Stadion-jövő a múltból 4. rész – I. pályázat

Kommentár nélkül tesszük közzé az elmúlt bő tíz év Üllői út 129. sz alatti stadion építési terveket, esetenként az építés tényének kijelentőmódban történő közlését, annak ütemezési terveit.

2005-2006
Az Üllői úti pálya használati joga az államhoz kerül, 30-35 ezres stadion épülhet
♦ ♦ ♦

Az “első” érvényes, de eredménytelen pályázat

 

2005. szeptember 12., hétfő

A Ferencvárosi Torna Club hétfői elnökségi ülésén a tagok arról döntöttek, hogy az Üllői úti pálya 11 éves használati joga az államhoz kerül, ezzel lehetővé válik, hogy pályázatot írjanak ki egy új, 30-35 ezer néző befogadására alkalmas labdarúgó stadion építésére. Ez a létesítmény lenne az egyik helyszíne sikeres kandidálás esetén a 2012-es magyar-horvát közös rendezésű Európa-bajnokságnak.

Furulyás János, az FTC elnöke az MTI-nek elmondta, hogy amint kiírja az állam a pályázatot, ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a felek, hogy az építkezés idejére megállapodjanak a ferencvárosi sportolókátmeneti elhelyezéséről.

Korábban a Ferencváros egy kisebb futballstadion építéséhez keresett befektetőt, amely a klubnak tökéletesen megfelelt volna, Európa-bajnoki helyszínként viszont nem jöhetett szóba.

Mivel egy Eb-stadion felépítése egészen más költségeket von maga után, mint egy kisebb aréna, a Ferencváros az új, 30-35 ezres stadion felépítéséig felajánlja az államnak az Üllői úti pálya használati jogát, ezzel is segítve a reménybeli sikeres magyar-horvát Eb-pályázatot.

Az új pálya felépülése után a Ferencváros elsőbbségi jogot élvez az Üllői úti létesítmény használatára.

A tanácskozást követően Horváth K. Jószef kommunikációs vezető a következőkről adott tájékoztatást.: … Míg a leendő, az állam által 30-35 ezer férőhelyesre tervezett stadion épülne az Üllői úton, a Ferencváros hazai mérkőzéseinek valószínűleg a Puskás Ferenc Stadion adna otthont. Mint azt Horváth K. József elmondta, az elnökség mai döntése révén megteremtődhetnek a feltételek a Ferencvárosi Torna Club további hosszútávú és eredményes működésére.

♦ ♦ ♦
Hamarosan megoldódik az Üllői úti labdarúgó-stadion sorsa

2005. szeptember 16., péntek

Furulyás János, a Ferencváros elnöke bízik benne, hogy hamarosan megoldódik az Üllői úti labdarúgó-stadion sorsa. A sportvezető az MTI-nek azt mondta, bár hivatalos értesítést nem kapott a klub, úgy tudja, szerdán foglalkozik a kormány a létesítmény helyzetével.

“Ez a téma nem került le a kormányülés napirendjéről. A Ferencváros az állam valamennyi kérését teljesítette, biztos vagyok benne, hogy mindkét félnek a helyzet mielőbbi megnyugtató megoldása az érdeke” – mondta Furulyás.

A Ferencváros a bajnoki rajt előtt 238 millió forintos hitelt vett fel az FTC Rt. tartozásainak rendezésére, a kölcsönt október 31-ig kell visszafizetni. Furulyás János elmondta, a klub minden körülmények között eleget tud tenni fizetési kötelezettségének.

“A kölcsönt a megadott határidőig vissza fogjuk fizetni. Erről elnökségi határozat született. Akkor is rendezzük a megadott határidőig a tartozásunkat, ha addig nem születik megállapodás a kormánnyal a stadionról.”

A kormány az eredeti elképzelések szerint e hét szerdáján határozott volna az Üllői úti pálya sorsáról, erre azonban nem került sor.

Az FTC hétfői elnökségi ülésén a tagok arról döntöttek, hogy az Üllői úti pálya 11 évre szóló használati joga az államhoz kerül – sajtóhírek szerint 1,5 milliárd forintért -, ezzel lehetővé válik, hogy pályázatot írjanak ki egy új, 30-35 ezer néző befogadására alkalmas stadion építésére. Sikeres kandidálás esetén ez a létesítmény lenne az egyik helyszíne a 2012-es, magyar-horvát közös rendezésű Európa-bajnokságnak.

További képek …

♦ ♦ ♦
Kormányzati nem az új Üllői úti stadion ötletére

2005. szeptember 21., szerda

A kormány szerint nem időszerű egy olyan stadion megépítése, amely alkalmas lenne arra, hogy a labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit le lehessen benne játszani – közölte a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón Batiz András.

Ezzel hivatalossá vált: a kormány nem támogatja azt a tervet, hogy új stadion épüljön az Üllői úton és az állam megváltsa a Ferencváros pályahasználati jogát.

A kormányszóvivő hozzátette: bár Magyarország szándékai között szerepel, hogy Horvátországgal közösen 2012-ben Európa-bajnokságot rendezzen, a rendezési jogról csak 2006 decemberében várható döntés.

“Így a kormány úgy döntött, hogy ebben a helyzetben ilyen beruházásra nem költi az adófizetők pénzét” – mondta Batiz András.

Szavai szerint a kormány nem kivételezik senkivel, így a Fradival sem, amely egy egyesületi formában működő, nem állami szervezet.

Megjegyezte, az FTC “kivételezett helyzetben van”, hiszen egy nyolchektáros állami ingatlant ingyen használhat még 11 évig.

Furulyás János az FTC elnöke az MTI-nek azt mondta, hogy amíg nem kapja meg a klub a kormány írásos anyagát, addig nem kívánja kommentálni a döntést.

“Várhatóan a hét végén vagy a jövő hét elején megkapjuk az írásos anyagot, melynek elemzése után természetesen a Ferencváros is ismerteti álláspontját.”

♦ ♦ ♦
Kormányzati nem után megállapodásra várva a Sportfolió Kht-val

2005. szeptember 22., csütörtök

A Ferencvárosi Torna Club az alábbi közleményben tájékoztatja a szurkolókat az elmúlt napok történéseivel kapcsolatos álláspontjáról.

Az Üllői úti 129. szám alatti ingatlan, azaz a Fradi pálya hasznosításával kapcsolatban az elmúlt napokban számos információ látott napvilágot. A pontosság érdekében a Ferencváros a következő tényekről tájékoztatja a nyilvánosságot. A minapi kormányülés nem a Ferencváros javaslatát vette le napirendjéről, hanem a kabinet saját ötlete nyomán, a Nemzeti Sporthivatal által előkészített javaslatot. A Ferencváros soha nem akart 30-35 ezres, vadonatúj stadiont építeni, pusztán a meglévőt felújítani, korszerűsíteni. Az FTC nem ingyenesen használja az Üllői úti ingatlant, hanem a jegybevétel 25 százalékát, évi mintegy negyven millió forintot fizet érte. Az FTC számára nem jelentett volna költségvetési támogatást az új stadion felépítése során, a használati jog megváltásaként kifizetni tervezett 1,7 milliárd forint. Ennek az összegnek négy-ötszörösét kapta volna meg az állam attól a befektetőtől, amely elnyerte volna az ingatlanhasznosítás jogát az Üllői úton. Ebből fizették volna ki a használati jog megváltását, s nem az adófizetők pénzéből.

Az Üllői út 129. szám alatti nyolc hektáros terület tulajdonjoga eredetileg az FTC sportegyesületé volt. A tulajdonjogot az állam államosítás révén szerezte meg azzal, hogy a Ferencvárosnál maradt az ingatlan vagyonkezelői joga. 1973-ban az FTC használati jogot szerzett az ingatlanon azzal, hogy lemondott az állami tulajdonban lévő és a sportlétesítményeket kezelő intézmény javára a vagyonkezelői jogról. A használati jog 2016-ig történő, tehát további 25 éves fenntartásáról 1991-ben újabb megállapodás született az állam és az FTC között, ami jelenleg is hatályban van. Ennek alapján, az ingatlan használati jogáért cserébe, az FTC a jegybevétel 25 százalékát fizeti az állam képviselőjének, a Sportfolió Kht-nak. Ez az ősszeg évente mintegy negyven millió forint. A Ferencváros tehát nem ingyenesen használja azt az Üllői út 129. szám alatti ingatlant, amely eredetileg teljes egészében az egyesület tulajdona volt, hanem fizet érte.

A jelenlegi vagyonkezelő a Sportfolió Kht. Tavaly tavasszal azzal az ajánlattal kereste meg az FTC-t, hogy – egy forint jelképes összegért cserébe – a vagyonkezelői jogot 49 évre visszaadja a Ferencvárosnak. Azzal a céllal, hogy a forrásgondokkal küzdő kht. megszabaduljon a fenntartási költségektől, ami évi mintegy 150 millió forint. Ezt az ajánlatot az FTC elfogadta. A felek 2004. március 10-én erről megállapodást is aláírtak. A megállapodást az akkori szaktárca ellenjegyezte. A sporttárca az aláírással azt fejezte ki, hogy akaratával megegyezik mindaz, ami a megállapodásban szerepel. A megállapodás alapján szerződésnek kellett volna születnie 2004. április 30-ig, amelyben átadja az állam a vagyonkezelői jogot az FTC-nek 49 évre. E szerződés nem született meg. Az előzetes megállapodást állami kezdeményezésre a felek hatszor módosították. A legutolsó módosítás határideje 2005. augusztus 31-vel járt le. A megvalósításra – vagyonkezelői jog átvételére, az ingatlan hasznosítására – az FTC minden pillanatban készen állt.

Időközben a kormányzat döntést hozott arról, hogy Horvátországgal megpályázza a 2012-ben esedékes labdarúgó Európa Bajnokság rendezői jogát. S a lebonyolításul szolgáló magyarországi helyszínek között megjelölte az Üllői úti FTC stadiont is. A helyszínekről szintén kormánydöntés határozott. A központi döntés után a kormányzat koncepciót dolgozott ki az Üllői úti ingatlan hasznosítására, ezen belül – a régi helyén – egy 30-35 ezres, vadonatúj stadion felépítésére. Ennek alapja az volt, hogy – a kormányzat szélesebb körű lehetőségeit fölhasználva – az állam hatékonyabban és eredményesebben tudja a befektetőkkel való tárgyalások során akaratát érvényesíteni, s pályázati úton értékesíteni az ingatlant.
Az új konstrukció alkalmazása során az állam el akarta adni a teljes, 8 hektáros területet. Ezzel összefüggésben az FTC elfogadta az állam elképzelését, és a sikeres értékesítés érdekében felajánlotta a még 11 évig meglévő ingatlanhasználati jogát. A Ferencvárosi Torna Club úgy határozott, hogy az ingatlan sikeres hasznosításának elősegítése érdekében hajlandó lemondani 11 éves használati jogáról. Mindezt akkor, ha az állam megfizette volna a befektetők által az FTC-nek megajánlott 1,7 milliárd forintot. Ez tehát nem központi költségvetés által nyújtandó támogatás lett volna az FTC-nek. Az Üllői úti ingatlanértékesítés ugyanis az állam számára az 1,7 milliárd forint négy-ötszörösének megfelelő bevételt jelentett volna. Ebből, s nem az adófizetők pénzéből fizette volna ki az állam a használati jog ellenértékét.

A Ferencváros ugyanis az elmúlt másfél évben – amíg a vagyonkezelői jog visszavételére várt – három befektető-jelölttel tárgyalt. Bármelyikkel köt közülük szerződést az FTC, mindegyik biztosította volna az egyesület hosszú távú működéséhez szükséges forrásokat. Ez az összeg pontosan 1,7 milliárd forint egyszeri bevételt jelentett volna az FTC-nek. A Ferencváros azonban nem tervezte új, 30-35-ezer főt befogadó stadion építését, pusztán a jelenlegi pálya felújítását, korszerűsítését.

A Ferencváros a befektetőkkel folytatott tárgyalásokon elérte, hogy mindhárom befektető indulni szándékozott az állam által kiírni tervezett pályázaton.

A Nemzeti Sporthivatal által a kormányülésre előkészített anyag végül – az FTC vezetői előtt ismeretlen okból – nem került a kormány elé. A kormányzat tehát nem az egyesület elképzelését vetette el, hanem a saját maga által megfogalmazott javaslatát, annak kormánydöntésre kidolgozott anyagát vette le a napirendről.

Az FTC a továbbiakban is nyitott a tárgyalásokra, s várhatóan rövid időn belül aláírhatja a Sportfolio Kht-val korábban kidolgozott, korábban szóban kölcsönösen elfogadott megállapodást. A megállapodás magában foglalja az ingatlan hasznosítására kiírandó pályázat, illetve az FTC számára átadásra kerülő vagyonkezelői jog tartalmát.

Budapest, 2005. szeptember 22.
Ferencvárosi Torna Club

*

A Ferencváros várhatóan rövid időn belül aláírja a Sportfolió Kht-val korábban kidolgozott, szóban kölcsönösen elfogadott megállapodást, amely magában foglalja az Üllői út 129. alatt található ingatlan hasznosítására kiírandó pályázatot, illetve a klub számára átadásra kerülő vagyonkezelői jog tartalmát.

Többek között ez olvasható abban a közleményben, amelyben az FTC reagált a szerdai kormánydöntésre és a sajtóban ezzel kapcsolatban megjelent információkra.

A klub hangsúlyozza, hogy a kormány nem a Ferencváros javaslatát vette le napirendjéről, hanem saját elképzeléseit, amely az ingatlan hasznosítása mellett egy 30-35 ezres új, Európa-bajnoki mérkőzések rendezésére is alkalmas stadion építését célozták. Az FTC szerint az ingatlanértékesítés a klubnak befektetők által megajánlott 1,7 milliárd forint négy-ötszörösének megfelelő bevételt jelentett volna az állam számára.

A közlemény emlékeztet rá, hogy a Sportfolió Kht. tavaly tavasszal azt ajánlotta, hogy egy forint jelképes összegért 49 évre visszaadja a vagyonkezelői jogot az FTC-nek, s a felek erről 2004. március 10-én megállapodást írtak alá. Eszerint szerződésnek kellett volna születnie 2004. április 30-ig.

“Az előzetes megállapodást állami kezdeményezésre a felek hatszor módosították. A legutolsó módosítás határideje 2005. augusztus 31-vel járt le. A megvalósításra – a vagyonkezelői jog átvételére, az ingatlan hasznosítására – az FTC minden pillanatban készen állt.” – áll a közleményben.

Időközben a kormány egy új konstrukció keretében el akarta adni a teljes, 8 hektáros területet, s az FTC a sikeres értékesítés érdekében felajánlotta a még 11 évig érvényes ingatlanhasznosítási jogát.

“A Ferencváros a befektetőkkel folytatott tárgyalásokon elérte, hogy mindhárom befektető indulni szándékozott az állam által kiírni tervezett pályázaton. A Nemzeti Sporthivatal által a kormányülésre előkészített anyag végül – az FTC vezetői előtt ismeretlen okból – nem került a kormány elé.”

♦ ♦ ♦
Hétfőn folytatódik az egyeztetés az NSH és a Ferencváros között

2005. szeptember 23., péntek

Hétfőn találkozik egymással Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal (NSH) elnöke és Furulyás János, a Ferencváros első embere, hogy az FTC helyzetéről tárgyaljon.

A kormány szerdán úgy döntött, hogy nem vásárolja meg 1,7 milliárd forintért az Üllői úti telek használati jogát, amely 11 évig még a Ferencvárost illeti meg.

Ez a döntés azt is jelenti, hogy nem épül meg az a 35 ezer néző befogadására alkalmas stadion sem az Üllői úton, amely egyik lehetséges helyszíne lehetett volna sikeres pályázat esetén a 2012-es, magyar-horvát közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságnak.

♦ ♦ ♦
Furulyás szerint a jövő hét elejéig megkapja az NSH a kért szándéknyilatkozatokat

2005. szeptember 28., szerda

Furulyás János, a Ferencváros elnöke szerint a klub legkésőbb a jövő hét elejéig elküldi a Nemzeti Sporthivatal (NSH) részére azokat a befektetői szándéknyilatkozatokat, melyek szükségesek a tárgyalások folytatásához az Üllői úti telek sorsát illetően.

“A befektetők a Miniszterelnöki Hivatalba már korábban elküldték szándéknyilatkozatukat arról, hogy tulajdonjogot szeretnének szerezni” – mondta Furulyás az MTI-nek.

“Ennek a pénzügyi vonatkozásai természetesen egészen mások, mint egy 49 vagy 99 évre érvényes vagyonkezelői jognak. Ha az állam a vagyonkezelői jogot ajánlja fel, akkor erről fogunk tárgyalni. Az NSH arra szeretne garanciát kapni, hogy a leendő befektetőtől megkapja azt az összeget, amit az állam a vagyonkezelői jogért kér. A Vasas ezért egy forintot fizetett, nálunk ez az összeg nagyobb lesz…”

A sportvezető elmondta, ismételten ígéretet kapott arra, hogy nagyon rövid időn belül rendeződik az Üllői úti létesítmény helyzete.

Furulyás János hétfőn találkozott Ábrahám Attilával, az NSH elnökével. A ferencvárosi vezető a tárgyaláson jelezte, hogy a klub olyan befektetőjelölttel is kapcsolatban áll, aki az aréna melletti parkoló – azaz összesen 8 hektár – vagyonkezelői jogát is megvásárolná, ezenkívül vállalja a létesítmény felújítását és befogadóképességének kibővítését 22 ezerre.

♦ ♦ ♦
Nyílt pályázat a vagyonkezelői jogra

2005. október 28., péntek

A Nemzeti Sporthivatal (NSH) és a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) úgy döntött, hogy a Ferencvárosi Torna Club elnökségének kérésére az Üllői úti 6 plusz 2 hektár területű ingatlanok vagyonkezelői jogát nyílt pályázaton értékesíti – jelentette be pénteken közös sajtótájékoztatón Ábrahám Attila, az NSH elnöke és Furulyás János, az FTC első embere.

A “befutó” 49 évre kapja meg a vagyonkezelői jogot. A 6, illetve 2 hektáros területre külön pályázatot írnak ki, de előnyt élvez az a jelentkező, aki mindkét terület iránt érdeklődik. Az elbírálásnál fontos szempont, hogy az FTC sportszakmai érdekeit is figyelembe kell venniük a kandidálóknak.

“Meghatároztunk egy minimális elvárást a pályázókkal szemben, ami nélkül érvénytelennek tekintjük a jelentkezést – mondta a megállapodást követő sajtótájékoztatón Furulyás János. – A vagyonkezelői jogra pályázóknak vállalniuk kell egy új, minimum 15 ezer néző befogadására alkalmas labdarúgó-stadion, s új birkózócsarnok építését, valamint a kiszolgáló helyiségek, öltözők teljes felújítását. A pályázatokat pontozni fogjuk, minél több, a Ferencváros érdekét szolgáló fejlesztés szerepel az anyagban, annál nagyobb esélye lesz az érdeklődőnek a megállapodásra.”

A feltételeket a fővárosi klub a KVI-vel és az NSH-val közösen dolgozza ki, a pályázatokról a KVI hozza meg a végső döntést. Ha sikertelenül végződik a pályáztatás, akkor az FTC térítésmentesen lemond az Üllői úti ingatlanok még 11 évig érvényben lévő ingyenes használati jogáról, a 2 hektáros ingatlant a KVI értékesíti, a 6 hektáros telek vagyonkezelői jogát pedig térítésmentesen az FTC kapja meg.

“Örülök ennek a megállapodásnak, amellyel mindenki jól jár – hangsúlyozta Ábrahám Attila. – A Ferencváros a magyar sport értéke, az államnak is érdeke, hogy rendeződjön a sportegyesület sorsa. Mivel csak vagyonkezelői jogot értékesítünk, a telek továbbra is állami tulajdon marad. Pontos összeget most még nem lehet mondani, de várhatóan 1-2 milliárd forint közötti összegért lehet majd hozzájutni a vagyonkezelői joghoz.”

Ábrahám szerint a pályázat szövege a jövő hét folyamán elkészülhet, és ha minden jól alakul, decemberben eredményt is lehet hirdetni.

Furulyás János a tájékoztatón bejelentette, hogy a Ferencváros november 30-ig kapott haladékot az OTP-től felvett 238 millió forintos hitel törlesztésére.

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha nem sikerül pályázat útján értékesíteni a vagyonkezelői jogot, a klubvezető azt válaszolta: több befektető szándéknyilatkozata is a birtokában van, akik csak arra vártak, hogy rendeződjön a telkek sorsa. Ezenkívül az FTC Rt. részvényei iránt is komoly érdeklődés mutatkozik. A sportvezető úgy véli, a részvények eladásából törleszthető lesz a hitel.

Ábrahám Attila szerint ha kiírják a pályázatot és lesznek komoly jelentkezők, akkor nem jelenthet gondot, hogy az FTC esetleg november 30. helyett csak december közepén tud majd eleget tenni fizetési kötelezettségének.

♦ ♦ ♦
NSH-FTC: aláírták a szerződést a nyílt pályázatról

2005. november 7., hétfő

Hétfő délután Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal (NSH) elnöke és Furulyás János, az FTC elnöke aláírta az Üllői úti hat plusz két hektáros ingatlan vagyonkezelői jogának értékesítésével kapcsolatos nyílt pályázatról szóló szerződést.

A megállapodás pontosan rögzíti, hogy a vagyonkezelői jogra pályázóknak milyen feltételeknek kell megfelelniük. Az NSH arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a pályázat kiírása során sértetlen maradt a hivatal célja, mely szerint a törvényesség betartása mellett, az FTC sportszakmai érdekeinek figyelembe vételével, olyan megoldás szülessen, amely megőrzi az egyenlő esélyek sportbéli alapelvét.

Október 28-án, az NSH és az FTC közös sajtótájékoztatóján jelentették be, hogy az Üllői úti ingatlanok vagyonkezelői jogát nyílt pályázat útján értékesítik.

Pályázati felhívás

♦ ♦ ♦
Egy érvényes pályázat érkezett az Üllői úti telekre

2005. december 16., péntek

A december 16-i határidőig egy érvényes pályázat érkezett az Üllői úti hat plusz két hektáros terület 49 évre szóló vagyonkezelői jogára.

“Egy olyan jelentkező volt, aki minden szempontból megfelelt a pályázati feltételeknek” – mondta az MTI-nek Furulyás János, a Ferencváros elnöke.

“Hétfőn a Kincstári Vagyoni Igazgatóság és a Nemzeti Sporthivatal bírálja el a pályázati anyagot. Természetesen meghívottként a Ferencváros képviselői is részt vesznek az ülésen. Ha elfogadják a pályázó anyagát, akkor még ebben az évben rendeződik a klub anyagi helyzete, és természetesen a 238 millió forintos banki kölcsönt is visszafizeti a Ferencváros. A jelentkezőről egyelőre csak annyit árulhatok el, hogy magyar befektetőről van szó.”

Az FTC Rt. nyáron azért vett fel kölcsönt, mert különben a labdarúgóliga nem engedte volna indulni az élvonalbeli bajnokságban. A hitelt eredetileg október végéig kellett volna visszafizetni, de akkor a bank egy hónap haladékot adott, amit később újabb egy hónappal megtoldott.

Az Üllői úti ingatlan vagyonkezelői jogának megszerzéséhez bizonyos minimális feltételeknek eleget kell tennie a jelentkezőnek, így például a Ferencvárost legalább 1,2 milliárd forint plusz áfa illeti meg, melyért cserébe a klub lemond a még 11 évig érvényben lévő ingyenes használati jogáról. Emellett a befektetőnek vállalnia kell egy legalább 15 ezer férőhelyes futballstadion és egy birkózócsarnok felépítését is.

♦ ♦ ♦
Hiánypótlásra szólították fel a befektetőt

2005. december 19., hétfő

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) hasznosítási tanácsa hiánypótlásra szólította fel a Ferencváros nyolchektáros Üllői úti ingatlanának vagyonkezelői jogára egyedüliként érvényes pályázatot benyújtó, magyar érdekeltségű TDZ Kft-t.

Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal (NSH) elnöke hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, a befektető által benyújtott bankgarancia nem tartalmazta az áfát. Ezt a hiányt péntekig lehet pótolni. A TDZ Kft. 2,8 milliárd forintról rendelkezik bankgaranciával. Ebből az összegből 1,6 milliárd az államé, 1,2 milliárd plusz áfa jár a Ferencvárosnak.

Ha idén fizet a TDZ Kft., akkor 300 millió, ha jövőre, akkor 240 millió az áfa összege, amellyel kapcsolatban egyelőre hiányzik a garancia.

Az NSH elnöke hozzátette: a befolyó 1,6 milliárd forintot kizárólag sporttal kapcsolatos beruházásokra lehet felhasználni. Ez azt jelenti, hogy az összeget sportlétesítmény építésére, felújítására vagy olyan ingatlan vásárlására lehet fordítani, mely később sportcélokat szolgál.

Furulyás János, az FTC elnöke hangsúlyozta: hosszú huzavona ért véget, és bízik benne, hogy a TDZ Kft. eleget tesz hiánypótlási kötelezettségének.

A benyújtott pályázati anyag szerint a munkálatok kezdetétől számított 36 hónapon belül fel kell épülnie a FIFA és UEFA előírásainak is megfelelő 15 ezres, fedett lelátójú, kizárólag ülőhelyekkel ellátott labdarúgó-stadionnak és az új birkózócsarnoknak. Bár a kiírásban nem szerepelt, de a pályázó vállalta egy 5 ezer férőhelyes kézilabdacsarnok felépítését is. Ezenkívül egy 100 ezer négyzetméter alapterületű irodaház is épül, melyben 1000 négyzetmétert a Ferencvárost kap meg, a többi helyiséget bérbe adják. A telek alatt egy 6500 férőhelyes mélygarázst alakítanak ki. A munkálatok összköltsége várhatóan eléri az 50 milliárd forintot.

Az MTI kérdésére Furulyás János elmondta, hogy a labdarúgócsapatnak és a birkózóknak egy évre kell elhagyniuk az Üllői utat. A futballisták a Puskás Stadionban játsszák majd hazai mérkőzéseiket és a birkózóknak is megfelelő edzéslehetőséget biztosít a klub. A bérleti költségeket a befektető állja.

A saját jövőjét firtató kérdésre a ferencvárosi sportvezető azt válaszolta, hogy az elnökség mandátuma – az övével együtt – január 31-én jár le. Az egyesület tisztújító közgyűlése január 30-án lesz.

Furulyás kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy ismét jelölteti-e magát az elnöki tisztségre.

♦ ♦ ♦
Furulyás János több mint egy hónapja nem beszélt a KVI-vel

2006. január 20., péntek

Furulyás János, a Ferencváros elnöke több mint egy hónapja nem beszélt az Üllői úti nyolchektáros telek vagyonkezelői jogának értékesítését felügyelő Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) illetékeseivel.

A sportvezető az MTI-nek azt mondta: minél több idő telik el érdemi esemény nélkül, annál valószínűbb, hogy nem fogják elfogadni az egyetlen jelölt, a TDZ Kft. pályázatát.

“Velem a Nemzeti Sporthivatallal közösen tartott december 19-i sajtótájékoztató óta senki sem beszélt a KVI-ből. Úgy gondolom, felesleges nekem hívogatnom a KVI-t, ott kell elbírálni a benyújtott pályázatot, ha minden rendben lenne, valószínűleg már aláírtuk volna a szerződést.”

Furulyás hozzátette: a törvény 60 napos határidőt szab meg a döntés kihirdetésére.

“Természetesen fel kell készülnünk az esetleges elutasító határozatra is, hiszen ebben az esetben hat hektár vagyonkezelői jogát nekünk kell értékesítenünk. Érdeklődők vannak, de amíg nem ismert a KVI döntése, addig senkivel sem lehet komolyabb tárgyalásokat kezdeni.”

A távirati iroda szerette volna megszólaltatni a KVI illetékeseit, de a telefonközpontos tájékoztatása szerint pénteken 13:30-ig tart a munkaidő, ezért az illetékeseket nem lehet elérni.

A Ferencváros Üllői úti nyolchektáros ingatlanának vagyonkezelői jogára egyedül a TDZ Kft. nyújtott be érvényes pályázatot. Az anyagban a telekért fizetendő 2,8 milliárd forintra szóló bankgarancia ugyan szerepelt, de hiányzott az ÁFÁ-ra vonatkozó igazolás, ezért a KVI hiánypótlásra szólította fel a céget. (Az összegből a Ferencvárosnak járó 1,2 milliárd az ÁFA-köteles, 1,6 milliárd ugyanis az államot illeti meg, ez a rész pedig mentesül az ÁFA-fizetés terhe alól.)

A benyújtott pályázati anyag szerint a munkálatok kezdetétől számított 36 hónapon belül fel kell épülnie a FIFA és UEFA előírásainak is megfelelő 15 ezres, fedett lelátójú, kizárólag ülőhelyekkel ellátott labdarúgó-stadionnak és az új birkózócsarnoknak. Bár a kiírásban nem szerepelt, de a pályázó vállalta egy 5 ezer férőhelyes kézilabdacsarnok felépítését is.

Ezenkívül egy 100 ezer négyzetméter alapterületű irodaház is épül, melyben 1000 négyzetmétert a Ferencváros kap meg, a többi helyiséget bérbe adják. A telek alatt egy 6500 férőhelyes mélygarázst alakítanak ki. A munkálatok összköltsége várhatóan eléri az 50 milliárd forintot.

♦ ♦ ♦
Eredménytelen az FTC-vel kapcsolatos vagyonkezelési pályázat

2006. február 14., kedd

Az FTC-vel kapcsolatos vagyonkezelési pályázat eredménytelenül zárult – tájékoztatta kedden az MTI-t Zelles Sándor, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) vezérigazgatója.

Elmondta: a Ferencvárosi Tornaklub (FTC) ingatlanának – amely Budapesten az Üllői út 129. alatt található két helyrajzi számon – vagyonkezelői jogára kiírt pályázat eredménytelenül zárult, mivel a pályázó a megadott határidőig nem teljesítette a számára előírt hiánypótlást.

A vagyonkezelői jog gyakorlására 2005. november 16-án írt ki pályázatot a KVI. Ennek határideje 2005. december 16-án járt le. Az egyetlen eredményes pályázót, a TDZ Kft.-t hiánypótlásra szólította fel a KVI, ám ennek a kft. 2006. február 13-án 10 óráig nem tett eleget. Így a határidő lejárta miatt a pályázat eredménytelenül zárult.

A vezérigazgató utalt arra, hogy ezt követően az FTC-től megkeresték a KVI-t, hogy mielőbb írja ki az új pályázatot. Ennek feltételeit most vizsgálják az igazgatóságnál.

♦ ♦ ♦
Továbbra is rendezetlen az Üllői úti ingatlan helyzete

2006. április 6., csütörtök

Ináncsy Miklós, az Ferencvárosi Torna Club elnöke szerint a klub hibáján kívül egyelőre továbbra sem rendeződhet az Üllői úti hat plusz két hektáros ingatlan helyzete.

Az egyesület elsőszámú vezetője közölte, hogy miután eredménytelennek bizonyult a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) által kiírt pályázat, ismét egyeztetni kezdtek a KVI-vel, a Nemzeti Sporthivatallal (NSH) és a Sportfolio Kht.-vel egy újabb, meghívásos pályázat kihirdetéséről. A Ferencváros lejjebb adta igényeit, ennek jeleként például a nyertes befektetőnek nem kellene új stadiont építenie, elég lenne a jelenlegit úgy felújítania, hogy az megfeleljen az UEFA előírásainak.

“Annak ellenére, hogy megállapodtunk a részletekben is, tárgyalópartnereink írásban nem küldték át az új szerződéstervezetet, illetve abban nem a megbeszéltek szerinti pontok szerepeltek, ezért az elnökség azt elfogadhatatlannak találta. Ezért kellett elhalasztanunk a csütörtökre tervezett küldöttgyűlést, melyen az új kontraktust szerettük volna megszavazni” – mondta Ináncsy a klubházban tartott sajtótájékoztatón, amelyen az FTC elnökségének valamennyi tagja megjelent.

Az elnök többször leszögezte, “nem a Ferencvároson múlik a megállapodás”. Jelezte, hogy az új pályázatot befektetői szempontból kedvezőbbé kívánták tenni, ám ennek ellenére az állam a korábbi kiírásban szereplő 1,6 milliárd forint felett további 1,2 milliárdra tart igényt. Ináncsy továbbá kifogásolta, hogy garanciát várnak a klubtól a 238 millió forintos OTP-hitel visszafizetésére, holott mindenki tudja, a klub csak az ingatlan értékesítéséből befolyó összegből tudná ezt megtenni. Azt is megjegyezte, hogy a megbeszéltek ellenére a KVI új pályázati kiírásában nem tenné lehetővé a jelzáloghitel felvételét a győztes befektető számára.

A FTC vezetőinek felelősségét firtató újságírói kérdésre, Kruj Iván elnökségi tag a következőt válaszolta:

“Az NSH, a KVI és a Sportfolio egy fantomtársaság, amely ki akarja nyírni a Ferencvárost. Furulyás elnök úr nem volt ilyen bátor annak idején, hogy a nyilvánosság elé álljon, pedig ezt tanácsolta neki az elnökség. A klub elnökével példátlan módon bántak, kötélen rángatták, két kísérőjét nem engedték be a tárgyalásokra”.

Az elnökség ismertette, azért került szóba ismét, hogy a nyolc hektárra írnak ki pályázatot, mert befektetői szempontból egyben igazán értékes az ingatlan. Öthektáros területhez jutna a győztes, mivel a stadion három hektárnyi területet foglal el.

“Amennyiben jövő hét elejéig nem kapjuk meg a megállapodásunknak megfelelő szerződéstervezetet, az elnökség összeül, hogy meghozza a szükséges döntéseket” – mondta Ináncsy, aki arra is utalt, hogy ez esetben minden bizonnyal az első pályázati kiírásban foglaltak szerint a hat hektáros ingatlan vagyonkezelői jogára tartanak igényt, és saját maguk próbálnak meg befektetőt találni rá, míg a két hektáros területet az állam értékesítheti.

MTI és FTC.hu Archívum
2005. szeptember – 2006. április

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK

Január 10., péntek, 17.30: 
FTC–KRC Genk (belga I. o.)
Január 11., szombat, 15.00: 

FTC–Union Berlin (német I. o.)
Január 15., szerda, 15.00: 
FTC–Arminia Bielefeld (német II. o.)
Január 16., csütörtök, 16.00: 
FTC–Köln U21 (német)
Január 20., hétfő, 13.00: 
FTC–SV Wehen Wiesbaden (német II. o.)
Január 20., hétfő, 17.30: 
FTC–CFR Cluj (román I. o.)

Következik: 01.25.14:55 FTC-Paks (TV:M4sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST