Valamikor nevettünk rajta…(P)

Vándor Kálmán

VÁNDOR KÁLMÁN:

A magyar labdarúgás gunyoros-humoros-hézagpótló,
a szurkolók nélkülözhetetlen kis ábc-je

…mi másra gondolhatnánk, mint arra — pénz! A főniciaiak találták ki, amiből egyenesen következik, hogy már azokban az időkben ismerték a futballt, s hogy csapatukat gólerőssé tegyék, feltalálták a pénzt!

PARADICSOM: tavasszal a nemtetszés-nyilvání­tás méregdrága eszköze, nyáron a lecsó nélkülözhetetlen alapanyaga. Mindkét esetben Bioponnal eltávolí­tható.

PARTDOBÁS: sörösüveggel célba venni az oldalvonalon le-föl szaladgáló partjelzőt. A találatot nem a futballbí­ró, hanem a vizsgálóbí­ró í­téli meg.

PARTJELZŐ: mellékszereplő: Ezt ellensúlyozandó, drámai mozdulatokkal jelzi, hogy a labda — uram borsa’! — túljutott, az oldalvonalon. Ilyenkor a teste görcsösen megfeszül, a karja hevesen a magasba lendül, kezében a zászló meglobog, s a nézőtér feldohog: “Nem volt kinn!” A lesekről nem is beszélve. . .

PÁRBESZÉD: a nézőtéren: „A tiedébe!” — „A tiedbe …” A pályán: „Menj a …” — „Csak utánad!” A kispadon: „Ez neked lesz!” — „Kapd be a sí­pot!”

PENALTY: a tizenegyes angol neve. így sem taszí­tóbb a szenvedő félnek, sem vonzóbb a kezdeményezettnek.

POTYA GÓL UTÁN - (karikatúra: Dluhopolszky László)

PENGE: éles a szeme, gyorsan vág az agya, ragad a lába. Labdaművész. Többnyire életművész is.

PETTYES: az Adidas cég által gyártott bőrminta a futball-labda képén. Azt a célt hivatott szolgálni, hogy nagyobb összpontosí­tésra késztesse a labdarúgókat. G+L

PONTHAJSZA: a bajnokság utolsó szakaszában a korábban kihagyott gólhelyzetek értékesí­tése, némi készpénz segí­tségével. Aki többet ad, az nyer. Olykor mégis veszí­t. . .

PONTOCSKA: a bajnokság végküzdelmeiben létmentő lehet egy apró pontocska is. A csatárka a labdácskát a kapufácskáről a kapuska háta mögött a hálócskába kotorja. Gólocska . . .

POTYAGÓL: a serdülő kapus is kivédené, ha éppen ő állna a kapuba. De a felnőttek között a kisgyereknek nincs helye. Ezért aztán előfordulnak a potyagólok. Például: a vetődő kapus hasa alatt csúszik be a labda — száraz talajon.

PUDER: a valóság elkendőzése. Caola tetszés szerinti árnyalatokban kí­nálja, de ha már púder, akkor legyen Max Factor.

PUMPA: mindig csak felmegy. Az edzésen, ha nincs elég labda. Ha van labda, de kapu mellé lövik. Ha ezért még szólni sem lehet. Ha szóvá teszik. Ha hallgatnak róla. Szóval mindenért. Arról még nem hallottam, hogy bárhol is lement volna a pumpa. Legfeljebb felmondta a szolgálatot. Béke poraira.

PUPOS: szinte megfejthetetlen rejtély folytán a jobb szélről mindig a legjobban fejelő belső csatár elé tálalta a labdát. A titkát magával vitte a sí­rba. Úgy hí­vták, Budai II. László.

PIRRUSZI GYŐZELEM: a meccset megnyerték, a pénzt vissza kellett adni.

Részletek:
Vándor Kálmán
GÓL, VOLT, GÓL NEM VOLT… cí­mű könnyvéből

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
EL-csoportkör 09.30. 21:00 M4 Sport
10.03. 17:00 m4 Sport
10.16. 17:00 m4 Sport
EL-csoportkör 10.19. 16:30 M4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ