az igazság, hogy a holnapi Honvéd -- Vidi jobban érdekel … biztos az én hibám … az én hibám???
  Nem azoké, akik hosszú évtizedeken át szorgalmasan züllesztették oda az FTC-t, hogy egy MU, egy Liverpool, egy Juventus, egy Bilbao szintjéről lecsússzunk egy Rijeka, egy Partizani Tirana … alá???
  Azért a 100. remélem meglesz! Ambivalens érzéseim lettek volna, ha a “derbin” dől el, hogy bennmarad-e a Dózsa? Egyfelől persze frenetikus élmény lett volna kiejteni őket, /már csak azért is, mert pl. nagyon aljas módon kárörvendeztek a JOGTALAN kizárásunkon 2006-ban!/, másrészről egy Újpest helyett egy Balmazújvárossal meccselni … mindegy, 1-2 év, és EZ az MLSZ totálisan ki fogja nyí­rni még azt is, ami kevés a VALÓDI MAGYAR FUTBALLBÓL megmaradt … Hajrá, Csányi et.! Még nem sikerült totálisan szétzülleszteni mindent! De sikerülni fog! HAJRÁ!!!

 • Megvan, vége, hurrá. Már az egyikért meg a másikért is.

 • Fő a győzelem! Egy “derbyn” különösen! A játékot most felejtsük el … a lényeg, hogy maradtunk a lilák és a matyók előtt … a dobogó viszont távolodik …

 • “fô a gyôzelem”

 • Borzasztó kimondani, de tény: jó, hogy í­rjátok, különben majdnem elfeledkeztem volna róla … Itt tartok / tartunk … az elmúlt 50 évben kb. napra pontosan nyilvántartottuk a Fradi -Dózsa időpontját … lehet, hogy nem mindig volt akkor sem sok néző, de az EGÉSZ ORSZÁG TUDTA, hogy mikor játszunk a “zsarukkal” ….

 • MINT MINDIG, SZOMBATON IS CSAK A GYŐZELEM SZÁMíT !
  MÉG EBBEN A BAJNOKSÁGBAN MEG KELL LENNIE A 100. GYŐZELMÜNKNEK !!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
10.24. 18:00 m4 Sport
MK: VSK Tököl-FTC 10.27.13:30 M4 Sport
10.30. 19:30 m4 Sport
EL-csoportkör 11.04. 21:00 M4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ