Valamikor nevettünk rajta…(P)

Vándor Kálmán

VÁNDOR KÁLMÁN:

A magyar labdarúgás gunyoros-humoros-hézagpótló,
a szurkolók nélkülözhetetlen kis ábc-je

…mi másra gondolhatnánk, mint arra — pénz! A főniciaiak találták ki, amiből egyenesen következik, hogy már azokban az időkben ismerték a futballt, s hogy csapatukat gólerőssé tegyék, feltalálták a pénzt!

PARADICSOM: tavasszal a nemtetszés-nyilvánítás méregdrága eszköze, nyáron a lecsó nélkülözhetetlen alapanyaga. Mindkét esetben Bioponnal eltávolítható.

PARTDOBÁS: sörösüveggel célba venni az oldalvonalon le-föl szaladgáló partjelzőt. A találatot nem a futballbíró, hanem a vizsgálóbíró ítéli meg.

PARTJELZŐ: mellékszereplő: Ezt ellensúlyozandó, drámai mozdulatokkal jelzi, hogy a labda — uram borsa’! — túljutott, az oldalvonalon. Ilyenkor a teste görcsösen megfeszül, a karja hevesen a magasba lendül, kezében a zászló meglobog, s a nézőtér feldohog: “Nem volt kinn!” A lesekről nem is beszélve. . .

PÁRBESZÉD: a nézőtéren: „A tiedébe!” — „A tiedbe …” A pályán: „Menj a …” — „Csak utánad!” A kispadon: „Ez neked lesz!” — „Kapd be a sípot!”

PENALTY: a tizenegyes angol neve. Így sem taszítóbb a szenvedő félnek, sem vonzóbb a kezdeményezettnek.

POTYA GÓL UTÁN - (karikatúra: Dluhopolszky László)

PENGE: éles a szeme, gyorsan vág az agya, ragad a lába. Labdaművész. Többnyire életművész is.

PETTYES: az Adidas cég által gyártott bőrminta a futball-labda képén. Azt a célt hivatott szolgálni, hogy nagyobb összpontosítésra késztesse a labdarúgókat. G+L

PONTHAJSZA: a bajnokság utolsó szakaszában a korábban kihagyott gólhelyzetek értékesítése, némi készpénz segítségével. Aki többet ad, az nyer. Olykor mégis veszít. . .

PONTOCSKA: a bajnokság végküzdelmeiben létmentő lehet egy apró pontocska is. A csatárka a labdácskát a kapufácskáről a kapuska háta mögött a hálócskába kotorja. Gólocska . . .

POTYAGÓL: a serdülő kapus is kivédené, ha éppen ő állna a kapuba. De a felnőttek között a kisgyereknek nincs helye. Ezért aztán előfordulnak a potyagólok. Például: a vetődő kapus hasa alatt csúszik be a labda — száraz talajon.

PUDER: a valóság elkendőzése. Caola tetszés szerinti árnyalatokban kínálja, de ha már púder, akkor legyen Max Factor.

PUMPA: mindig csak felmegy. Az edzésen, ha nincs elég labda. Ha van labda, de kapu mellé lövik. Ha ezért még szólni sem lehet. Ha szóvá teszik. Ha hallgatnak róla. Szóval mindenért. Arról még nem hallottam, hogy bárhol is lement volna a pumpa. Legfeljebb felmondta a szolgálatot. Béke poraira.

PUPOS: szinte megfejthetetlen rejtély folytán a jobb szélről mindig a legjobban fejelő belső csatár elé tálalta a labdát. A titkát magával vitte a sírba. Úgy hívták, Budai II. László.

PIRRUSZI GYŐZELEM: a meccset megnyerték, a pénzt vissza kellett adni.

Részletek:
Vándor Kálmán
GÓL, VOLT, GÓL NEM VOLT… című könnyvéből

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST