Stadion-jövő a múltból 3.

Egy terv, amely megvalósult

Kommentár nélkül tesszük közzé az elmúlt bő tíz év Üllői út 129. sz alatti  stadion építési terveket, esetenként az építés tényének kijelentőmódban történő közlését, annak ütemezési terveit.

2003 – 2005

A vagyonkezelői jogok


Az utóbbi napokban több találgatás is napvilágot látott a hazai médiában a labdarúgó stadionok tulajdonviszonyait illetően. Felröppent az a hír is, hogy az állami tulajdonban lévő stadionok fenntartásának terheit az európai gyakorlattal ellentétben a sportvállalkozásokra ruházná át a Sportfolio Kht. A tervek állítólag érintenék a stadionrekonstrukcióból kimaradó Üllői úti stadiont is, melyet jelképes 1 forintos áron ruháznának át az FTC Rt-re 25 éves időtartamra, így az erre az időszakra esedékes több száz millió forintos fenntartási költségek is az FTC Rt-t terhelnék. Szeiler József, az FTC Rt. vezérigazgatója a híradásokkal kapcsolatosan elmondta, hogy az FTC Rt. egyelőre a stadionrekonstrukció Üllői úti megkezdésére vár, és később is csak bizonyos feltételek teljesülése esetén tudná vállalni a létesítmény fenntartását.

– A sajtóban megjelent hírek számunkra nem szolgáltak újdonsággal, hiszen hónapok óta zajlanak tárgyalások, egyeztetések e tárgyban. Ezen időszak alatt az a számunkra elképesztő megoldás is felmerült egyesekben, hogy a Ferencvárost kiköltöztetnék az Üllői útról, és megtiltanák számára a stadion használatát. Jelenleg ott tartunk, hogy úgy tűnik megpróbálnak az illetékesek kihátrálni a stadionrekonstrukciós programból, mely az Üllői úti stadion tekintetében a kezdetektől 1.6 milliárd forintos beruházást irányzott elő. Amennyiben ezt az összeget az ország több stadionjához hasonlóan ráköltik az Üllői úti létesítményre, és valóban megvalósulnak az értéknövelő fejlesztések, akkor néhány további racionális és garanciális feltétel megvalósulása esetén az FTC Rt. örömmel vállalná a stadion fenntartásának terheit. Azt hiszem senkinek nem kell bizonygatni, hogy a stadion jelenlegi állapotában megfontolás tárgyát sem képezheti az, hogy vállalkozásunk próbálja meg fenntartani a létesítményt. Látva a rekonstrukció akadozását, és a számunkra érthetetlen állandó halasztgatást, az FTC Rt. számára az is elfogadható lenne, hogy a felújítást mi magunk kivitelezzük, ha rendelkezésre bocsátják a rekonstrukciós program keretében korábban megígért összeget. Természetesen tovább egyeztetést igényel az a furcsa helyzet is, hogy az FTC Rt-től várnák el a létesítmény fenntartását, miközben a labdarúgó vállalkozáson kívül maga a klub, illetve számos szakosztálya mellett a Sportfolio Kht. is használja a fejépületet. Nyilvánlavó, hogy ezen a téren is további egyeztetésekre van szükség akkor, ha pusztán az FTC Rt-től várják a létesítmény fenntartását. Azzal az állami elképzeléssel biztosan nem tudunk mit kezdeni, hogy ideadják a stadiont, de nem költenek rá, azaz elvárják tőlünk, hogy szépítgessük, tartsuk karban, majd 25 év múlva visszaveszik. Azt hiszem nincs olyan gazdasági vállalkozás a világon, amely olyasmibe öl pénzt, amit a befektetés lehetséges megtérülése előtt visszavesznek majd tőle.

ftc.hu – 2003.október 21.

Szerdán mérföldkőnek számító megállapodás született a Ferencvárosi Torna Club és a Sportfolio Kht. között, melynek keretében az FTC jelképes 1 forintos ár ellenértékeként 49 évre vagyonkezelői jogokat szerzett a létesítmény és a hozzá kapcsolódó ingatlant illetően. A megállapodást a GYISM-el folytatott tárgyalások előzték meg, és a ma aláírt szerződésre még áldását kell adnia az Állami Kincstári Vagyonkezelő Igazgatóságnak. A szerződés az Üllői úti stadionra és kapcsolódó létesítményeire (edzőpályák, birkózó csarnok, labdajátékcsarnok, raktárak, műhelyek stb.) vonatkozik, valamint a 38293/56 helyrajzi számú telekből elkülönítésre kerülő 7000 négyzetméteres területre. A szerződés aláírását követően Furulyás János a következőket mondta:

– Nagyon komoly sikerként értékelem a mai megállapodás létrejöttét, mely jelentős távlatokat nyit a Ferencvárosi Torna Club előtt. Évtizedes célunkat értük el, azzal hogy közel fél évszázados időtartamra vagyonkezelői jogot szereztünk a létesítményben. Természetesen lehetőség nyílik a szóban forgó területen beruházásokra is, és nem titok, hogy ez ügyben egy ideje már zajlanak előzetes egyeztetések. Nagyon bízom benne, hogy a mai aláírást követően felgyorsulhat a stadion rekonstrukciója és a stadionhoz kötődő beruházások elindítása. Abban biztos vagyok, hogy az FTC csak profitálhat a mostani megállapodásból, hiszen aki itt beruházókéntmajd megjelenik, annak bizonyosan támogatnia kell a Ferencvárost. Bár a mai szerződést még az Állami Kincstári Vagyonkezelő Igazgatóságnak jóvá kell hagynia, azt gondolom, hogy nem lesz akadálya terveink megvalósításnak.

ftc.hu – 2004. március 10.

Furulyás János több órás tárgyaláson találkozott a Kincstári Vagyoni Igazgatóság vezetőivel. A 100% Fradi színes hetilap információi szerint komoly esély van arra, hogy az eddigi hat hektár helyett a stadion melletti teljes, azaz nyolc hektáros terület vagyonkezelői jogát megkapja a Ferencváros. Furulyás János megerősítette ezt az értesülést és hozzátette: most már magasabb állami szinten folynak az egyeztetések a befektető, a Ferencváros és az állam részvételével.

– Mivel állami tulajdonú területről van szó, olyan megoldást kell keresnünk, ami mindenkinek megfelelő -– mondta Furulyás János a 100% Fradinak. – Sikerült elérnünk, hogy mind a nyolc hektárt megkapjuk, ehhez azonban a Pénzügyminisztérium csak úgy járul hozzá, ha két hektár árát mi fizetjük ki. Természetesen erről a befektetővel is egyeztetnem kell, aki továbbra is ragaszkodik a Ferencvároshoz. Nem könnyű olyan megoldást találni, ami mindhárom tárgyaló félnek megfelel, de folyamatosan ezen dolgozunk és bízom benne, hogy nem kell sokáig várnunk a megállapodásra. Az a befektető számára és számunkra is mindenképpen megnyugtató, hogy a stadion melletti teljes területet megkapjuk.

ftc.hu – 2005. május 31.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK

Január 10., péntek, 17.30: 
FTC–KRC Genk (belga I. o.)
Január 11., szombat, 15.00: 

FTC–Union Berlin (német I. o.)
Január 15., szerda, 15.00: 
FTC–Arminia Bielefeld (német II. o.)
Január 16., csütörtök, 16.00: 
FTC–Köln U21 (német)
Január 20., hétfő, 13.00: 
FTC–SV Wehen Wiesbaden (német II. o.)
Január 20., hétfő, 17.30: 
FTC–CFR Cluj (román I. o.)

Következik: 01.25.14:55 FTC-Paks (TV:M4sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST