Szimcsák István

Szimcsák I. (Szirmai) István (1933. július 22., Budapest – 2003. július 27., Budapest) a Bp. Vörös Lobogó és az MTK (1954-63: 196 bajnoki / 34 gól; egy bajnokcsapat tagja) balszélsője, 1955 és 1961 között 6 válogatott találkozón szerepelt.

A gyors, ötletesen játszó, igen hasznos szélső, lendületes elfutások után rendszerint pontosan adott be. Olykor a kapura is veszélyt jelentett. A védelemben is sokat segí­tett. Taktikailag érett, fegyelmezett játékos volt. Éveken át — Fenyvesi dr. mögött — a második legjobb balszélsőnek számí­tott.

Bukovi Márton, a Hungária körúti legénység mestere 21 évesen, 1954 tavaszán a Vasas Izzó elleni mérkőzésen bizalmat szavazott neki, és olyan nagyszerű futballisták között mutatkozott be az NB I-ben, mint Hidegkuti Nándor, Sándor Károly, Kovács Imre, Palotás Péter, Lantos Mihály. Aztán 1955-től már állandó tagja volt az együttesnek, és 1963 végéig az is maradt. Bajnoki cí­met az 1957–58-as idényben nyert, és kétszer vehette át az akkor nagyon rangos KK-t. E sorozatban az 1955-ös szezonban az elődöntőben a korszak két kiemelkedő csapata, a Vörös Lobogó és a Bp. Honvéd került szembe egymással. Előbb a Népstadionban 75 ezer néző előtt a Honvéd nyert 5:2-re, s bár senki sem gondolta, hogy a Vörös Lobogó jut a döntőbe, a visszavágón pazar játékkal 5:1-re nyertek Hidegkútiék. A döntő, a prágai UDA (a későbbi Dukla) ellen már edzőmeccsnek számí­tott, 6:0-ra győzött itthon a VL. Az 1963-as KK-döntőben a Vasas volt az MTK ellenfele, s az első meccs 2:1-es MTK-sikere után a visszavágó 1:1 lett.

Sok sikeres bajnoki alakí­tása közül kiemelkedik az 1961 tavaszán megví­vott Ferencváros elleni derbi: három gólt szerzett az örökrangadón, 4:2-re diadalmaskodott az MTK. Az NB I-ben összesen 204 mérkőzést játszott és 33 gólt ért el. 1963 végén Angyalföldre igazolt, s utolsó élvonalbeli mérkőzése a Komló–Vasas derbi volt.

Az 1961-es dél-amerikai túrán háromszor öltötte magára a Ferencváros mezét.

Indulás Dél-amerikába (fotó: Kocsis György gyűjteményéből)

(Antal Zoltán, Hoffer József és Budai Miklós í­rásainak valamint az MTK kiadványainak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ