Valamikor nevettünk rajta…(O, Ő)

Vándor Kálmán

VÁNDOR KÁLMÁN:

A magyar labdarúgás gunyoros-humoros-hézagpótló,
a szurkolók nélkülözhetetlen kis ábc-je

…gömbölyű, mint a futball-labda. Elgurult, mint a kidobott pénz. Amit rossz futballistákra költenek. Mondjuk július tájékán . . .

OÁZIS: NB II-es és még alacsonyabb osztályú futballpálya. Ott még szívvel és lélekkel, kilencven percig megállás nélkül küzdenek a futballisták. Nélkülözhetetlen felüdülés az NB I-es bajnokság közben.

OFSZÁJD: les! Mozgó határvonal, amelyet egy fekete rövidnadrágos, fekete címeres mezes, kezében sárga zászlóval hadonászó ember határoz meg. Késve vagy rosszul. Lélektani fegyver a játékvezetők kezében. Kiállítási veszély a játékosok körében.

OKTATÁS: ha megkapod a labdát, egyből élesen a jobb felső sarokba vágod! De hogyan? Ezt nem oktatják az edzők. Mert többnyire nem is tudják. Kivéve Hidegkútit, Szuszát és néhány hasonló kvalitású exgólkirályt. Őket nem kérdezik meg.

OPTIKA - (karikatúra: Dluhopolszky László)

OLD BOY: nagyszerű sikerek hordozója. A „régi szép idők” felelevenítője. Az évek múlásával mind többen vannak, mert évről évre rosszabb a színvonal, kevesebb az élmény.

ÓLOMLÁBÚ: az a játékos, akinek az előző napi fogyasztás (tetszés szerint választható a féleség) nem a fejébe, hanem a lábába szállt. A gyúró az orvosa, a gőzfürdő a gyógyszere.

OLLÓZÁS: magasra felugorva, hanyattvetődve, két lábbal ollózva a kaput célba venni. Gól esetén dupla prémium, további hitel, több engedékenység.

ÓPIUM: francia parfüm, mely a labdarúgó-feleségeket lengi körül. Labda nélkül nehezen megvásárolható, olyan drága.

ORA ET LABORA: latin mondás. Futballváltozata: villanyóra és kilencven perces áramszünet.

OSZTÁLYELLENSÉGEK: a labdarúgó és a futballklub. Az előzőnek van eladnivalója, az utóbbi nem akarja megfizetni.

ÖLELKEZÉS: a gól feletti öröm megnyilvánulása, két vagy több néző között. Ugyanez játék közben a védők és a támadók között, a szerelés meg nem engedett eszköze. Nyolc napon túl gyógyuló érzelmi kifakadás.

ÖNGÓL: hazai pályán védekező felfogásban játszani. Olyan, mintha a tizenegyest sorfallal rúgatnánk.

ÖSZTÖNZÉS - (karikatúra: Dluhopolszky László)

ÖSSZJÁTÉK: amikor a bal felső sarokba tartó labdára a kapus a jobb alsó sarokba vetődik, hogy a két csapat között előre megbeszélt eredmény végül is kialakuljon.

Részletek:
Vándor Kálmán
GÓL, VOLT, GÓL NEM VOLT… című könnyvéből

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST