Tisztelt Springer család! Kedves sportbarátaim!

Losonci Tibor emlékbeszéde

Losonci Tibor az emlékbeszédet tartja. 

Az FTC elnöksége nevében kegyeletteljes tisztelettel emlékezem alapító elnökünkre, dr. Springer Ferencre, az ősfradistára. Springer Ferenc akkor volt az FTC elnöke, amikor még a magyar sport kezdeti, tétova első lépéseit tette, amikor még a sport fogalmát a társadalommal el kellett fogadtatni. A nemzetközi sportéletben ezt tette Pierre Coubertin, az olimpiai eszme felülmúlhatatlan harcosa és hű társa a magyar Kemény Ferenc. A sport szerepét, jelentőségét felismerte Springer Ferenc dr. is. A IX. kerületi munkásságra, kispénzű emberekre támaszkodva olyan sportegyesületet hozott létre, amely a magyar sportélet egyik zászlóvivője lett. Tömegeket állított a klub mellé, egyszerű munkásembereket, akik a hívó szóra jöttek és érezték, a klub jelmondata igaz tartalommal párosul:

Erkölcs, Erő, Egyetértés.

Springer dr. az egykori IX. kerületi ügyvéd, majd országgyűlési képviselő egész lényével és tekintélyével a Ferencvárosi Torna Club mellé állt és minden cselekedetével a klub népszerűsítéséért küzdött. 21 évig volt az FTC elnöke!
Két évtizeden át mennyi örömteli és bánatos percet élhetett át kedvencei, az FTC sportolói és szurkolói között. Elnöksége idején, az ő hathatós erkölcsi és anyagi támogatásával épült fel az Üllői üti pálya. Ez a fa lelátós stadion akkor Közép-Európában a legszebbek, legmodernebbek közé tartozott, És ezen az Ő általa létrehozott pályán indult el az FTC a világhírnév felé . . . Ezen a pályán áll ma is az alapító elnök, dr. Springer Ferenc szobra. Azok a régi fradisták emelték, akiknek Ő tanította meg, mit jelent FTC sportolónak, ferencvárosi szurkolónak lenni. Arcképe az emlékmű talapzatán látható, a szobor maga egy atlétát ábrázol, amely a testi kultúrát a lélekben és testben ép embert mutatja. Ilyen ember volt dr. Springer Ferenc az FTC alapító elnöke. És ilyen emberré nevelte fiát, ifjú dr. Springer Ferencet is. Az ifjú Springer előbb főtitkára, elnökségi tagja volt az FTC-nek, majd a labdarúgók elnökének választották. Testvéri egységet hirdető elvei, humánus megnyilatkozásai nyomán olyan ferencvárosi gárdát hozott létre, amely a 30-as években sorra aratta sikereit. A KK-győzelmet még megérte, majd nagy fájdalmat okozva távozott az élők sorából.
Most itt nyugszanak együtt, egy sírban apja és fia. Mindketten az FTC-t szolgálták életük utolsó pillanatáig, mindketten fradisták voltak szívük minden dobbanásával. Ezért is emlékezünk rájuk a klub 82. születésnapján, mert ilyen emberek nélkül ez az egyesület aligha jutott volna el nyolc évtizedes útjára.
Az alapítók álma beteljesedett, ők örök békében pihennek, mi folytatjuk és tovább visszük azt az örökséget, amit ránk hagytak. Emléküket felidézzük és nemzedékről nemzedékre tisztelettel megőrizzük.
Az FTC elnöksége, sportolói és szurkolói nevében helyezzük most el a klub zöld—fehér szalagos koszorúját a Springer család sírjára.

Zöld-fehér szalagos koszorú az alapító elnök és fia sírján. Jobbról Dr. Kovács Imre, az FTC elnöke, balról Nagy Béla.

(Losonci Tibor emlékbeszéde, 1981)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

OLDALAK