Stadion-jövő a múltból 11. rész

Kommentár nélkül tesszük közzé az elmúlt bő tí­z év Üllői út 129. sz alatti stadion épí­tési terveket, esetenként az épí­tés tényének kijelentőmódban történő közlését, annak ütemezési terveit.

2010 – 2011

A McCabe korszak  (2. rész)

A második “… épí­t – nem épí­t…” huzavona

™¦ ™¦ ™¦
Változások a zRT és a klub élén is

2010. június 4. – augusztus 17.

Lemondott posztjáról Berki Krisztián, az FTC Zrt. vezérigazgatója. A helyére június 23-án kinevezett Berkes Zoltán alig másfél hónap után, augusztus 5-én állt fel az igazgatói székből. Augusztus 17-én lemondott posztjáról Rieb György, a Ferencvárosi Torna Club elnöke (2007. június 5-től volt e tisztségben), az FTC elnöksége ezután egyhangúlag elnökké választotta Kovács Miklós addigi alelnököt, akit november 2-án négy évre megerősí­tett tisztségében az egyesület közgyűlése.

2010. augusztus 6.

Az új vezérigazgató kinevezéséig Alexander Gerstl viszi a napi ügyeket az FTC Zrt-ben. Gerstl a célokról elmondta: – A csapattól minél jobb eredményt várunk, és szeretnénk jó kapcsolatot kialakí­tani a szurkolókkal. Az új stadion tervét sem dobtuk ki. Azt tervezzük, hogy a 20-25 ezer férőhelyes aréna egy év múlva már épülhet. Addig azonban az épí­tkezés anyagi hátterét is meg kell oldani. Az előzetes számí­tások szerint az új stadion mintegy 10-12 milliárd forintba kerül.

™¦ ™¦ ™¦
Lesz új FTC-stadion az Üllői úton, befektetőt keresnek

2010. augusztus 24.

Lesz új stadion az Üllői úton, de hogy egy éven belül megépül-e, az elsősorban az engedélyeztetési eljárás hosszától függ – jelentette ki Alexander Gerstl, a Ferencváros tulajdonosi képviselője, egyben megbí­zott vezérigazgatója a Magyar Televí­zió Ma Reggel cí­mű műsorában.    A vezető megerősí­tette: a klub tulajdonosai szeretnék egy éven belül felépí­teni az új Üllői úti arénát, amelyhez elmondása szerint az önrész már a tulajdonosok rendelkezésére áll, s most éppen a banki finanszí­rozásról tárgyalnak több pénzintézettel.

Alexander Gersl hangsúlyozta: magyar befektetőt keresnek a Ferencvároshoz, de hogy kivel, kikkel tárgyalnak, azt titoktartási kötelezettségre hivatkozva nem árulta el. Ugyanakkor egyértelműen tagadta, hogy jelenleg tárgyalnának Demján Sándorral, vagy cégével, a Trigránittal.

Egy éve tárgyaltunk Demján úrral, de akkor sem lehetséges befektetőként, hanem mint egy stadionépí­tő vállalat fejlesztőjeként, de a megbeszélések eredménytelenül zárultak.

Gersl hozzátette: az új vezérigazgató személye az új befektet kilététől is függ. Olyan vezetőt szeretnének kinevezni, aki az új befektetőnek, és a jelenlegi tulajdonosnak, vagyis Kevin McCabe-nek egyaránt megfelel.

™¦ ™¦ ™¦
Akvizí­ciós bizottság tárgyal a hazai befektetővel

2010. október 4.

Négytagú “akvizí­ciós bizottságot” állí­t fel közösen az Ferencvárosi TC és az FTC Labdarúgó Zrt., a testület feladata lesz, hogy az új hazai befektetővel kizárólagosan tárgyaljon – derül ki a klub és a zrt. hétfői közös közleményéből. Eszerint “a Ferencvárosi Torna Club Kovács Miklós elnök javaslatára Rieb György és Kari Attila elnökségi tagokat javasolja, mint akvizí­ciós bizottsági tagokat, a labdarúgás részéről Kevin McCabe és Szász András a javasolt személyek az érdemi munka elvégzésére. A végleges döntés várhatóan a jövő heti csúcstalálkozón születik meg”.

Alexander Gerstl, az FTC Zrt. első embere augusztusban úgy nyilatkozott: magyar befektetőt keresnek a klubhoz, de hogy kivel, kikkel tárgyalnak, azt titoktartási kötelezettségre hivatkozva nem árulta el.

Hétfőn Kovács Miklós, Rieb György elnökségi tag és az FTC Labdarúgó Zrt.-t képviselő Esplanade Kft. ügyvezetője, Szász András megállapodott, hogy – az elnök javaslatára – az FTC Rieb György korábbi elnököt delegálja az FTC Labdarúgó Zrt. igazgatóságába. Erről tájékoztatták Kevin McCabe tulajdonost, végleges döntés a jövő héten várható.

2010. október 12.

Az FTC Labdarúgó Zrt. vezetősége sajnálattal tudatja, hogy Kovács Miklós úr, a Ferencvárosi Torna Club elnöke, az általa létrehí­vott akvizí­ciós bizottság 2010. október 12. 16.00 órára Kevin McCabe úr részvételével tervezett megbeszélésén nem jelent meg.

Egyidejűleg kételyek merültek fel Kovács Miklós úr akvizí­cióval kapcsolatos meghatalmazásaira vonatkozóan.

Ezek a körülmények ismételten beárnyékolják az Orangeways és az FTC Labdarúgó Zrt. kapcsolatát és kétségeket támasztanak Kovács Miklós úr igazi szándékaival és megbí­zhatóságával kapcsolatban.

Az FTC Labdarúgó Zrt. sajnálatos módon kénytelen átértékelni minden kapcsolatát az Orangeways-sel, különös tekintettel az FTC Labdarúgó Zrt. által ingyen biztosí­tott busz pályaudvar és iroda helységek használatát, valamint az Orangeways FTC Labdarúgó Zrt. -vel szemben fennálló, megfelelően dokumentált tartozásának rendezését.

A jelen helyzetben úgy látjuk, hogy az Orangeways és annak vezetője, Kovács Miklós úr leginkább a saját érdekeit képviseli és minél inkább kihasználni igyekszik az FTC Labdarúgó Zrt. által biztosí­tott lehetőségeket.

Ezzel a magatartással az Orangeways a szponzori szerződés céljával ellentétben folyamatosan veszteségeket okoz az FTC Labdarúgó Zrt.-nek.

Az FTC Labdarúgó Zrt. vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt a számára kedvezőtlen helyzetet megszüntesse.

FTC Labdarúgó Zrt.

™¦ ™¦ ™¦
McCabe értékesí­tené az FTC-t

2010. november 9.

Kevin McCabe, a Ferencváros Labdarúgó Zrt. tulajdonosa kedden bejelentette, hogy részben vagy egészben értékesí­tené a Zrt. részvényeit. Az FTC közleménye szerint, az angol üzletember elsősorban olyan új, akár nemzetközi üzleti partnert keres, “aki segí­tséget nyújtana a Ferencváros Labdarúgó Zrt. fejlesztésének következő szakaszában”. McCabe ugyanakkor nem zárkózik el az összes részvény értékesí­tése elöl sem.

Habár sajnálattal teszem, de elérkezett az idő, hogy értékesí­tsem érdekeltségemet a Fradiban – részben vagy egészben – és remélem, hogy valaki, aki vagy magyar, vagy erős magyar gyökerekkel rendelkezik, fellép és felelősséget vállal a Ferencváros Labdarúgó Zrt. irányí­tásában – nyilatkozta az angol üzletember.

A tulajdonos a közlemény szerint egy hozzá hasonló gondolkodású befektetőt keres, akit megfelelőnek és méltónak tart az FTC történelméhez és örökségéhez.

A fő fejlesztési tervek – amelyek magukba foglalják a Ferencváros új stadionjának megépí­tését – átütemezése szükségessé vált az európai gazdasági válság miatt, amely különösen hatással volt a pénzintézetekre és az ingatlan szektorra – áll a közleményben. – Az előzetes tervezési szerződés megkötése megtörtént, í­gy a projekt fennakadás nélkül folytatódhat, amint a bankok képesek lesznek hitelt nyújtani a jól felépí­tett ingatlan projektekhez.

McCabe hangsúlyozta, 2008-ben azzal a szándékkal vette át a Zrt. irányí­tását, hogy “visszaadja a Ferencváros Labdarúgó Zrt.-t Magyarországnak”, de a tavaly és az idén lefolytatott tárgyalásokat követően a lehetséges magyar befektetők részéről sajnálatos módon nem érkezett ajánlat.

A közlemény kitér arra, hogy McCabe 2008 óta “kiemelkedő szerepet játszott a labdarúgó Zrt. átalakí­tásában és átszervezésében, figyelme az üzlet sport oldalára irányult, mind a felnőtt csapat, mind az utánpótlás vonatkozásában, elérve a csapat NB1-be való visszakerülését, í­gy a Fradi most már határozottan megszilárdí­totta helyzetét a magyar futball élvonalában és ebben a szezonban lehetősége van arra, hogy a 2011-es évben az európai mezőnybe kerüljön.”

™¦ ™¦ ™¦
Tarlós István: magyar kézbe a Fradit

2010. november 17.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere Orbán Viktor miniszterelnökkel és Bánki Erikkel, az Országgyűlés sportbizottságának elnökével összhangban tenne azért, hogy a Ferencváros Labdarúgó Zrt. magyar tulajdonba kerüljön. Tarlós egy lapinterjúban elmondta, hogy néhány, általa alkalmasnak tartott üzletembert megkérdez arról, megvásárolnák-e az FTC-t, amelyet Kevin McCabe értékesí­teni akar. A főpolgármester úgy fogalmazott, nem tudja támogatni azt, hogy a Ferencváros ingatlanának kétharmadára üzletközpontot épí­tsenek, szerinte ugyanis az NB I-es csapatnak elsősorban egy 20-25 ezer férőhelyes új stadionra van szüksége, amelyet a jelenlegi alapokra lehetne felépí­teni.

™¦ ™¦ ™¦
McCabe átadja a Ferencváros vezetését

2011. január 31.

Kevin McCabe, a Ferencváros Labdarúgó Zrt. tulajdonosa hétfőn bejelentette, elérkezettnek látja az időt arra, hogy a klub vezetését másra bí­zza.    A brit üzletember távozását az ftc.hu-n közzétett közleményében azzal indokolja, hogy az egyesület nem kapott magyar részről szponzori támogatást, s a jelenlegi támogatók közül többen is megszegték kötelezettségeiket. Kitért arra is, hogy egy igen jelentős nagyságú, a Zrt. által befizetett ÁFA összeg már nagyon hosszú ideje nem került az APEH által visszatérí­tésre, valamint, hogy a televí­zió a csapat minden egyes mérkőzését közvetí­ti, í­gy elmaradtak a jegybevételből várt összegek. Ennek kapcsán McCabe a Magyar Labdarúgó Szövetséget (MLSZ) is felelősnek tartja, továbbá úgy érzi, munkájukat az is megnehezí­tette, hogy a Ferencvárosi TornaClub egyes vezetőivel feszült a Zrt. vezetőinek kapcsolata.

A brit üzletember emlékeztet rá, hogy 2008-ban áprilisában vette át az akkor csőd közeli helyzetben lévő klubot, amely 2005. novembere óta várt új befektetőre. Összesen hat pályázatot kellett kií­rni, mí­g végül sikerült olyan feltételeket kidolgozni, amely minden érdekelt (a magyar állam, a Ferencváros és a befektető, egyben új tulajdonos) számára is megfelelt.

A győztes pályázó többek között vállalta, hogy a meglévő stadiont két éven belül legalább 1,2 milliárd forint plusz áfa értékben felújí­tja úgy, hogy az megfeleljen a Nemzetközi (FIFA), illetve az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) előí­rásainak.

A Scarborough csoportot irányí­tó McCabe jelezte: a jelen gazdasági helyzet miatt nem tudtak megfelelő hitelekhez jutni, ezért nem kezdődhetett el a csapat új stadionjának épí­tése, ugyanakkor azttovábbra is vállalja, hogy 2014-ig felújí­tják a jelenlegi létesí­tményt.

Valójában már megegyeztünk a Raiffeisen Bank egyik leányvállalatával az együttműködés feltételeiben, azonban az előszerződés aláí­rása előtt megváltozott a világ gazdasági helyzete. Látva a pénzintézetek összeomlását, lehetetlenné vált, és a mai napon is lehetetlen jelentős banki segí­tséghez hozzájutni. Véleményem szerint még legalább 3-5 évre lesz szükség ahhoz, hogy a világ visszatérjen a megszokott kerékvágásba – í­rja McCabe.

McCabe közleményében hangsúlyozza: büszke arra, amit az eltelt időszakban elért a klubnál, ugyanis az együttes a másodosztályból feljutott a legjobbak közé, a 2010/11-es szezonban pedig jelenleg a negyedik helyen áll, és van esélye arra, hogy a következő idényben nemzetközi kupában indulhasson.

Minden szurkolóval szeretném ezért megosztani, hogy most érkezett el az idő, a fent emlí­tett okokból, hogy a Fradi vezetését más, hasonlóan hozzáértő szakemberekre bí­zzam – zárul McCabe közleménye. – Ezen szándékomról tájékoztattam a politika szereplőit helyi és magasabb szinten is, mostantól tehát tőlük függ, hogy a fentiek megvalósulása mennyire lesz eredményes.

McCabe tavaly november 9-én jelentette be, hogy részben vagy egészben értékesí­tené a Zrt. részvényeit, orosz és brit üzleti lapokban is hirdette a csapatot.

™¦ ™¦ ™¦
Végelszámolás megvétózva

2011. február 17.

A labdarúgó Zrt. rendkí­vüli közgyűlésén lemondott posztjáról Gerstl Alexander vezérigazgató. Kubatov Gábor, a klub által a zrt.-be delegált tag az FTC ötszázalékos tulajdonrészével élve megakadályozta, hogy szavazásra kerüljön a végelszámolás kérdése, s jelezte, az anyaegyesület visszavásárolná a labdarúgócsapatot az azt működtető zrt.-től, ennek azonban előfeltétele, hogy a mostani tulajdonos, Kevin McCabe addig is tovább finanszí­rozza az együttest.

™¦ ™¦ ™¦
A Ferencvárosi Torna Club visszavásárolná a labdarúgócsapatot

2011. február 17.

A Ferencvárosi Torna Club visszavásárolná a labdarúgócsapatot az azt működtető FTC Zrt-től, ennek azonban előfeltétele, hogy a mostani tulajdonos addig is tovább finanszí­rozza az együttest – mondta Kubatov Gábor, a zöld-fehér klub elnökségi tagja az MTI-nek. A klub í­rásban kért tájékoztatás az FTC Zrt-től, hogy milyen formában és feltételek mellett vehetné meg a labdarúgócsapatot és a hozzá tartozó ingatlant – nyilatkozott a klub által az FTC Zrt. igazgatótanácsába delegált Kubatov Gábor az FTC Zrt. csütörtöki rendkí­vüli közgyűlése után. A Fidesz országos pártigazgatója hangsúlyozta, a klub részéről a megvásárlás feltétele, hogy a mostani tulajdonos tovább finanszí­rozza a csapatot, a játékosok, edzők nem maradhatnak fizetés nélkül.

Hozzátette: a Ferencváros öt százalékos tulajdonjogával élve megvétózta, hogy szavazásra kerüljön az FTC Zrt. végelszámolással való megszüntetése.

Kubatov elmondta, a közgyűlésen az FTC Zrt. gazdasági beszámolójából kiderült, hogy a labdarúgócsapat rendkí­vül rossz anyagi körülmények között működik.

A sajtó kizárásával tartott közgyűlésen bejelentette lemondását Gerstl Alexander, az FTC Zrt. vezérigazgatója, mivel nem értett egyet a többségi tulajdonos döntésével, s jelezte, nem látja biztosí­tottnak a csapat működtetését.

™¦ ™¦ ™¦

2011. február 21.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közölte: felügyelőbizottsága vizsgálja a részvénytársaság korábbi vezetése által a Fradi-pálya eladásáról kötött szerződést, illetve a kontraktus létrejöttének körülményeit. A szerződésben McCabe cége “feltétlen kötelezettséget” vállalt arra, hogy a Ferencváros stadionját két éven belül legalább 1,2 milliárd forint plusz áfa értékben felújí­tja. Miután ez nem történt meg, az MNV Zrt. március 4-én jelezte, hogy a “szerződés teljesí­tésére kötelezés céljából” a Fővárosi Bí­róság részére cí­mzett keresetlevél-tervezetet, s a törvényben előí­rt 15 napos egyeztetési határidőt követően dönt a további jogi lépések megtételéről.

™¦ ™¦ ™¦

2011. február 22.

Kevin McCabe saját bevallása szerint összesen 9,2 milliárd forintot költött az Üllői úti ingatlanegyüttes megvásárlására, illetve a Ferencváros labdarúgócsapatát működtető zrt. megvételére és működtetésére, miközben a 2008. május 9-i szerződéskötés óta eltelt időszakban a zrt. bevételei nem érték el a 600 millió forintot.

Kevin McCabe, a Ferencváros labdarúgócsapatát működtető zrt. tulajdonosa közös szándéknyilatkozatot í­rt alá Berki Krisztiánnal, a BK Management Kft. tulajdonosával, amelynek értelmében a korábbi vezérigazgató cége átveszi a labdarúgóklub irányí­tását. McCabe közleményben tudatta:

Ezzel párhuzamosan előrehaladott tárgyalásokat folytatunk a Ferencvárosi Torna Club megbí­zottjával, Kubatov Gábor úrral, a teljes projekt jövőjével kapcsolatban, amely projektnek része a teljes ingatlan átadása, beleértve a stadiont is. Az alapelvekben már megegyeztünk, a végleges megállapodás pedig négy héten belül várható.

McCabe leszögezte:

Ezzel küldetésünket a labdarúgó csapattal kapcsolatosan befejeztük.

™¦ ™¦ ™¦

2011. február 24.

Magyar befektetőt szeretne találni Berki Krisztián, a Ferencváros labdarúgócsapatát működtető zrt. korábbi vezérigazgatója, aki elsősorban az anyaegyesületnek értékesí­tené a részvénytársaságot. Berki elmondta: a tervek szerint külön értékesí­tenék a labdarúgó zrt. 19 ezer részvényét és az ingatlanokat.

™¦ ™¦ ™¦

2011. február 25.

A Ferencvárosi Torna Club elnöksége rendkí­vüli ülésén Kubatov Gábort, a Fidesz országos pártigazgatóját választotta az egyesület új elnökének. Elődje, Kovács Miklós megnövekedett üzleti tevékenységeire hivatkozva február 14-én mondott le a tisztségről.

™¦ ™¦ ™¦
Muszbek: a “Fradi-pálya” visszaszerzése lehetetlen

2011. március 8.

Muszbek Mihály sportközgazdász szerint lehetetlen és talán értelmetlen is a Fradi-pálya, az angol befektető tulajdonában lévő nyolchektáros telek visszaszerzése. A korábban működő Magyar Labdarúgó Liga ügyvezetője a DIGI Sport Reggeli Start cí­mű műsorában kedden annak a reményének adott hangot, hogy minél hamarabb leül tárgyalni egymással a tulajdonos Kevin McCabe és Kubatov Gábor, az FTC elnöke, és a lehető leggyorsabban megállapodás születik a labdarúgócsapatot illetően.

Most a részvények névértéken történő visszavásárlása lenne a legfontosabb, illetve a tényleges hatalomátvételig, az év végéig havi, körülbelül 30 millió forintos fenntartási költség folyósí­tása az angol tulajdonos részéről – fogalmazott Muszbek, aki úgy véli, ez az összeg már elenyésző az elmúlt időszak kiadásaihoz képest, ráadásul az az állí­tás hamis, mely szerint McCabe havi százmillió forintot költött a klubra.

Ezen intézkedések után lehet majd foglalkozni a stadion-rekonstrukció kérdésével. Szerintem az angol befektető tulajdonában lévő nyolchektáros telek visszaszerzése lehetetlen és talán értelmetlen is. Pereskedésre nincs szükség, amennyiben a szerződésbe foglalt és letétbe helyezett bankgarancia (1,2 milliárd forint+áfa) nem került vissza a tulajdonoshoz, csak le kell hí­vni azt és egy versenytárgyalást követően fel kell újí­tani a stadiont, mert ezt a szurkolók is elvárják. A felújí­tott pálya esetében már van értelme a szerződésben rögzí­tett 25 százalékos bérleti dí­jról beszélni – utalt arra, hogy a szerződés értelmében a felújí­tott stadiont 25 évig az FTC a mindenkori jegybevétel negyedéért használhatja. – Számí­tásaim szerint ez az összeg egy évben 40-50millió forintot tehet ki.

Muszbek felhí­vta a figyelmet arra, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és az angol tulajdonos, illetve cége, az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft.-t között 2008 áprilisában létrejött szerződésben a stadion-felújí­tásról kevesebb mint három bekezdés rendelkezik, és semmiféle szankció nincs benne arra az esetre, ha a tulajdonos nem teljesí­ti a vállalt kötelezettségeket.

Kevin McCabe, a Ferencváros Labdarúgó Zrt. tulajdonosa január 31-én jelentette be: elérkezettnek látja az időt arra, hogy a klub vezetését másra bí­zza, az ingatlanegyüttesről azonban akkor nem ejtett szót.

Muszbek Mihály szerint Berki Krisztián, akinek a cége, a BK Management Kft. időközben átvette a labdarúgóklub irányí­tását, csak korlátozott vagyonkezelési joggal rendelkezik, és azzal is csak a részvények eladásáig. A sportközgazdász úgy látja, hogy ez egy gyenge pozí­ció, mert nem lehet a klubot egy olyan emberre bí­zni, aki eleve deklarálja, hogy nincs pénze, nincs ötlete, illetve a szurkolók és a vezetők előtt is nemkí­vánatos személy.

™¦ ™¦ ™¦

2011. március 9.

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos Kubatov Gábor új FTC-elnök felkérésére vizsgálatot indí­tott a Ferencváros Labdarúgó Zrt. privatizációjával kapcsolatban.

™¦ ™¦ ™¦

2011. március 9.

Kubatov Gábor, az FTC elnöke az elnökség ülését követően hivatalos szándéknyilatkozatot küldött Kevin McCabe-nek arról, hogy a McCabe és Berki közötti szándéknyilatkozat ellenére az anyaegyesület, az FTC szeretné visszaszerezni a labdarúgóklubot, valamint a hozzá tartozó ingatlanokat is.

™¦ ™¦ ™¦

2011. március 19.

A Blikk információi szerint a Ferencváros labdarúgócsapatát működtető zrt.-nél éveken át “kétféle könyvelést” vezettek, ezáltal pedig havonta legalább 1,4 millió forint tűnt el a kasszából.

™¦ ™¦ ™¦

2011. március 30.

A Ferencvárosi Torna Club az FTC Zrt. és hozzá kapcsolódó Üllői úti ingatlanok megvásárlására vonatkozó közös adásvételi szándéknyilatkozatot í­rt alá a Kevin McCabe angol tulajdonoshoz kapcsolódó cégcsoporttal.

™¦ ™¦ ™¦

2011. április 29.

… Elhangzott továbbá, hogy a Népligetben szeretnénk egy modern edzőkomplexumot kialakí­tani, ehhez szükség lenne egy multifunkcionális csarnok, valamint egy négy csillagos szálloda épí­tésére is.

Kubatov Gábor a szurkolói ankéton

™¦ ™¦ ™¦

2011. augusztus 18.

A stadionkérdéssel kapcsolatban elmondta, elképzelhető, hogy az állam veszi meg a területet a létesí­tménnyel együtt, ám ő azt preferálja, hogy a csapat a saját területén a saját stadionjában játszhasson. Legkedvezőbb esetben két héten, de legkésőbb egy hónapon belül erre sor is kerülhet, és 2014-re megépülhet az új stadion.

™¦ ™¦ ™¦
McCabe szerint megalapozatlan az MNV által indí­tott per

2011. szeptember 19.

Kevin McCabe, a Ferencváros labdarúgócsapatát működtető Zrt. korábbi tulajdonosa szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. megalapozatlanul indí­tott pert cége, az Esplanade Kft. ellen a Fradi-pálya felújí­tásának elmaradása miatt.    “Úgy gondoljuk, hogy az MNV eljárása megalapozatlan, lévén, hogy tisztában van azzal, miszerint az FTC Labdarúgó Zrt. felett gyakorolt ellenőrzés és ezzel együtt az érintett ingatlanérdekeltségek használata ez év márciusában átszállt a Ferencvárosi Torna Club (FTC) részére.” – áll abban a közleményben, amelyet McCabe hétfőn juttatott el az MTI-hez.

Az MNV Zrt. mint eladó és az Esplanade Kft. mint vevő 2008. április 9-én adásvételi szerződést kötött az Üllői úti Fradi-pálya ingatlanaira vonatkozóan. Az adásvételi szerződésben a vevő vállalta, hogy a meglévő stadiont – az adásvételi szerződés megkötésétől számí­tott 2 éven belül – legalább 1,2 milliárd forint plusz áfa bekerülési értéken, a FIFA és az UEFA minimális előí­rásainak megfelelően felújí­tja. A felújí­tási kötelezettség teljesí­tésére vállalt határidő 2010. április 9-én eredménytelenül, vagyis anélkül telt el, hogy az Esplanade Kft. késedelmét kimentette volna, vagy a felújí­tási kötelezettsége teljesí­tését megtagadta volna. A társaság el sem kezdte felújí­tási kötelezettsége teljesí­tését.

McCabe szerint ugyanakkor az FTC-nek olyan feltételekkel adták át az irányí­tást, ami után a stadionfejlesztéssel már nem nekik kell foglakozniuk: “Az FTC a megállapodást azzal a vállalással í­rta alá, hogy olyan adásvételi szerződést köt, melyben felelősséget vállal a stadionfejlesztés megvalósí­tására” – áll a közleményben.

Amikor mi a klubot megvásároltuk, az lényegében csődben volt, azonban a pénzügyi befektetés, valamint a hozzáértő pályán belüli és pályán kí­vüli vezetés kombinációján keresztül sikerült átszerveznünk Magyarország legtekintélyesebb sportintézményét. A Fradi nagy sikert ért el a kezeink között, és mi az FTC-vel folytatott tárgyalások során azon voltunk, hogy az pénzügyileg stabil maradhasson, illetve folytathassa előre menetelét, miközben a klub ismét a magyar embereké lett megközelí­tőleg hat hónappal
ezelőtt.

Az MNV Zrt. – eleget téve a polgári perrendtartás előí­rásainak – 2011 márciusában megkí­sérelte az Esplanade Kft.-vel szembeni jogvita peren kí­vüli elintézését. Ennek során az Esplanade Kft. újabb és újabb határidőket kért és kapott az MNV Zrt.-től arra, hogy olyan tőkeerős befektetőt találjon, amely a felújí­tási kötelezettség teljesí­tésének eleget tud tenni. Mivel az MNV Zrt. által adott utolsó határidő 2011. augusztus 31-én lejárt, az MNV Zrt. keresetet nyújtott be az Esplanade Kft.-vel szemben.

2011. december 9.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai gyanúsí­tottként hallgatták ki a Fradi-pálya eladása miatt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. négy korábbi vezetőjét – értesült az MTI Hí­rcentrum. A volt vezérigazgató, helyettese és két igazgató ellen hűtlen kezelés gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

Tátrai Miklós, az MNV Zrt. volt vezérigazgatója és Császi Zsolt egykori értékesí­tési igazgató mellett az ingatlanvagyonért és a vagyongazdálkodásért felelős vezető ellen is büntetőeljárás indult – számolt be az m1 Hí­radója. A gyanú szerint 2008 áprilisában előzetes értékbecslés nélkül, áron alul adták el a stadiont a skót tulajdonban lévő Esplanade Kft.-nek. Emellett nem kötöttek ki biztosí­tékot arra az esetre, ha a vevő nem tesz eleget vállalt kötelezettségének és nem újí­tja fel a stadiont.

Az NNI tájékoztatása szerint a vagyonkezelő négy korábbi vezetőjét csaknem 2,4 milliárd forint vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt hallgatták ki.

Tátrai Miklós védőügyvédje az m1 Hí­radójának elmondta: “az, hogy egy szerződés nem megy teljesedésbe és ezt büntetőeljárás eszközével próbálják valamilyen módon kikényszerí­teni, vagy presszionálni, ez úgy gondolom, helytelen. Ez egy polgári jogi jogügylet, amire ott van a polgári bí­róság” – tette hozzá Dezső Antal.

A MTI Hí­rcentrum információi szerint a nyomozás még nem ért véget, és az ügyben további gyanúsí­tások várhatók.

MTI, FTC.hu Archí­vum
2010 június – 2011 december

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső