Stadion-jövő a múltból 11. rész

Kommentár nélkül tesszük közzé az elmúlt bő tíz év Üllői út 129. sz alatti stadion építési terveket, esetenként az építés tényének kijelentőmódban történő közlését, annak ütemezési terveit.

2010 – 2011

A McCabe korszak  (2. rész)

A második “… épít – nem épít…” huzavona

♦ ♦ ♦
Változások a zRT és a klub élén is

2010. június 4. – augusztus 17.

Lemondott posztjáról Berki Krisztián, az FTC Zrt. vezérigazgatója. A helyére június 23-án kinevezett Berkes Zoltán alig másfél hónap után, augusztus 5-én állt fel az igazgatói székből. Augusztus 17-én lemondott posztjáról Rieb György, a Ferencvárosi Torna Club elnöke (2007. június 5-től volt e tisztségben), az FTC elnöksége ezután egyhangúlag elnökké választotta Kovács Miklós addigi alelnököt, akit november 2-án négy évre megerősített tisztségében az egyesület közgyűlése.

2010. augusztus 6.

Az új vezérigazgató kinevezéséig Alexander Gerstl viszi a napi ügyeket az FTC Zrt-ben. Gerstl a célokról elmondta: – A csapattól minél jobb eredményt várunk, és szeretnénk jó kapcsolatot kialakítani a szurkolókkal. Az új stadion tervét sem dobtuk ki. Azt tervezzük, hogy a 20-25 ezer férőhelyes aréna egy év múlva már épülhet. Addig azonban az építkezés anyagi hátterét is meg kell oldani. Az előzetes számítások szerint az új stadion mintegy 10-12 milliárd forintba kerül.

♦ ♦ ♦
Lesz új FTC-stadion az Üllői úton, befektetőt keresnek

2010. augusztus 24.

Lesz új stadion az Üllői úton, de hogy egy éven belül megépül-e, az elsősorban az engedélyeztetési eljárás hosszától függ – jelentette ki Alexander Gerstl, a Ferencváros tulajdonosi képviselője, egyben megbízott vezérigazgatója a Magyar Televízió Ma Reggel című műsorában.    A vezető megerősítette: a klub tulajdonosai szeretnék egy éven belül felépíteni az új Üllői úti arénát, amelyhez elmondása szerint az önrész már a tulajdonosok rendelkezésére áll, s most éppen a banki finanszírozásról tárgyalnak több pénzintézettel.

Alexander Gersl hangsúlyozta: magyar befektetőt keresnek a Ferencvároshoz, de hogy kivel, kikkel tárgyalnak, azt titoktartási kötelezettségre hivatkozva nem árulta el. Ugyanakkor egyértelműen tagadta, hogy jelenleg tárgyalnának Demján Sándorral, vagy cégével, a Trigránittal.

Egy éve tárgyaltunk Demján úrral, de akkor sem lehetséges befektetőként, hanem mint egy stadionépítő vállalat fejlesztőjeként, de a megbeszélések eredménytelenül zárultak.

Gersl hozzátette: az új vezérigazgató személye az új befektet kilététől is függ. Olyan vezetőt szeretnének kinevezni, aki az új befektetőnek, és a jelenlegi tulajdonosnak, vagyis Kevin McCabe-nek egyaránt megfelel.

♦ ♦ ♦
Akvizíciós bizottság tárgyal a hazai befektetővel

2010. október 4.

Négytagú “akvizíciós bizottságot” állít fel közösen az Ferencvárosi TC és az FTC Labdarúgó Zrt., a testület feladata lesz, hogy az új hazai befektetővel kizárólagosan tárgyaljon – derül ki a klub és a zrt. hétfői közös közleményéből. Eszerint “a Ferencvárosi Torna Club Kovács Miklós elnök javaslatára Rieb György és Kari Attila elnökségi tagokat javasolja, mint akvizíciós bizottsági tagokat, a labdarúgás részéről Kevin McCabe és Szász András a javasolt személyek az érdemi munka elvégzésére. A végleges döntés várhatóan a jövő heti csúcstalálkozón születik meg”.

Alexander Gerstl, az FTC Zrt. első embere augusztusban úgy nyilatkozott: magyar befektetőt keresnek a klubhoz, de hogy kivel, kikkel tárgyalnak, azt titoktartási kötelezettségre hivatkozva nem árulta el.

Hétfőn Kovács Miklós, Rieb György elnökségi tag és az FTC Labdarúgó Zrt.-t képviselő Esplanade Kft. ügyvezetője, Szász András megállapodott, hogy – az elnök javaslatára – az FTC Rieb György korábbi elnököt delegálja az FTC Labdarúgó Zrt. igazgatóságába. Erről tájékoztatták Kevin McCabe tulajdonost, végleges döntés a jövő héten várható.

2010. október 12.

Az FTC Labdarúgó Zrt. vezetősége sajnálattal tudatja, hogy Kovács Miklós úr, a Ferencvárosi Torna Club elnöke, az általa létrehívott akvizíciós bizottság 2010. október 12. 16.00 órára Kevin McCabe úr részvételével tervezett megbeszélésén nem jelent meg.

Egyidejűleg kételyek merültek fel Kovács Miklós úr akvizícióval kapcsolatos meghatalmazásaira vonatkozóan.

Ezek a körülmények ismételten beárnyékolják az Orangeways és az FTC Labdarúgó Zrt. kapcsolatát és kétségeket támasztanak Kovács Miklós úr igazi szándékaival és megbízhatóságával kapcsolatban.

Az FTC Labdarúgó Zrt. sajnálatos módon kénytelen átértékelni minden kapcsolatát az Orangeways-sel, különös tekintettel az FTC Labdarúgó Zrt. által ingyen biztosított busz pályaudvar és iroda helységek használatát, valamint az Orangeways FTC Labdarúgó Zrt. -vel szemben fennálló, megfelelően dokumentált tartozásának rendezését.

A jelen helyzetben úgy látjuk, hogy az Orangeways és annak vezetője, Kovács Miklós úr leginkább a saját érdekeit képviseli és minél inkább kihasználni igyekszik az FTC Labdarúgó Zrt. által biztosított lehetőségeket.

Ezzel a magatartással az Orangeways a szponzori szerződés céljával ellentétben folyamatosan veszteségeket okoz az FTC Labdarúgó Zrt.-nek.

Az FTC Labdarúgó Zrt. vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt a számára kedvezőtlen helyzetet megszüntesse.

FTC Labdarúgó Zrt.

♦ ♦ ♦
McCabe értékesítené az FTC-t

2010. november 9.

Kevin McCabe, a Ferencváros Labdarúgó Zrt. tulajdonosa kedden bejelentette, hogy részben vagy egészben értékesítené a Zrt. részvényeit. Az FTC közleménye szerint, az angol üzletember elsősorban olyan új, akár nemzetközi üzleti partnert keres, “aki segítséget nyújtana a Ferencváros Labdarúgó Zrt. fejlesztésének következő szakaszában”. McCabe ugyanakkor nem zárkózik el az összes részvény értékesítése elöl sem.

Habár sajnálattal teszem, de elérkezett az idő, hogy értékesítsem érdekeltségemet a Fradiban – részben vagy egészben – és remélem, hogy valaki, aki vagy magyar, vagy erős magyar gyökerekkel rendelkezik, fellép és felelősséget vállal a Ferencváros Labdarúgó Zrt. irányításában – nyilatkozta az angol üzletember.

A tulajdonos a közlemény szerint egy hozzá hasonló gondolkodású befektetőt keres, akit megfelelőnek és méltónak tart az FTC történelméhez és örökségéhez.

A fő fejlesztési tervek – amelyek magukba foglalják a Ferencváros új stadionjának megépítését – átütemezése szükségessé vált az európai gazdasági válság miatt, amely különösen hatással volt a pénzintézetekre és az ingatlan szektorra – áll a közleményben. – Az előzetes tervezési szerződés megkötése megtörtént, így a projekt fennakadás nélkül folytatódhat, amint a bankok képesek lesznek hitelt nyújtani a jól felépített ingatlan projektekhez.

McCabe hangsúlyozta, 2008-ben azzal a szándékkal vette át a Zrt. irányítását, hogy “visszaadja a Ferencváros Labdarúgó Zrt.-t Magyarországnak”, de a tavaly és az idén lefolytatott tárgyalásokat követően a lehetséges magyar befektetők részéről sajnálatos módon nem érkezett ajánlat.

A közlemény kitér arra, hogy McCabe 2008 óta “kiemelkedő szerepet játszott a labdarúgó Zrt. átalakításában és átszervezésében, figyelme az üzlet sport oldalára irányult, mind a felnőtt csapat, mind az utánpótlás vonatkozásában, elérve a csapat NB1-be való visszakerülését, így a Fradi most már határozottan megszilárdította helyzetét a magyar futball élvonalában és ebben a szezonban lehetősége van arra, hogy a 2011-es évben az európai mezőnybe kerüljön.”

♦ ♦ ♦
Tarlós István: magyar kézbe a Fradit

2010. november 17.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere Orbán Viktor miniszterelnökkel és Bánki Erikkel, az Országgyűlés sportbizottságának elnökével összhangban tenne azért, hogy a Ferencváros Labdarúgó Zrt. magyar tulajdonba kerüljön. Tarlós egy lapinterjúban elmondta, hogy néhány, általa alkalmasnak tartott üzletembert megkérdez arról, megvásárolnák-e az FTC-t, amelyet Kevin McCabe értékesíteni akar. A főpolgármester úgy fogalmazott, nem tudja támogatni azt, hogy a Ferencváros ingatlanának kétharmadára üzletközpontot építsenek, szerinte ugyanis az NB I-es csapatnak elsősorban egy 20-25 ezer férőhelyes új stadionra van szüksége, amelyet a jelenlegi alapokra lehetne felépíteni.

♦ ♦ ♦
McCabe átadja a Ferencváros vezetését

2011. január 31.

Kevin McCabe, a Ferencváros Labdarúgó Zrt. tulajdonosa hétfőn bejelentette, elérkezettnek látja az időt arra, hogy a klub vezetését másra bízza.    A brit üzletember távozását az ftc.hu-n közzétett közleményében azzal indokolja, hogy az egyesület nem kapott magyar részről szponzori támogatást, s a jelenlegi támogatók közül többen is megszegték kötelezettségeiket. Kitért arra is, hogy egy igen jelentős nagyságú, a Zrt. által befizetett ÁFA összeg már nagyon hosszú ideje nem került az APEH által visszatérítésre, valamint, hogy a televízió a csapat minden egyes mérkőzését közvetíti, így elmaradtak a jegybevételből várt összegek. Ennek kapcsán McCabe a Magyar Labdarúgó Szövetséget (MLSZ) is felelősnek tartja, továbbá úgy érzi, munkájukat az is megnehezítette, hogy a Ferencvárosi TornaClub egyes vezetőivel feszült a Zrt. vezetőinek kapcsolata.

A brit üzletember emlékeztet rá, hogy 2008-ban áprilisában vette át az akkor csőd közeli helyzetben lévő klubot, amely 2005. novembere óta várt új befektetőre. Összesen hat pályázatot kellett kiírni, míg végül sikerült olyan feltételeket kidolgozni, amely minden érdekelt (a magyar állam, a Ferencváros és a befektető, egyben új tulajdonos) számára is megfelelt.

A győztes pályázó többek között vállalta, hogy a meglévő stadiont két éven belül legalább 1,2 milliárd forint plusz áfa értékben felújítja úgy, hogy az megfeleljen a Nemzetközi (FIFA), illetve az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) előírásainak.

A Scarborough csoportot irányító McCabe jelezte: a jelen gazdasági helyzet miatt nem tudtak megfelelő hitelekhez jutni, ezért nem kezdődhetett el a csapat új stadionjának építése, ugyanakkor azttovábbra is vállalja, hogy 2014-ig felújítják a jelenlegi létesítményt.

Valójában már megegyeztünk a Raiffeisen Bank egyik leányvállalatával az együttműködés feltételeiben, azonban az előszerződés aláírása előtt megváltozott a világ gazdasági helyzete. Látva a pénzintézetek összeomlását, lehetetlenné vált, és a mai napon is lehetetlen jelentős banki segítséghez hozzájutni. Véleményem szerint még legalább 3-5 évre lesz szükség ahhoz, hogy a világ visszatérjen a megszokott kerékvágásba – írja McCabe.

McCabe közleményében hangsúlyozza: büszke arra, amit az eltelt időszakban elért a klubnál, ugyanis az együttes a másodosztályból feljutott a legjobbak közé, a 2010/11-es szezonban pedig jelenleg a negyedik helyen áll, és van esélye arra, hogy a következő idényben nemzetközi kupában indulhasson.

Minden szurkolóval szeretném ezért megosztani, hogy most érkezett el az idő, a fent említett okokból, hogy a Fradi vezetését más, hasonlóan hozzáértő szakemberekre bízzam – zárul McCabe közleménye. – Ezen szándékomról tájékoztattam a politika szereplőit helyi és magasabb szinten is, mostantól tehát tőlük függ, hogy a fentiek megvalósulása mennyire lesz eredményes.

McCabe tavaly november 9-én jelentette be, hogy részben vagy egészben értékesítené a Zrt. részvényeit, orosz és brit üzleti lapokban is hirdette a csapatot.

♦ ♦ ♦
Végelszámolás megvétózva

2011. február 17.

A labdarúgó Zrt. rendkívüli közgyűlésén lemondott posztjáról Gerstl Alexander vezérigazgató. Kubatov Gábor, a klub által a zrt.-be delegált tag az FTC ötszázalékos tulajdonrészével élve megakadályozta, hogy szavazásra kerüljön a végelszámolás kérdése, s jelezte, az anyaegyesület visszavásárolná a labdarúgócsapatot az azt működtető zrt.-től, ennek azonban előfeltétele, hogy a mostani tulajdonos, Kevin McCabe addig is tovább finanszírozza az együttest.

♦ ♦ ♦
A Ferencvárosi Torna Club visszavásárolná a labdarúgócsapatot

2011. február 17.

A Ferencvárosi Torna Club visszavásárolná a labdarúgócsapatot az azt működtető FTC Zrt-től, ennek azonban előfeltétele, hogy a mostani tulajdonos addig is tovább finanszírozza az együttest – mondta Kubatov Gábor, a zöld-fehér klub elnökségi tagja az MTI-nek. A klub írásban kért tájékoztatás az FTC Zrt-től, hogy milyen formában és feltételek mellett vehetné meg a labdarúgócsapatot és a hozzá tartozó ingatlant – nyilatkozott a klub által az FTC Zrt. igazgatótanácsába delegált Kubatov Gábor az FTC Zrt. csütörtöki rendkívüli közgyűlése után. A Fidesz országos pártigazgatója hangsúlyozta, a klub részéről a megvásárlás feltétele, hogy a mostani tulajdonos tovább finanszírozza a csapatot, a játékosok, edzők nem maradhatnak fizetés nélkül.

Hozzátette: a Ferencváros öt százalékos tulajdonjogával élve megvétózta, hogy szavazásra kerüljön az FTC Zrt. végelszámolással való megszüntetése.

Kubatov elmondta, a közgyűlésen az FTC Zrt. gazdasági beszámolójából kiderült, hogy a labdarúgócsapat rendkívül rossz anyagi körülmények között működik.

A sajtó kizárásával tartott közgyűlésen bejelentette lemondását Gerstl Alexander, az FTC Zrt. vezérigazgatója, mivel nem értett egyet a többségi tulajdonos döntésével, s jelezte, nem látja biztosítottnak a csapat működtetését.

♦ ♦ ♦

2011. február 21.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közölte: felügyelőbizottsága vizsgálja a részvénytársaság korábbi vezetése által a Fradi-pálya eladásáról kötött szerződést, illetve a kontraktus létrejöttének körülményeit. A szerződésben McCabe cége “feltétlen kötelezettséget” vállalt arra, hogy a Ferencváros stadionját két éven belül legalább 1,2 milliárd forint plusz áfa értékben felújítja. Miután ez nem történt meg, az MNV Zrt. március 4-én jelezte, hogy a “szerződés teljesítésére kötelezés céljából” a Fővárosi Bíróság részére címzett keresetlevél-tervezetet, s a törvényben előírt 15 napos egyeztetési határidőt követően dönt a további jogi lépések megtételéről.

♦ ♦ ♦

2011. február 22.

Kevin McCabe saját bevallása szerint összesen 9,2 milliárd forintot költött az Üllői úti ingatlanegyüttes megvásárlására, illetve a Ferencváros labdarúgócsapatát működtető zrt. megvételére és működtetésére, miközben a 2008. május 9-i szerződéskötés óta eltelt időszakban a zrt. bevételei nem érték el a 600 millió forintot.

Kevin McCabe, a Ferencváros labdarúgócsapatát működtető zrt. tulajdonosa közös szándéknyilatkozatot írt alá Berki Krisztiánnal, a BK Management Kft. tulajdonosával, amelynek értelmében a korábbi vezérigazgató cége átveszi a labdarúgóklub irányítását. McCabe közleményben tudatta:

Ezzel párhuzamosan előrehaladott tárgyalásokat folytatunk a Ferencvárosi Torna Club megbízottjával, Kubatov Gábor úrral, a teljes projekt jövőjével kapcsolatban, amely projektnek része a teljes ingatlan átadása, beleértve a stadiont is. Az alapelvekben már megegyeztünk, a végleges megállapodás pedig négy héten belül várható.

McCabe leszögezte:

Ezzel küldetésünket a labdarúgó csapattal kapcsolatosan befejeztük.

♦ ♦ ♦

2011. február 24.

Magyar befektetőt szeretne találni Berki Krisztián, a Ferencváros labdarúgócsapatát működtető zrt. korábbi vezérigazgatója, aki elsősorban az anyaegyesületnek értékesítené a részvénytársaságot. Berki elmondta: a tervek szerint külön értékesítenék a labdarúgó zrt. 19 ezer részvényét és az ingatlanokat.

♦ ♦ ♦

2011. február 25.

A Ferencvárosi Torna Club elnöksége rendkívüli ülésén Kubatov Gábort, a Fidesz országos pártigazgatóját választotta az egyesület új elnökének. Elődje, Kovács Miklós megnövekedett üzleti tevékenységeire hivatkozva február 14-én mondott le a tisztségről.

♦ ♦ ♦
Muszbek: a “Fradi-pálya” visszaszerzése lehetetlen

2011. március 8.

Muszbek Mihály sportközgazdász szerint lehetetlen és talán értelmetlen is a Fradi-pálya, az angol befektető tulajdonában lévő nyolchektáros telek visszaszerzése. A korábban működő Magyar Labdarúgó Liga ügyvezetője a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában kedden annak a reményének adott hangot, hogy minél hamarabb leül tárgyalni egymással a tulajdonos Kevin McCabe és Kubatov Gábor, az FTC elnöke, és a lehető leggyorsabban megállapodás születik a labdarúgócsapatot illetően.

Most a részvények névértéken történő visszavásárlása lenne a legfontosabb, illetve a tényleges hatalomátvételig, az év végéig havi, körülbelül 30 millió forintos fenntartási költség folyósítása az angol tulajdonos részéről – fogalmazott Muszbek, aki úgy véli, ez az összeg már elenyésző az elmúlt időszak kiadásaihoz képest, ráadásul az az állítás hamis, mely szerint McCabe havi százmillió forintot költött a klubra.

Ezen intézkedések után lehet majd foglalkozni a stadion-rekonstrukció kérdésével. Szerintem az angol befektető tulajdonában lévő nyolchektáros telek visszaszerzése lehetetlen és talán értelmetlen is. Pereskedésre nincs szükség, amennyiben a szerződésbe foglalt és letétbe helyezett bankgarancia (1,2 milliárd forint+áfa) nem került vissza a tulajdonoshoz, csak le kell hívni azt és egy versenytárgyalást követően fel kell újítani a stadiont, mert ezt a szurkolók is elvárják. A felújított pálya esetében már van értelme a szerződésben rögzített 25 százalékos bérleti díjról beszélni – utalt arra, hogy a szerződés értelmében a felújított stadiont 25 évig az FTC a mindenkori jegybevétel negyedéért használhatja. – Számításaim szerint ez az összeg egy évben 40-50millió forintot tehet ki.

Muszbek felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és az angol tulajdonos, illetve cége, az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft.-t között 2008 áprilisában létrejött szerződésben a stadion-felújításról kevesebb mint három bekezdés rendelkezik, és semmiféle szankció nincs benne arra az esetre, ha a tulajdonos nem teljesíti a vállalt kötelezettségeket.

Kevin McCabe, a Ferencváros Labdarúgó Zrt. tulajdonosa január 31-én jelentette be: elérkezettnek látja az időt arra, hogy a klub vezetését másra bízza, az ingatlanegyüttesről azonban akkor nem ejtett szót.

Muszbek Mihály szerint Berki Krisztián, akinek a cége, a BK Management Kft. időközben átvette a labdarúgóklub irányítását, csak korlátozott vagyonkezelési joggal rendelkezik, és azzal is csak a részvények eladásáig. A sportközgazdász úgy látja, hogy ez egy gyenge pozíció, mert nem lehet a klubot egy olyan emberre bízni, aki eleve deklarálja, hogy nincs pénze, nincs ötlete, illetve a szurkolók és a vezetők előtt is nemkívánatos személy.

♦ ♦ ♦

2011. március 9.

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos Kubatov Gábor új FTC-elnök felkérésére vizsgálatot indított a Ferencváros Labdarúgó Zrt. privatizációjával kapcsolatban.

♦ ♦ ♦

2011. március 9.

Kubatov Gábor, az FTC elnöke az elnökség ülését követően hivatalos szándéknyilatkozatot küldött Kevin McCabe-nek arról, hogy a McCabe és Berki közötti szándéknyilatkozat ellenére az anyaegyesület, az FTC szeretné visszaszerezni a labdarúgóklubot, valamint a hozzá tartozó ingatlanokat is.

♦ ♦ ♦

2011. március 19.

A Blikk információi szerint a Ferencváros labdarúgócsapatát működtető zrt.-nél éveken át “kétféle könyvelést” vezettek, ezáltal pedig havonta legalább 1,4 millió forint tűnt el a kasszából.

♦ ♦ ♦

2011. március 30.

A Ferencvárosi Torna Club az FTC Zrt. és hozzá kapcsolódó Üllői úti ingatlanok megvásárlására vonatkozó közös adásvételi szándéknyilatkozatot írt alá a Kevin McCabe angol tulajdonoshoz kapcsolódó cégcsoporttal.

♦ ♦ ♦

2011. április 29.

… Elhangzott továbbá, hogy a Népligetben szeretnénk egy modern edzőkomplexumot kialakítani, ehhez szükség lenne egy multifunkcionális csarnok, valamint egy négy csillagos szálloda építésére is.

Kubatov Gábor a szurkolói ankéton

♦ ♦ ♦

2011. augusztus 18.

A stadionkérdéssel kapcsolatban elmondta, elképzelhető, hogy az állam veszi meg a területet a létesítménnyel együtt, ám ő azt preferálja, hogy a csapat a saját területén a saját stadionjában játszhasson. Legkedvezőbb esetben két héten, de legkésőbb egy hónapon belül erre sor is kerülhet, és 2014-re megépülhet az új stadion.

♦ ♦ ♦
McCabe szerint megalapozatlan az MNV által indított per

2011. szeptember 19.

Kevin McCabe, a Ferencváros labdarúgócsapatát működtető Zrt. korábbi tulajdonosa szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. megalapozatlanul indított pert cége, az Esplanade Kft. ellen a Fradi-pálya felújításának elmaradása miatt.    “Úgy gondoljuk, hogy az MNV eljárása megalapozatlan, lévén, hogy tisztában van azzal, miszerint az FTC Labdarúgó Zrt. felett gyakorolt ellenőrzés és ezzel együtt az érintett ingatlanérdekeltségek használata ez év márciusában átszállt a Ferencvárosi Torna Club (FTC) részére.” – áll abban a közleményben, amelyet McCabe hétfőn juttatott el az MTI-hez.

Az MNV Zrt. mint eladó és az Esplanade Kft. mint vevő 2008. április 9-én adásvételi szerződést kötött az Üllői úti Fradi-pálya ingatlanaira vonatkozóan. Az adásvételi szerződésben a vevő vállalta, hogy a meglévő stadiont – az adásvételi szerződés megkötésétől számított 2 éven belül – legalább 1,2 milliárd forint plusz áfa bekerülési értéken, a FIFA és az UEFA minimális előírásainak megfelelően felújítja. A felújítási kötelezettség teljesítésére vállalt határidő 2010. április 9-én eredménytelenül, vagyis anélkül telt el, hogy az Esplanade Kft. késedelmét kimentette volna, vagy a felújítási kötelezettsége teljesítését megtagadta volna. A társaság el sem kezdte felújítási kötelezettsége teljesítését.

McCabe szerint ugyanakkor az FTC-nek olyan feltételekkel adták át az irányítást, ami után a stadionfejlesztéssel már nem nekik kell foglakozniuk: “Az FTC a megállapodást azzal a vállalással írta alá, hogy olyan adásvételi szerződést köt, melyben felelősséget vállal a stadionfejlesztés megvalósítására” – áll a közleményben.

Amikor mi a klubot megvásároltuk, az lényegében csődben volt, azonban a pénzügyi befektetés, valamint a hozzáértő pályán belüli és pályán kívüli vezetés kombinációján keresztül sikerült átszerveznünk Magyarország legtekintélyesebb sportintézményét. A Fradi nagy sikert ért el a kezeink között, és mi az FTC-vel folytatott tárgyalások során azon voltunk, hogy az pénzügyileg stabil maradhasson, illetve folytathassa előre menetelét, miközben a klub ismét a magyar embereké lett megközelítőleg hat hónappal
ezelőtt.

Az MNV Zrt. – eleget téve a polgári perrendtartás előírásainak – 2011 márciusában megkísérelte az Esplanade Kft.-vel szembeni jogvita peren kívüli elintézését. Ennek során az Esplanade Kft. újabb és újabb határidőket kért és kapott az MNV Zrt.-től arra, hogy olyan tőkeerős befektetőt találjon, amely a felújítási kötelezettség teljesítésének eleget tud tenni. Mivel az MNV Zrt. által adott utolsó határidő 2011. augusztus 31-én lejárt, az MNV Zrt. keresetet nyújtott be az Esplanade Kft.-vel szemben.

2011. december 9.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai gyanúsítottként hallgatták ki a Fradi-pálya eladása miatt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. négy korábbi vezetőjét – értesült az MTI Hírcentrum. A volt vezérigazgató, helyettese és két igazgató ellen hűtlen kezelés gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

Tátrai Miklós, az MNV Zrt. volt vezérigazgatója és Császi Zsolt egykori értékesítési igazgató mellett az ingatlanvagyonért és a vagyongazdálkodásért felelős vezető ellen is büntetőeljárás indult – számolt be az m1 Híradója. A gyanú szerint 2008 áprilisában előzetes értékbecslés nélkül, áron alul adták el a stadiont a skót tulajdonban lévő Esplanade Kft.-nek. Emellett nem kötöttek ki biztosítékot arra az esetre, ha a vevő nem tesz eleget vállalt kötelezettségének és nem újítja fel a stadiont.

Az NNI tájékoztatása szerint a vagyonkezelő négy korábbi vezetőjét csaknem 2,4 milliárd forint vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt hallgatták ki.

Tátrai Miklós védőügyvédje az m1 Híradójának elmondta: “az, hogy egy szerződés nem megy teljesedésbe és ezt büntetőeljárás eszközével próbálják valamilyen módon kikényszeríteni, vagy presszionálni, ez úgy gondolom, helytelen. Ez egy polgári jogi jogügylet, amire ott van a polgári bíróság” – tette hozzá Dezső Antal.

A MTI Hírcentrum információi szerint a nyomozás még nem ért véget, és az ügyben további gyanúsítások várhatók.

MTI, FTC.hu Archívum
2010 június – 2011 december

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 05.31. 21:05 PFLA-FTC (M4Sport)
Következik: 06.07. 21:05 FTC-DVTK (TV:M4Sport)
Következik: 06.10. 21:05 Paks–FTC (Tv: M4Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST