Valamikor nevettünk rajta…(E)

Vándor Kálmán

VÁNDOR KÁLMÁN:

A magyar labdarúgás gunyoros-humoros-hézagpótló,
a szurkolók nélkülözhetetlen kis ábc-je

Ejnye, ejnye! . . . szerkesztő úr! Hát elfelejti, hogy szintén labdarúgóként kezdte? Azokat bántja, akikért él, hal?!

EDZÉS: a mérkőzés előkészületi része, aminek során a legkorszerűbb játékfelfogást gyakorolják, és belövik mindazokat a gólhelyzeteket, amelyeket a bajnoki találkozókon kihagynak.

EDZŐ: az a diplomával rendelkező személy, aki tervez, gyakoroltat és irányít egy csapatot abból a célból, hogy olyan eredményeket érjen el, amelyek lehetővé teszik saját gondtalan életét. Ismertető jele a mérkőzés után adott nyilatkozata győzelem esetén: ,,A csapat betartotta a taktikai utasításokat!” Vereség után: ,,A játékosok nem tartották be a taktikai utasításokat!” Az újságírók szemében célpont. A labdarúgókéban ütközőpont. A klubvezetőkében szempont. Ha nem nyer, kirúgják — és pont.

- EDZŐTÁBOR - - (karikatúra: Dluhopolszky László)

EDZŐCSERE: a távozó edző búcsúszavai: „Utánam az özönvíz!” Érkező edző: „Mély vízbe kerültem!” Jöjjön majd egy harmadik, s az is cseppfolyós állapotokat talál.

EGY-NULL: a bíró javára. Kiállította a reklamáló játékost.

ÉK: az ellenfél védői között lenne a helye, de többnyire a saját csapatában foglal helyet, és akadályozza a folyamatos, eredményes játékot. Lásd: fék!

ELALUDT: a babérjain. Lehet kapus, hátvéd, a csatár és az edző is.

ELEGÁNS: tornacipő és farmer helyett nadrág, zakó, ing és nyakkendő. S persze megfelelő színű cipő, de csak négyévenként. Olimpiai vagy világbajnokság.

ELLENFÉL: ellenség szöges cipőben, rövid nadrágban és egytől tízig számozott más színű mezben.

ELLENTÁMADÁS: igazságtalanul megítélt tizenegyes után a vesztes fél a szövetségben ellentámadásba megy át. Használatos kifejezés a játéktéren is, amikor a védekezésre beállt csapat a megszerzett labda birtokában villámgyorsan lecsap az ellenfél fellazult védelmére.

ELLOPTA, a labdát. A felfutó hátvédtől. Egyedül tört kapura, és amikor már csak a hálóval állt szemben — kapu mögé vágta a labdát.

EMBERFOGÁS: öröklakás ígéretével elcsábítani más egyesület legjobbjait. Szóhasználat: szoros emberfogásra rendezkedtek be. A védő mint saját árnyéka, követi a támadót kilencven percen át a pálya minden pontjára. Reménytelen kísérlet, mint a madárfogás.

ERŐSZAK: meg nem engedett eszköz a zöld gyepen, amelyet mégis minden labdarúgó szeretne legalább egyszer alkalmazni — a bíróval szemben.

ESÉS: a labdarúgás — természetes és mesterséges — velejárója amit a játékosok a leghamarabb tanulnak meg a futball művészetéből.

ESŐ: a huszonkét játékos közül a kapus örült neki. Az antidopping-vizsgálat könnyebben ment.

ESTI FÉNY: kisebbíti a fogyatékosságokat, felnagyítja a játékosokat. Biztos mentség a kapusok szemében.

ESTI MECCS: egyik-másik játékos villanyfénynél jobban szeret lőni, mint napfénynél.

ETIKETT: a játékos addig nem nyúlhat a pohár után, amíg az elnök nem ivott.

Részletek:
Vándor Kálmán
GÓL, VOLT, GÓL NEM VOLT… című könnyvéből

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST