Valamikor nevettünk rajta…(I)

Vándor Kálmán

VÁNDOR KÁLMÁN:

A magyar labdarúgás gunyoros-humoros-hézagpótló,
a szurkolók nélkülözhetetlen kis ábc-je

Izgalom: berúgja vagy nem? Kivédi vagy nem? Természetesen a tizenegyest. ..

IDEÁL: eszménykép. Valakinek a szerelmese, imádottja, Koós Jánosnak például Ebedli. Úgy játszik, olyan magával ragadóan, ahogy Koós énekel. Tiszta szerelem, amí­g nem jön egy másik…

IDEÁLIS: „Milyen az ideális ellenfél?” — kérdezték a Nagy Edzőt. „Kapus fél szemmel, hátvéd egy lábbal, söprögető fejetlenül, beállós gyenge lábakkal, középpályás szufla nélkül.” Na és a bí­ró? Feltehetően sí­p nélkül…

IDEGFESZíTŐ: nézni a csapat vergődését, amikor mindenki akar, de semmi nem sikerül. Lásd: magyar—holland VB-selejtező Budapesten. Ellenszere: egy marék Andaxin. Vagy a gól. Ez utóbbi azonban patikában nem kapható.

IDÉNY VÉGE - (karikatúra: Dluhopolszky László)

IDÉN: a futball nyelvén: jövőre. Talán.. .

IDILL: Jancsika leszereli az ellenfél szélsőjét, aki hatalmas í­vben fúródik bele az Üllői út zöld gyepszőnyegébe. Jancsika lehajol hozzá, a kezét nyújtja, s közben — véletlenül! — még rálép a jobbik lábára is.

IDÖ: harsány nézőtéri figyelmeztetés a játékvezetőnek öt perccel a játékidő vége előtt. Biztos jele annak, hogy a csapatuk győzelme még kétséges, s az eredmény bármelyik pillanatban változhat. De az óra pontatlan, mint a csatárok.

IFJÚSÁGI: még nincs teljesen megfertőzve a felnőttek rossz példájától, tehát lehet abban reménykedni, hogy ha helyet kap a csapatban, megerősödik a küzdőszelleme, nagyobb lesz a győzniakarása. Ritka, mint a fehér holló. Mert a felnőttek a példaképek.

IGAZSÁGOS: a játékvezető, ha megadja a tizenegyest. Akár igazságtalanul is.

IGAZSÁGTALAN: a játékvezető, ha nem adja meg a jogos tizenegyest. Ha jogtalan akkor is.

íGÉRET: ha hozzánk jössz játszani, kapsz öröklakást, autókiutalást, a sógorodnak pedig üzlethelyiséget a Belvárosban. Elszáll, mint a szó. De í­rásba mégse lehet adni.. .

IHÁSZ: lásd: Juhász. Vagy az Akácfa utca 4.-ben a divatüzletben. Vagy a popkoncerteken a tévében. Több helyen előfordul. A Vasas-pályán soha.

IPSE DIXIT: latin mondás. A futball nyelvén azt jelenti, hogy a bí­ró sí­pol, a néző fújjol, és a játék megy tovább.

ITÁLIA: ahol a labdarúgás olyan népszerű, hogy még a határok is egy stoplis cipőbe és sportszárba öltöztetett lábat mutatnak.

Részletek:
Vándor Kálmán
GÓL, VOLT, GÓL NEM VOLT… cí­mű könnyvéből

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ