Tisztelt Springer család! Kedves sportbarátaim!

Losonci Tibor emlékbeszéde

Losonci Tibor az emlékbeszédet tartja. 

Az FTC elnöksége nevében kegyeletteljes tisztelettel emlékezem alapí­tó elnökünkre, dr. Springer Ferencre, az ősfradistára. Springer Ferenc akkor volt az FTC elnöke, amikor még a magyar sport kezdeti, tétova első lépéseit tette, amikor még a sport fogalmát a társadalommal el kellett fogadtatni. A nemzetközi sportéletben ezt tette Pierre Coubertin, az olimpiai eszme felülmúlhatatlan harcosa és hű társa a magyar Kemény Ferenc. A sport szerepét, jelentőségét felismerte Springer Ferenc dr. is. A IX. kerületi munkásságra, kispénzű emberekre támaszkodva olyan sportegyesületet hozott létre, amely a magyar sportélet egyik zászlóvivője lett. Tömegeket állí­tott a klub mellé, egyszerű munkásembereket, akik a hí­vó szóra jöttek és érezték, a klub jelmondata igaz tartalommal párosul:

Erkölcs, Erő, Egyetértés.

Springer dr. az egykori IX. kerületi ügyvéd, majd országgyűlési képviselő egész lényével és tekintélyével a Ferencvárosi Torna Club mellé állt és minden cselekedetével a klub népszerűsí­téséért küzdött. 21 évig volt az FTC elnöke!
Két évtizeden át mennyi örömteli és bánatos percet élhetett át kedvencei, az FTC sportolói és szurkolói között. Elnöksége idején, az ő hathatós erkölcsi és anyagi támogatásával épült fel az Üllői üti pálya. Ez a fa lelátós stadion akkor Közép-Európában a legszebbek, legmodernebbek közé tartozott, És ezen az Ő általa létrehozott pályán indult el az FTC a világhí­rnév felé . . . Ezen a pályán áll ma is az alapí­tó elnök, dr. Springer Ferenc szobra. Azok a régi fradisták emelték, akiknek Ő taní­totta meg, mit jelent FTC sportolónak, ferencvárosi szurkolónak lenni. Arcképe az emlékmű talapzatán látható, a szobor maga egy atlétát ábrázol, amely a testi kultúrát a lélekben és testben ép embert mutatja. Ilyen ember volt dr. Springer Ferenc az FTC alapí­tó elnöke. És ilyen emberré nevelte fiát, ifjú dr. Springer Ferencet is. Az ifjú Springer előbb főtitkára, elnökségi tagja volt az FTC-nek, majd a labdarúgók elnökének választották. Testvéri egységet hirdető elvei, humánus megnyilatkozásai nyomán olyan ferencvárosi gárdát hozott létre, amely a 30-as években sorra aratta sikereit. A KK-győzelmet még megérte, majd nagy fájdalmat okozva távozott az élők sorából.
Most itt nyugszanak együtt, egy sí­rban apja és fia. Mindketten az FTC-t szolgálták életük utolsó pillanatáig, mindketten fradisták voltak szí­vük minden dobbanásával. Ezért is emlékezünk rájuk a klub 82. születésnapján, mert ilyen emberek nélkül ez az egyesület aligha jutott volna el nyolc évtizedes útjára.
Az alapí­tók álma beteljesedett, ők örök békében pihennek, mi folytatjuk és tovább visszük azt az örökséget, amit ránk hagytak. Emléküket felidézzük és nemzedékről nemzedékre tisztelettel megőrizzük.
Az FTC elnöksége, sportolói és szurkolói nevében helyezzük most el a klub zöld—fehér szalagos koszorúját a Springer család sí­rjára.

Zöld-fehér szalagos koszorú az alapí­tó elnök és fia sí­rján. Jobbról Dr. Kovács Imre, az FTC elnöke, balról Nagy Béla.

(Losonci Tibor emlékbeszéde, 1981)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ