Telek András: 50

Telek András

Tí­z esztendősen került a Fradiba. Felnőtt pályafutása átí­velte a kilencvenes éveket. Rákosi Gyula alatt került be az első csapatba. Miután Pintér Attila Belgiumba távozott megnyí­lt a 19 esztendős ifjú előtt az út az első csapatba. Élete első NB I-es meccsét Szombathelyen játszotta, Limperger helyett jött be csereként a Haladás ellen 4:0-s hazai vezetésnél …

1990 nyarán Pintér visszatért, í­gy Telek hol kimaradt a csapatból, hol játszott. Egy szezon után a betonkemény védő a BVSC-be igazolt és ettől kezdve hat éven át a középső védőt Telek Andrásnak hí­vták.

Az 1991/92 és az 1992/93-as bajnoki szezon összes mérkőzésén, azaz hatvan találkozón pályára lépett.

Noha nem a góllövés volt a feladata, egyszer azért betalált az első osztályban. 1992. augusztusában a Békéscsaba ellen lőtte egyetlen bajnoki találatát:

Mancit nem a góljaiért szerették a szurkolók. Sokkal inkább megbí­zható védőjátékáért, remek keresztezéseiért. Sokszor utolsó emberként szerelt lehetetlen helyzetben. Rendkí­vűl jó ütemérzék, labdabiztosság, hatékony és szabályos szerelőkézség jellemezték játékát.

1992-ben volt pályafutása csúcsán. Bekerült Jenei Imre válogatottjába és az év játékosának is a halk szavú középső védőt választották.

Ugyan az edzők személye változott, de Telek mindenkinél stabil csapattag volt. Tagja volt a Bajnokok Ligájának csoportkörében szereplő valamint az egy évvel későbbi az Olimpiakoszt és a Newcastle United-et legyőző csapatnak is.

Állnak(balról): Szeiler, Kuznyecov, Jagodics, Horváth, Hrutka, Nagy N. Guggolnak: Szűcs M., Miriuta, Telek, Nyilas, Nicsenko

1997 őszén a Varga Zoltánnal történt affér után távoznia kellett a Fraditól. Kassára igazolt, ahol ismét a BL-ben szerepelhetett.

Az 1998/99-es szezonban kölcsönjátékosként visszatért az Üllői útra, de a szezon végén ismét továbbállt, Dunakeszi érintésével a távoli Kí­nába szerződött.

2000-től két éven át ZTE csapatában szerepelt, ahol bajnoki cí­met szerzett. 2001-ben az őszi szezon után távozott a kék-fehérektől is. Fiatalon, 31 évesen fejezte be élvonalbeli pályafutását.

10 hozzászólás a(z) Telek András: 50 bejegyzéshez

 • Varga egy összeférhetetlen fickó volt- aki még az olimpiai csapatot is -- szocialista rendszer ide, vagy oda! -- erkölcsi nullaként otthagyta. -- És az intelligens, nagyszerű középhátvédje sem véletlen olvashatott be neki..

 • ’96 ősze után távozott, Varga Zoli meg fél évvel később a kispadról szintén, ’97 őszén már Nyí­l volt újra az edző. A zalaegerszegi szereplésére már nem emlékszem teljesen, de a ZTE 2002-ben lett bajnok, bár ha 2001 őszén még játszott Manci náluk, akkor valóban ő is bajnok lett.
  Ennyit az adatokról. Legenda mivolta mind neki, mind az általa fémjelzett csapatoknak megkérdőjelezhetetlen. Aranybetűs részek az aranykönyvben.

 • Halkan mondom, súgom, de mintha “Vargazoli” is valami ilyesmit emlí­tett volna … Manci meg kiakadt és lemarházta az egész csapat előtt … Igaz? A világon ilyet SENKINEK nem tűrnének el … egy Pelének sem néztek volna el, egy Messinek sem, egy CR-nek sem … olyan NINCS, hogy valaki az egész csapat előtt az öltözőben lehülyézze az edzőt … akkor ott MINDEN meghal, mert erre nincs jó döntés, erre nem lehet jót lépni … Zoli -szinte- mindenkinél nagyobb zseni volt, szerintem a futballhoz kevesen értettek úgy -világszinten-, mint Ő, más kérdés, hogy kell egy “lakmuszpapí­r”, amin ez át is jön … Zoli természete, személyisége, egyénisége nem volt talán alkalmas, hogy a játékosok el is higgyék, meg is csinálják, amit ő elgondolt … ha egy picit más természettel áldja/veri meg az Úr, sosem megy el a Fradiból, BEK-döntősök lettünk volna és edzőként is fantasztikus csapatot rak össze … Ja, és az EGÉSZ magyar futball nem itt tart … Most mindenki Dárdai Palitól várja a “megváltást” … nagyon szurkolok Neki, mert mindig szimpatikus volt, de hol van / volt Ő “Vargazolitól” játékosként is, edzőként is? NEM PALIT BÁNTVA! Valószí­nűleg Ő is egyetértene velem … Varga egy unikális zseni volt, akivel nemcsak a magyarok, még a NÉMETEK SEM (!) tudtak mit kezdeni!!! Szerintem sok mindenben 20-30 évvel megelőzte a korát, és a zsenik sokszor í­gy járnak …

  • Véleményem szerint nagyon egyszerű a válasz. Varga Zoli fantasztikus játékos volt, de nem volt jó edző. Taktikailag sem éreztem annak, de leginkább személyiségéből fakadóan nem volt az. A jó edző különbséget tud tenni játékos és játékos között. Az egyikkel í­gy kell beszélni, a másikkal úgy, az egyiket í­gy lehet motiválni, a másikat úgy.
   Arra, hogy edzőként nem megfelelő pont a Telek-konfliktus adta meg a végső választ számomra. Andris végtelenül nyugodt, intelligens és okos ember volt és ha már ő is kiakadt, akkor annak nem lehet az a magyarázata, hogy Zoli mindenhez ért, a többiek meg semmihez. Arról már nem is beszélve, hogy Andris sok jó edzővel dolgozott a válogatottnál is, tehát volt összehasonlí­tási alapja.

 • Igen, Manci óriási kedvencünk volt …, de! Most már azt a Varga -- Telek-affért meg kellene magyarázni, mert annak is már vagy 18 éve … a magyar futballban, főleg a Fradiban több a titok, mint a KGB, Abwehr, MI-5, Moszad körül összesen … Hogy is volt??? Varga Zoli miért tette ki Mancit, Simit, Limpergert, Jagodicsot stb.??? LEGALÁBB az egyik oldal adjon már végre magyarázatot, mert a másik oldalról már sosem fogunk kapni … 😥 Valami oka csak volt, hogy “ősfradisták” ugrottak össze … az volt az utolsó hajó … akkor volt utoljára benne a Fradiban egy időnkénti BL-főtábla és / vagy egy rendszeres, állandó UEFA-Kupa (EL) részvétel … az volt az utolsó csapatunk, melyben benne volt a potenciál, hogy Európában egy jó középcsapatként tartsák számon (mint egy Steaua, egy Sparta, egy Dinamo Kijev, egy Salzburg …) 🙁

 • Isten éltessen sokáig.
  Szerintem azért fejezte be ilyen korán a pályafutását ,mert a futball változásával az Ő posztja eltűnt a ködben…

  Szerencsére ,mint oly sok igazi FRADISTA soha,mindig örökké él.

 • Manci, légy nagyon sokáig nagyon boldog!!! Sok szép meccset köszönhetek Neked, Nektek!!!

 • Isten éltessen sokáig Telek Manci!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

BL selejtező: 07.23.20:00 FTC-The New Saints (walesi) / FK Decic (montenegrói) TV: M4Sport
OLDALAK
08.03.19:45 TV:Duna
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ