Új vezetőség a Ferencváros élén

fradi_cimerÉvtizedek után uj szellemben tartották meg a Ferencváros 56. küldöttközgyülését:

nyilt szavazással választották meg az elnökséget. A klub irányitását – négy esztendőre – Debreczeny Istvánra bizták, alelnöknek Szilágyi Lászlót, ügyvezető elnöknek Hargitai Károlyt választották meg. Az ÉDOSZ Gorkij fasori székházában került sor a 90 éves klub ülésére, amelyen megjelent Tibor Tamás, az ÁISH elnökhelyettese és Balogh Károlyné, az ÉDOSZ főtitkára. A szavazásra jogosultak közül 124-en jöttek el, továbbá meghivottak, egykori és mai sportolók i ott voltak az eseményen. Szabó Ferenc, a klub elnöke nyitotta meg a közgyülést, majd Hargitai Károly tartott beszámolót. Ez, továbbá az irásbeli tájékoztató a szokványos volt, keresztmetszetét adta az FTC helyzetének, s összefoglalta az elmult két év eredményeit, a legutóbbi tanácskozás óta eltelt időszakot. Ami a számszerü eredményeket illeti, a klub sportolói – ma 1656-an vannak – Sike András olimpiai bajnoki cime mellett 1987-ben és 1988-ban négy világbajnoki és egy Európa-bajnoki aranyérmet, 51 országos bajnokságot nyertek, az egyesületek közötti versengésben viszont tavaly csak 831 pontot gyüjtöttek, kevesebbet, mint a korábbi esztendőkben. Csökkent az I. osztályu sportolók és az utánpótlást fémjelző ifjusági aranyérmesek száma is. Az összkép azonban megfelelő, amint ez a beszámolóból és a hozzászólásokból is kitünt. Hargitai Károly beszámolójában igen jelentős volt a gazdasági helyzetről szóló ismertetés, hiszen köztudott, a legtöbb sportegyesület anyagi gondokkal küszködik. A Ferencvárosnak például idén 82 millió forintot tesz ki a fenntartási költsége, de egyelőre csak 59 millió áll rendelkezésre, a hiányzó összeget vállalkozásokkal akarják biztositani.

Ezután kereken tiz hozzászólás hangzott el. Magyar Zoltán, a labdarugó szakosztály technikai vezetője azt hangsulyozta, hogy az egyesületben javult a klubszellem, a különböző versenyágak sportolói gyakran járnak egymás eseményeire szurkolni. Soós Csaba, az uszók vezetőedzője külföldi tartózkodása miatt hangszalagon küldte el hozzászólását, amelyben leginkább gazdasági kérdésekkel foglalkozott. Nagy elismerést kapott Szőnyi János, a birkózók vezetőedzője azért a javaslatáért, hogy a birkózócsarnok falán márványtábla őrizze a közelmultban elhunyt dr. Papp László emlékét, a létesitmény viselje az ő nevét, és évente emlékversenyt rendezzenek.

Csányi Klára, az MSzMP IX. kerületi pártbizottságának első titkára nemcsak az FTC tevékenységét méltatta, hanem azt is bejelentette: az idei ferencvárosi müvelődési napok eseményeinek középpontjában a 90 éves klub szerepel majd. Tibor Tamás méltatta az egyesület eredményeit, de nem rejtette véka alá, hogy többet is lehetne várni a zöld-fehérektől. ,,Ne a középszerüségre törekedjenek, ne elégedjenek meg ezzel, hanem igyekezzenek minél magasabbra jutni,, – mondta az ÁISH elnökhelyettese. Következő napirendi pontként elfogadták az alapszabály módositását. Ezentul a nyilt szavazás mellett titkos is lehetséges; az ügyvezető elnökhelyettest az elnökség nevezheti ki, s az elnökségia tagok száma az eddigi 15-17 helyett 17-19 lehet. Ezt három ellenszavazattal és egy tartózkodással hagyták jóvá. A közgyülés harmadik órájában zajlott le a legnagyobb érdeklődéssel várt esemény, az uj elnökség megválasztása. A jelölőbizottság inditványa alapján felolvasták a névsort, miszerint Debreczeny Istvánt, a Kőbányai Sörgyár vezérigazgatóját javasolták elnöknek, Szilágyi Lászlót, az ÉDOSZ titkárát alelnöknek, és Hargitai Károlyt – továbbra is – ügyvezető elnöknek. Meglepetést keltett, hogy a 16 javasolt elnökségi tag – több mint a fele uj – között többségben vállalatok, intézmények, szervezetek vezetői szerepeltek, kivételt Csányi Béla tekéző világbajnok, Géczi István és Nyilasi Tibor egykori labdarugók jelentettek. A küldöttek egyike javasolta, hogy Szőnyi Jánost, a birkózók vezetőedzőjét is válasszák be az elnökségbe. Miután ezt elfogadták, egyenként voksoltak az elnökség tagjaira. Váratlan volt, hogy Géczi István ellen 27-en szavaztak, 29-en tartózkodtak, s 68-an foglaltak mellette állást. Ennek ismeretében Géczi visszalépett a jelöléstől, s az üres helyre Szőnyi Jánost választották. A többiek mind megkapták – többen egyhangulag – a szükséges szavazatokat.

Szabó Ferenc mezőgazdasági és élelmezésügyi minisztériumi államtitkár, az eddigi elnök bejelentette, hogy sokirányu elfoglaltsága miatt felmentését kérte a klubban betöltött funkciója alól. Ezt követően Debreczeny István, az uj elnök tartott rövid beszédet. Megtiszteltetésnek mondta, hogy a patinás klub első emberének választották, minden tőle telhető segitséget megigért, elsősorban azt, hogy igyekszik megfelelően képviselni a klubot, annak érdekeit. Megitélése szerint eredményes periódusban van a Ferencváros, s elnöki zászlajára a becsületes sportmunka, gazdasági stabilizálódás jelszót irta.

A több mint négy óra hosszat tartó küldöttközgyülés társadalmi aktivák, sportolók, edzők jutalmazásával zárult.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-selejtező: 08.09. 20:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső