Sípszó előtt: Ferencváros – Mezőkövesd Zsóry

sipszo-elottSzombaton a 2019/20-s bajnoki szezon záró fordulójában, a 14. bajnoki mérkőzésünket játsszuk a Mezőkövesd ellen, a Groupama Arénában.

Mivel a szombati ellenfelünk ellen alig léptük túl a “bűvös” tízes bajnoki mérkőzésszámot, így ennek ismeretében a bajnoki beharangozó inkább egy rövid felsorolás (az is a közelmúltunkból), és nem egy nosztalgikus emlékezés. A Ferencvárosi labdarúgás 120 éves történetében közel 50 olyan csapat szerepel, akik ellen tíz, vagy tíznél kevesebbszer léptünk pályára bajnoki mérkőzésen. Azt persze előre még nem tudni, hogy mit hoz a jövő, de ahhoz több évet el kell tölteni az NB1-ben a Mezőkövesdnek, hogy ők is csatlakozzanak azon csapatokhoz, akikkel van számottevő közös múltja a Ferencvárossal. Addig meg nem tehetünk mást, mit bemutatjuk a sárga-kékeket és megnézzük az adattárunkban, hogy a bajnoki mérkőzések mellett még milyen tétmérkőzésen találkozott egymással a két csapat.

Az eddig 13 bajnoki mérkőzés Ferencvárosi mérlege: 8 győzelem, 3 döntetlen és 2 vereség, 23 lőtt és 13 kapott gól.

W_ftc-mzsoryMezőkövesden az 1900-as években több sportegyesület is működött, a Mezőkövesdi Munkás Sportegyesület 1975. január 31-én alakult meg labdarúgó, sakk, ökölvívó, kézilabda, atlétika, illetve röplabda szakosztállyal. 1990ˆ’ben az MMSE neve Mezőkövesdi Sport Egyesületre (MSE) változott, majd 2012-ben Mezőkövesd Zsóry SE nevet vette föl. Az egyesület saját gazdasági társaságot is alapított, amely a profi felnőtt csapatot, illetve több utánpótlás csapatot működtet. A sárga-kékben szereplő vendégek 1996-ban jutottak fel az NB3-ba, majd 2007-ben az NB2-be (az első évben ki is estek, de után egyből visszajutottak). Megnyerve a 2012/13-s bajnokságot jutottak fel az első osztályban, ahol egy szezont töltöttek (15. helyen végeztek), majd a 2015/16-s bajnokságban elért 2. helyüknek köszönhetően jutottak vissza a legmagasabb osztályba.

A vendégek első NB1-s szezonjának első mérkőzésén 2013. november 26-án, a Puskás-stadionban 1-1-et játszott a két csapat, majd 2014. május 3-án győzelemmel ünnepeltük a Ferencváros 115. születésnapját. Busainak a 29. percben fejesével nyertünk 1-0-ra, egy két kiállítást is hozó kemény mérkőzésen. Ezen a találkozón már Thomas Doll ült a Fradi kispadján.

A következő bajnokira 2016. augusztus 21-én került sor, első alkalommal a Groupama-Arénában. A 2-2-re végződő találkozón elképesztően sok helyzetet puskázott el Thomas Doll együttese – meglett az eredmény, mert bár vezetést szerzett, utána rengeteg helyzetet elpuskázott, í­gy a végén még az egy pontért is küzdenie kellett.

A negyedik bajnoki mérkőzés hozta meg a Mezőkövesd első győzelmét a Ferencváros ellen, 2016. december 3-án. Hiába küszködött a Ferencváros és támadott többet, a mezőkövesdi védelem remekül állt a lábán, és mivel két gólt is összehoztak a hazaiak, megszerezték a győzelmet az NB I 18. fordulójában. A Mezőkövesd ezzel folytatta remek sorozatát, szervezett védekezésével megoldhatatlan feladat elé állí­totta a zöld-fehéreket.

Az 5. bajnokira 2017. április 29-én került sor a Groupama-arénában, ahol 10 perc alatt eldőlt a három pont sorsa. Böde vezetésével nyert a Ferencváros,  Dani duplázott, valamint gólpasszt jegyzett.  3-0 után a Kövesd erejéből csak szépí­tésre futotta.  2017.07.30-án, a 6. bajnoki mérkőzésre az Üllői úton került sor, ahol Fradi-K.O.-t ünnepelt a közönség, Moutari és Varga Roland duplázott, Böde is betalált, a zöld-fehérek gyakorlatilag fél óra játék után eldöntötték a három pont sorsát a Mezőkövesd ellen. A 7. bajnokin is Fradi győzelem született. 2017.10.28-án, Mezőkövesden a Böde Dani góljával gyűjtöttük be a három bajnoki pontot. Az akkori győzelem azt is jelentette, hogy az Újpesten botló Videotontól átvettük a vezetést, a 2017/18-s bajnoki idényben először.

2018.04.07-én a Groupama-arénában, Böde, Varga és Georgijevics hármat vágott az FTC a Kövesdnek, így a szezonbeli harmadik bajnokiján sem kapott gólt a Mezőkövesdtől. A magabiztos győzelem ellenére komótosan, körülményesen futballoztak a zöld-fehérek, a vendégek az első fél órában három-négy gyors ellentámadást vezettek, és ha ezek közül akár csak egyet is pontosabban fejeznek be, vezethettek volna a Groupama Arénában…Ehelyett ferencvárosi kiütés lett a vége.

2018.08.25-én Mezőkövesden, Szerhij Rebrov első mérkőzésén sokáig úgy tűnt, hogy a Mezőkövesd Zsóry pontot szerez a Ferencváros ellen a labdarúgó NB I 6. fordulójában. Mezőnyben egyenrangú ellenfélnek is mutatkoztak Kuttor Attila tanítványai, de amikor már senki sem számított rá, jött Böde, és góljával győzelemhez juttatta a Ferencvárost.

2018.12.08-án  a Groupama-arénában az év utolsó bajnoki találkozóján Lanzafame duplázott, vezetettünk már 2-0-ra és 3-1-re is, a vége mégis izgalmasra sikeredett.

2019.04.13-án, “Bőle jött, lőtt és győzelemre vezette a Fradit Mezőkövesden. A szünetben Drazsics villanásával még a házigazda vezetett, de sorozatban hetedszer is nyertek a fővárosiak.”

2019.09.02-án a Groupama-arénában, az 1-1-re végződő találkozót, az FTC vezetőedzője, Szerhij Rebrov nagyon nehéznek nevezte:

„Az első félidőben jobban kihasználhattuk volna a helyzeteinket, de nagyon jó ellenféllel játszottunk, megérdemelten vannak ott az első háromban. Az első játékrészben jók voltunk a középpályán is, de önök nem látták, hogyan nézett ki a csapat a szünetben az öltözőben. Nagyon fáradtak voltak a játékosok. Én nagyon szeretem az intenzív játékot, de ennyi meccs mellett nem lehet ilyen intenzitást elvárni a játékosoktól.”

A két csapat párharca 2020.02.22-én érte el a “csúcspontját”. A Mezőkövesd az első félidői remek futballjával és az azt követő jó védekezésével 3–0-ra megverte odahaza az éllovas és címvédő Ferencvárost a labdarúgó NB I 22. fordulójának rangadóján.

Az eddig 13 NB1-s mérkőzés mellett még 2 alkalommal találkoztunk a Mezőkövesddel az NB2-ben (2 győzelem, 6-0 gólkülönbség) és 2 alkalommal a magyar kupa (1994-ben) keretében léptünk tovább 2 biztos győzelemmel (5-1, 10-0). Ha minden tétmérkőzést összevetünk, akkor már kedvezőbb a kép: 12 Fradi győzelem, 3 döntetlen és 2 Mezőkövesdi siker, 44-14 gólkülönbség a zöld-fehérek javára. Bajnoki mérkőzésen a Groupama-arénában eddig 6 alkalommal mérkőztünk meg a kövesdiek ellen, ebből 4 győzelem és 2 döntetlen a mérleg. Mezőkövesden eddig 6 alkalommal vendégeskedtünk: 4 győzelem és 2 hazai győzelem a mérleg.

A 12 eddigi közös bajnoki mérkőzésünkből 7 alkalommal  Thomas Doll ült a Fradi kispadján. A német trénert váltó Szerhij Rebrov éppen Mezőkövesden (2018.08.25), győztes meccsen ült először a Fradi kispadján. A mesternek szombaton lesz a 6. mérkőzése Kuttor Attila dirigált Kövesd ellen. Az eddig mérlege: 3 győzelem, 1 döntetlen és 1 vereség.

Az eddigi 23 bajnoki gólunkból Böde Dani hatot, Varga Roland négyet, Lanzafame kettőt szerzett.

A két csapat mérkőzéseiről részletesen a “Ferencváros Mezőkövesd elleni mérkőzésen” bejegyzésünkön keresztül olvashattok.

Jó böngészést, Tempó Fradi!

5 hozzászólás a(z) Sípszó előtt: Ferencváros – Mezőkövesd Zsóry bejegyzéshez

 • A tucat-NB1 nagyjából féltucatnyi csapatának és településének egyike, ahová egy normális világban úgy július elején hí­rverő meccsre kéne utaznunk, majd 8-10 gól után közös bográcsgulyásozással búcsúztatni a falunapot.

 • A Mezôkövesdel lesz a Magyar Labdarùgí s fejlôdésének fellegví ra ?

  Valohogy ilyesmit olvastam egy évvel ezelôtt.

  Még meg arra éreztem az egyik hozzí szòlí somban ihletve, hogy viccelôdjek ezen.

  Jelenleg azonban nem sereghajtòk, hanem a sereg hajtja ôket. Ez minden esetre arra mutat.

  50 év mùlva többet tudunk majd, hogy be ví ltak-e a remények, vagy sem.

  • Dehogy lesz. Gyökértelen, kispályás aprótelepülések akarnokai, a magukat ökörré felfújó népmesebeli békák játszótere lett a magyar futball, akik ahelyett hogy a nagyok keze alá dolgoznának a helyi tehetségek felkutatásával, most maguknak nyúlják le az irracionális nagyságrendű pénzeket, mindenféle eredmény nélkül. És hozzáteszem, mindenféle érdeklődés nélkül, mert hát egy tizen-ezres város futballja a csúcsminőséggel is jó, ha két-háromezer ember figyelmét felkelti. így meg…

 • Eddig alakul, mint púpos a prés alatt … végre Bödinho is talált egy góllövő cipőt … essenek már ki ezek a senkinek sem kellő matyók! Semmi bajom velük, de évtizedeken át jól elvoltak az NB III-ban is, az való nekik. Ha ész is lenne a sportirányí­tásban, nem csak “érzelem” (ANYAGI érzelem), akkor a matyókövesd maradna annak, ami volt évtizedeken át … legyen egy jó nevelőegyesülete a DVTK-nak … nyilván a DVTK sem a szí­vem csücske, de azért mennyire más egy Fradi -- Diósgyőrre készülni, mint egy Fradi -- Zsóry Fürdőre … vicc … nincs elég baja a magyar futballnak? Majd még jön Kisvárda is, Debrecenben játszva a meccseit … ha a Lokira 2000 ember megy ki, a tirpákokra mennyi fog??? SZÉGYEN ÉS GYALÁZAT, hogy egy ILYEN klub az NB I-ben virí­that … ez ugyanaz a politikai akarat, mint az ’50-es években a Sztálin Vasmű, a Komló, a Dorog, a Bőripari DSE (ha valaki még emlékszik erre a klubra), a Bp. Előre, a Vasas Izzó … hányinger … a kutyát sem érdekli, hogy ezek a klubok a kutyát sem érdeklik??? És, ha ez a Tállai is megy a levesbe (a politikában semmi sem örök!!!), akkor a matyók mennek vissza libalegelni a faluvégre???

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

OLDALAK
BL-PlayOff: 09.23. 21:00, M4Sport
5. ford.: 09.26. 17:00, M4Sport
BL-PlayOff: 09.29. 21:00, M4Sport
Novák Dezső
25 ÉVES A BL-SIKER
FOTELSZURKOLÓ