Valamikor nevettünk rajta…(G)

Vándor Kálmán

VÁNDOR KÁLMÁN:

A magyar labdarúgás gunyoros-humoros-hézagpótló,
a szurkolók nélkülözhetetlen kis ábc-je

Góóól — a legszebb szó a szurkolók ajkán.

GALL KAKAS: a francia nemzet jelképe, a kék mezek dísze a válogatott futballmérkőzéseken. Piatini neve fémjelzi mostanában a „gall kakasokat”, akik kevésbé barátságos „háziállatok” közé számítanak a futballéletben.

GALOPP: az egykori szélvész jobbszélső, Sándor Csikar egyik kedvenc tartózkodási helye. A galopppályán azonban nem a szélén, hanem a célban foglal helyet. A lovakat rendszeresen csalja a kártyával. Az újságíróklubban — is!

GÓLÖRÖM - (karikatúra: Dluhopolszky László)

GARABA: szőke, kék szemű, kis bajuszú, ártatlan tekintetű, kétlábon történő életveszély a futballpályán. Ritka látványos megoldásokra is képes a labdával. Nélkülözhetetlen a magyar válogatottban!

GÁNCSOL: hátulról lábbal akasztja az őt átjátszó játékost, aki elterül, és hemperegni kezd a földön, mindaddig, amíg a bíró meg nem ítéli a szabadrúgást. Súlyosabb következménye a tizenegyes. De akkor nem elég csak fetrengeni, jajgatni is kell!

GOAL: a gól angol őse. Állandó hiánycikk. Pult alatt kapható. Eladható. Lényege: mindig eggyel többet kell belőle lőni, mint az ellenfél.

GÓLZSÁK: a gólkirály Deák „Bambát” hívták így. Manapság legfeljebb a hálót lehetne így nevezni.

GOLYÓ: Tisztességes nevén Fekete László. Szakképzettsége: hentes. Jobbszélsőnek indult, a bal oldalon fejezte be. Úgy rajtol, mint egy puskagolyó, amely közben kacsint egyet. Megéri a pénzét!

GÖDÖR: a labdarúgók mélypontja. Akaratukon kívüli helyzet, amelyből a kiemelkedéshez nagy akaraterő kell. Aki tartósan gödörben marad, azt élve temetik el.

 

GUSZTI BÁCSI: az aranycsapat kovácsa. Amilyen sebesen jött, olyan sebesen távozott a berni döntő után. Teljes nevén Sebes Gusztáv. A magyar labdarúgás felejthetetlen alakja.

GYÁSZOS: hazai pályán a gyengébb csapattól kikapni gyászos eredmény. Prémium nélkül is lehet kifizetődő!. . .

 

GYAKORLAT - (karikatúra: Dluhopolszky László)

GYERTYA: amíg nem volt esti világítás, a gyertyát alkalmazták a hátvédek felszabadító rúgásként. Nem vált be, a nézőtéri felzúdulás elfajult.

GYURKA: dr. Sárosi György névre hallgat, de már évtizedek óta Giorgiónak szólítják, miután olaszországi futballpályafutása végén Genovában telepedett le. Az elegáns futball máig is utánozhatatlan művésze.

Részletek:
Vándor Kálmán
GÓL, VOLT, GÓL NEM VOLT… című könnyvéből

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST