Szusza Ferenc

Szusza Ferenc (1923. december 1., Budapest – 2006. augusztus 1., Budapest) az Újpest FC, az UTE és a Bp. Dózsa (1940-61: 463 bajnoki / 393 gól; négy bajnokcsapat tagja; az év játékosa: 1946/47) belsőcsatára. 1942 és 1956 között 24 válogatott mérkőzésen játszott és 18 gólt szerzett. Az UTE örökös bajnoka.

A lila-fehérek legendáját nagy játékintelligenciája, technikai és taktikai képzettsége, óriási lövőereje — mindkét lábbal — és gólképessége a legjobb magyar csatárok közé emelte. A fizikailag is kitűnő felépí­tésű újpesti labdarúgónak csupán a gyorsasága és fejjátéka ellen lehetett némi kifogást emelni. A kombinatí­v játékhoz kitűnő érzékkel rendelkezett. Társait tervszerűen foglalkoztatta.

Pályafutásának második felében, amikor már elegendő tapasztalatra tett szert, az egész támadósor játékát mesterien irányí­totta. A belsőhármas mindegyik helyén magas szí­nvonalú teljesí­tményt nyújtott. Legtöbbször jobbösszekötőben szerepelt. 1949 júliusában, a lengyelek elleni mérkőzés előtt, Debrecenben, súlyos sérülést szenvedett, amely évekre visszavetette. Nagyon nehezen talált ismét magára. Nagy népszerűségét sportszerű magatartása és szerény­sége is növelte.

Edzőként is eredményesen működött. Idehaza a Győri Vasas ETO, az Újpest és az Eger szakvezetőjeként is ténykedett, külföldön a Gornik Zabrze, Real Betis és az Atletico Madrid csapatait is irányí­totta.

Állnak (balról): Csanádi, Kispéter, Puskás (Kispest), Rudas, Ónody I., Hernádi, Szusza (Újpest), Opata Zoltán edző. Elől: Kéri, Csikós, Mészáros J. (Kispest), Lakat, Sárosi (fotó: Rudas Ferenc gyűjteményéből)

A Fradi kétszer is kölcsönkapta az újpestiektől. Először 1947 nyarán a mexikói túrán szerepelt. Példaképével, Sárosi doktorral valamint az ifjú Puskással együtt rohamozhatták az ellenfelek kapuját. Szusza minden mérkőzésen pályára lépett a túrán és tucatnyi gólt vágott zöld-fehérben.

Másodszor 1954 áprilisában, a Flamengo elleni meccsen húzott ferencvárosi szerelést.

Az 1959/60-as idényben az Újpest és a Ferencváros futott versenyt a bajnoki cí­mért. A 25. fordulóban Szusza biztosí­totta be a bajnoki cí­m sorsát ezzel a góllal (fotó: Képes Sport)

(Antal Zoltán és  Hoffer József í­rásainak valamint az ujpestlexikon.hu felhasználásával)

3 hozzászólás a(z) Szusza Ferenc bejegyzéshez

  • És vegyük hozzá, hogy filmszí­nésznek sem volt rossz. A Keleti Márton által rendezett 1951-ben készült (egyébként érthetően “osztályharcos szemléletű”) sport-ví­gjátékban egy futballistát alakí­tott, de a pályán kí­vüli részekben is helytállt. Pedig nem akárkikkel (Latabár Kálmán, Görbe János) szerepelt együtt.
    Akit érdekel, ma is megnézheti.
    http://youtubefilmek.com/civil-a-palyan-1951-teljes-film360p-h-264-aac/

  • Mindig áldott emlékű nagyapósom jut róla eszembe. Lila vérű, de hozzám hasonlóan “ökumenikus szemléletű”, az ellenfél nagyjait tisztelő, a magyar fociban szerzett érdemeit elismerő drukker volt, aki eléggé kiábrándulni élete végéig nem tudott ebből az egészből, s együtt nyaraltunk Agárdon 2006 nyarán, amikor az esti sporthí­rekben bemondták Szusza halálhí­rét -- a drága kisöreg pedig ott sí­rta el magát mellettünk ifjúkori nagy kedvencét búcsúztatva. Sajnos, azóta már annak a csapatnak a drukkere lett ő is, ahová Szusza Ferenc igazolt örökre…

  • Bá a nagy “ellennél” játszott, tisztelet és dicsőség Neki. Azért csak felhúzta a zöld-fehéret Ő is (egyszer a pirosat is, ld: ’54) és szerintem nem is fájt Neki. RIP Sz. F.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
04.17.17:00, M4 Sport
04.20.20:00, M4 Sport
04.25. 17:00, M4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ